A következőkben azt fejtegetjük, hogy van-e reális esélye a Juventusnak a Bayern München elleni visszavágón vagy csak formalitás lesz a második találkozó. Szubjektív írás következik.

Kezdjük az előzményekkel. A Juventus a Bajnokok Ligája ‘D’ jelű csoportjában a Manchester City, a Sevilla és a Mönchengladbach csapatával küzdött a továbbjutásért. Minden elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy a sorsoláskor ez tűnt az egyik legkiegyensúlyozottabb kvartettnek, ha tetszik ez volt az idei BL (egyik) halálcsoportja.

A dúsgazdag Manchester City mostanra meghatározó tagja lett az angol bajnokság élmezőnyének, minden év elején potenciális bajnokesélyesnek számítanak, bár az tény, hogy a BL-ben még mindig hiányzik a nagy áttörés számukra, hogy igazi top klubról és ne csak egy kirakat csapatról beszélhessünk.
A Sevilla (és akár ide vehetjük a mezőny összes többi csapatát is) számára nem teremhet sok babér a spanyol bajnokságban az agyon támogatott Barca/Real páros mögött, mégis az andalúz alakulat az egyik legkiegyensúlyozottabb európai együttes. Ugyan a BL-ben többnyire csak epizódszerephez jutnak, az Európa Ligában rendre képesek nagyot alkotni.
Ami a Mönchengladbach együttesét illeti, az utóbbi években rengeteget fejlődött a német alakulat, hazai környezetben az egyik legeredményesebb csapatról beszélünk, amit a tavalyi és idei Bundesliga statisztikájuk is alátámaszt. Egy szó mint száz, nem véletlenül tartanak ott, ahol.

A Juventus a fenitek tükrében, így nem is számíthatott könnyű csoportmeccsekre, de tavalyi BL döntősként kötelező elvárás volt felé a továbbjutás. A csapat amilyen rémálomba illően kezdte a bajnokságot, a BL-ben olyan jól starolt. Az angolokat azonban hiába verte oda-vissza Allegri együttese, még is a manchesteriek jutottak tovább az első helyen (a City 12 a Juve 11 ponttal végzett), ami mint tudjuk nagyon nem jött jól a sorsoláskor. A Juve a többi csoportmeccsen valahogy nem tudott annyira felpörögni mint a City elleni meccseken és ez bizony nagyon megbosszulta magát.

És akkor el is érkeztünk a nyolcaddöntőhöz. A Manchester City a Dinamo Kyjev a Juventus pedig a Bayern München ellen került össze. Ki kell mondanunk, ezt csakis saját magának köszönheti a Juve. Ennyit számít egy nyomorult pont és az hogy egy adott csapat az első vagy a második helyen megy tovább a csoportkörből. Megoszlanak a vélemények az európai top klubok erősorrendjét illetően, de nehéz lenne azzal vitatkozni, hogy jelenleg a Bayern München Európa egyik legerősebb együttese. Véleményem szerint a Barcelona mellett a németek a legerősebbek, talán nem véletlen, hogy túlzottan egy juventino sem örült annak, hogy már ilyen korán összekerült ez a két együttes. A sorolás után látva a párosításokat, az olasz és német rekordbajnok csatája kiemelkedik a többi közül, ez a párharc simán beillene egy BL döntőnek is.

vidalmandzukic

Mindenki másképp vélekedik arról, hogy otthon vagy idegenben szerencsésebb-e kezdeni, a többség általában az idegenbeli meccset szereti előbb letudni, mert ugyan nem törvényszerű, de általában az szokott nehezebb lenni. Szerintem ennek igazán csak akkor van jelentősége, hogyha egy csapat éppen rossz formában van. Ha megy a szekér és jönnek az eredmények, akkor teljesen mindegy hogy hol kezd az adott együttes, viszont ha rossz formában van akkor nagyon nem jó idegenben kezdeni.
A sorsolás úgy hozta, hogy a Juve otthon kezdett és összességében nem is várta rossz előjelekkel a meccset. A Bayern elleni találkozót megelőzően Allegri csapata már építette az azóta is tartó veretlenségi sorozatát, amit csak a sok sérülése tudott valamelyest beárnyékolni. Ennek ellenére sokáig úgy tűnt, hogy már a torinói odavágón eldönti a továbbjutást a Bayern. A Juventus végül két gólos hátrányból felállva, a sírból hozta vissza a meccset és az olasz reményeket.

Az első félidőben mutatott játékunk a szezon eleji káoszra emlékeztetett: az első negyedórában osztálykülönbség volt a két csapat között, kb. 30%-ban birtokoltuk csak a játékszert és ez nagyon a továbbiakban sem változott. A 43. percben aztán jött az első sokk: ugyan fölényben játszottak a németek, a góljuk mégis egy igen véleményes szituációból született. Bosszankodhatnánk, hogy nem bírtuk ki a félidőt kapott gól nélkül, de valljuk be örülhettünk, hogy a félidőben csak eggyel mentek a németek.

Aztán jött a második félidő. Ez is német fölénnyel kezdődött és bár az olaszok tanárian védekeztek az 55. percben már kettővel mentek a bajorok. Össze is zuhanhatott volna a csapat, de feléledt a Spirito Juve és egy óra elteltével minden megváltozott. Egyészt a Bayern kezdte egyre nagyobb biztonságban érezni magát, másrészt a Juve kezdett magára találni és Allegri remekbe szabott cseréinek köszönhetően át is vette a meccs irányítását. A Juve bátor támadó játékának meg is lett az eredménye : előbb Dybala majd később Sturaro szerzett gólt és bizony voltak pillanatai a mérkőzésnek, amikor benne volt a csapatban egy újabb gól, de végül maradt a 2-2. Az első félidő a Bayerné a második a Juventusé volt. Összességében igazságos eredmény született, de egészen érthetetlen, hogyan lehet két ilyen különböző félidőt produkálni, ezzel sürgősen kezdenie kell valamit Allegrinek. Ezzel az eredménnyel ugyan még mindig a németek vannak jobb helyzetben, de legalább nyílt maradt a továbbjutás kérdése.

moratasturaro

De vajon mi kellhet a Juventus továbbjutásához? Egy biztos: szörnyű nehéz feladat vár a torinóiakra, az ellenfelek nem győzni járnak az Allianz Arénába (mondjuk éppen Torinóba sem) , de nem rég a Mainz is bebizonyította, hogy nem verhetetlen a bajor gárda sem. A Juventusnak a második félidei teljesítményére kell alapoznia a játékát és mindenképpen támadólag kell fellépnie. Nem szabad túlságosan kinyílnunk, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy biztonsági játékot játsszunk. A Bayern lesz lélektani előnyben, de nekik kevésbé kell kapkodniuk, nekünk pedig gólt kell szereznünk és lehetőleg minél előbb.
Azonban van miben és kiben bíznia a Juventusnak. Pep Guardiola lassan több időt tölt Manchesterben, mint Münchenben, ami nyilván nem tesz jót a csapatmorálnak és ez bizony kihatással lehet a teljesítményükre, elég csak vissza nézni az elmúlt pár meccseik eredményét. Ez a Bayern védelem könnyen zavarba hozható, egyértelműen a hátsó alakzata a németeknek a leggyengébb pontja, ami már az első meccsen is megmutatkozott. Mario Mandzukic már az első mérkőzésen is nagyon agilisan játszott volt csapat ellen, az ő passzából szépített Paulo Dybala. A horvát támadó a Serie A-ban is egyre jobb formában játszik és bár a gólokkal némiképp adós maradt, embertelen mezőnymunkát végez, amire a Bayern ellen is nagy szükség lesz. Jó hír a zebramezeseknek, hogy Giorgio Chiellini várhatóan visszatérhet a kezdőbe, így a legerősebb védemével állhat majd ki Max Allegri együttese.

Az első meccshez képest több poszton is változtatnia kell Allegrinek. Az első és talán legfontosabb változás a felállás lehet. Chiellini várható visszatérésével a 3-5-2 is visszatérhet az első meccsen látott 4-4-2 után. Mivel gólszerzési kényszerben lesz a Juve a bal szélen ezúttal Alex Sandro-nak kellene kezdenie, aki sokkal jobban ki tudja venni a részét a támadásokból, mint a posztrivális Patrice Evra. A középpályán Khedira helyett Sturarot kezdetném, egyrészt azért, mert az olasz játékos a BL meccseken valahogy sokkal jobban teljesít, mint a bajnokikon, másrészt a német-tunéziai játékos nagyon hullámzóan teljesít és talán nem egy Bayern elleni sorsdöntő visszavágón kellene formába hozni. Rajtuk kívűl Cuadrado az, akinek kulcsszerepe lehet, kreativitása nagyon sokat érhet és terhet vehet le a Mandzukic-Dybala párosról. A Sassuolo elleni bajnoki azonban kitűnő teszt lehet Allegrinek arra, hogy választ kapjon a kérdéses játékosoktól, mint pl. Khedira, Zaza, Pereyra vagy éppen Morata.

Mindezek alapján valahogy így képzelem el a Bayern elleni kezdőt:

Buffon
Barzagli, Bonucci, Chiellini
Cuadrado, Sturaro, Marchisio, Pogba, Alex Sandro
Mandukic, Dybala

A Juventus főnix módjára éledt újjá az első meccsen, bízzunk benne, hogy a visszavágón nem lesz ilyesmire szükség és bebizonyítja a csapat, hogy a tavalyi döntőig való menetelés nem a véletlen műve volt.

Bajnokok Ligája Juventus blog kiemelt kitekintő

dybalamask


(maximum 430 karakter)


× 6 = tizennyolc

  1.  2016.03.10. 10:58

  2.  1,585

  3.  GerisZ

  4.  0 darab

dybalamask


dybalamask

Kényelmesen böngészheted oldalunkat bármilyen böngészőn, platformon és felbontáson!

© 2012-2017

created by

Vélac