Lázító, állandóan zúgolódó személyiség, netalántán egy elkényeztetett kölyök? Amit a Juventus tud, az az, hogy egy igazi tehetséget tudhatnak a csapatban Carlos Tevez személyében. Paddy Agnew írása.

Amikor október végén a Catania elleni mérkőzésen megszerezte 6. Serie A-s gólját is Carlos Tevez, egyből a legközelebb álló labdaszedő fiúnak intett. Carlitos egy labdát akart a pólója alá tenni, ami szerte a világban annak a jele, hogy a labdarúgó felesége nemsokára életet ad egy újszülött kisbabának.

tevezlabda

A 29 éves Teveznek és feleségének, Vanessa-nak az úton lévő gyermek lesz a harmadik, és ez egy olyan dolog volt, amit a játékos az egész világ tudtára akart adni. Tevez gesztusa edzőjét, Antonio Contét is lenyűgözte, aki így nyilatkozott a meccs után: “Örülök, hogy Carlitos ennyire termékeny a pályán… és azon kívül is. Remélhetőleg még sokáig így folytatja.”

Conte ezt követően egy sokatmondó megfigyelését is megosztotta a közönséggel: “Csak gondoljuk el; mindenki teljes más embernek írta le őt, mint amilyen játékossal valójában dolgom van. Ő egy példamutató profi, aki mindig a csapatot helyezi előtérbe. Nem is kérhettem volna többet.”

tevezjuve

Amikor a nyáron Tevez 9 millió euróért a Manchester City-től a Juventushoz szerződött, a híre már jóval hamarabb megérkezett a félszigetre, mint maga a játékos. Köszönhetően részben a brit napilapoknak, őt nem éppen egy “példamutató profiként” jellemezték, sokkal inkább egy elkényeztetett kölyökként és rosszfiúként. Ez egyáltalán nem volt meglepő, mivel amikor a Premier League-ben játszott, számos ellentmondásos szituációja akadt, kezdve a West Ham United-től a Manchester United-hez való igazolásától, a United-től a Manchester City-hez való szerződésén át egészen a City menedzserével, Roberto Mancinivel történt nézeteltérésekig a 2011-12-es szezon során.

tevezmancinifight

Ezek után Olaszországban mindenki készen állt a tűzijátékra. Ugyanakkor hogyha van egy klub és egy edző a Serie A-ban, aki készen áll megküzdeni sértődékeny primadonna viselkedéssel, az a Juventus és az edzője, Antonio Conte. De ahogy Conte nyilatkozata is mutatja, eddig az edző és játékos kapcsolata ragyogó. Mind a pályán, mind azon kívül Tevez egy nagyszerű rajton van túl, mivel nemcsak hogy az első három hivatalos Juve-meccsén gólt szerzett, de gyakorlatilag érkezése óta egyértelműen első számú választás a csatársorba, és egy olyan játékos, aki nélkül szenved a csapat.

Ahogy Conte állítja, egy igazi profiként viselkedik Torinóban, aki nemcsak szorgalmasan tréningezik, hanem taktikailag is alkalmazkodó. Egy jó példája volt ennek, amikor vita nélkül elfogadta, hogy a Real Madrid elleni idegenbeli Bajnokok Ligája találkozón – melyet a Juve 2-1-re elveszített – a támadóhármas bal oldalán kell szerepelnie, noha ő inkább a középső támadó szerepében érzi igazán jól magát.

tevez_realmadrid

Ugyanakkor van egy személy, akinek egyáltalán nem meglepetés Tevez jó itáliai startja. Ő pedig nem más, mint az egykori Juve-klasszis cseh legenda, Pavel Nedved, aki korábban még Conte oldalán is játszott, azonban most a klub vezetőségének tagja. Ő a torinói illetőségű Tuttosportnak így nyilatkozott Tevezről: “Amikor megvettük őt, tudtuk, hogy mit kapunk. Ő egy fantasztikus játékos, és személy szerint nekem sohasem volt kétségem efelől, és az eredmények őt igazolják. Ő egy ösztönző játékos, ha úgy tetszik, személyiségben félúton van köztem és Conte között.”

Még az sem volt negatív hatással Tevezre, hogy olyan nagyságok 10-es mezét örökölte, mint Alessandro Del Piero és Roberto Baggio. Amikor a Hurrá Juventus magazin megkérdezte őt a híres mezről, valószínűleg váratlanul érte őket a válasz: “Nem gondolkodom olyan dolgokon… mint például a 10-es mezben játszani. Ezzel csak még több nyomást helyeznék magamra. Csak úgy próbálok meg játszani, mint ahogyan akkor játszottam, amikor még a szülővárosomban rúgtam a bőrt.”

tevez_papa

A mezszám sohasem fogja nyugtalanítani a bűnözéstől sújtott buenos aires-i negyedből, Fuerte Apache-ből érkező fiút. Ő egyszer azt mondta a helyi fiatalok által szerkesztett Garganta Poderosa közösségi magazinnak, hogy “ha nem a labdarúgás lenne, akkor valószínűleg már börtönben lennék vagy halott.” Az interjú mellett megjelent fotókon az emberi jogokért harcoló emberek szimbólumát, a fehér fejkendőt viseli. A szolidaritás eme kimutatásával érdemelte ki az “emberek játékosa” titulust Argentínában.

A nyakán lévő sebek

Tevez már hosszú évek óta a nyakán lévő sebekről ismert, amiket még gyermekkorában egy forró vizes balesetben szerzett, valamint a “nem éppen tökéletes” kinézetéhez egy utcai verekedés miatt deformálódott fogai is hozzájárulnak. Az a legenda járja, hogy amikor 2001-ben, 17 éves korában csatlakozott a Boca Juniors-hoz, elutasította a klub azon ajánlatát, miszerint hozzák rendbe az arcát, mondván a hegek szerves részei annak, hogy “ki vagyok most, a jelenben, és ki voltam a múltban.”

tevezboca

A mai napig úgy ünnepli a góljait, hogy felhúzza a mezét, ami alatt egy pólón Buenos Aires hátrányos helyzetű negyedeinek a nevei, úgymint Ciudad Oculta, Isla Maciel vagy Fuerte Apache vannak. De az ő elkötelezettsége nem áll meg itt. A Hurrá Juventus-nak így nyilatkozott erről: “Próbálok segíteni az én negyedemből származó fiataloknak. Támogatok egy szervezetet, amely megpróbál segíteni az én körzetemből származó embereknek. Üzemeltetünk egy étkezdét Fuerte Apache-ban, ahol a gyerekek reggelit, ebédet és vacsorát kapnak. Én személy szerint szerencsés voltam, hogy kijutottam, szerencsés voltam, hogy megérintett Isten, és szerencsés voltam, hogy futballozhattam az egész világon.”

Ahogy minden egyes évvel közelebb van Tevez a karrierje végéhez, talán a mostani csapata, a Juventus jelentheti számára az utolsó nagy esélyt egy topcsapatnál, akiknek komoly Bajnokok Ligája- és bajnoki álmai vannak. Talán pont ezért, az “olasz” Tevez az érkezése óta egy teljesen megfiatalodott játékosnak látszik és hallatszik. Amikor a Tuttosport egyik hosszú interjújában arról kérdezte Carlitost, hogy milyen hatással volt az életére a Juventus, a Bianconeri 10-ese így válaszolt: “Ismét arra sarkallt engem, hogy játszani akarjak, és ez a legjobb dolog, ami történhet egy labdarúgóval.”

TevezJuveAJuveB

Ez könnyen lehet, hogy csak egyike a szokásos “diplomatikus” válaszoknak, amiket a játékos új csapatának fanatikus szurkolói hallani akarnak. De még az is megeshet, hogy Tevez ismét összeszólalkozik a klubjával, amikor az ügynöke, Kia Joorabchian a háttérben éppen egy újabb nagy pénzt hozó átigazolást próbálna meg tető alá hozni. De mindeddig Tevez a jó döntéseket hozta meg.

A sors furcsa játéka miatt októberben a Bajnokok Ligájában egykori edzője (Roberto Mancini) új csapata (Galatasaray) ellen lépett pályára, de a Juve csatára egyből üdvözölte az olasz edzőt, amiről később így nyilatkozott: “Tiszteljük egymást. Kezet ráztunk, és jó volt őt ismét látni. Ami történt, megtörtént, lépjünk túl rajta.”

tevezmancini

Természetesen jelenlegi mesteréről, Contéról is megkérdezték Carlost, és a lehető legnagyobb bókot mondta neki. “Ő egy igazi győztes, csakúgy mint (Alex) Ferguson. Ő egy nagyszerű edző, számára minden egyes meccs egy kupadöntő, és mindet meg akarja nyerni. Ő és Ferguson is a legjobb klubként tekintenek a csapatukra. A hozzájuk hasonló emberek nagyszerű motivátorok, mivel ők a legelsők, akik igazán hisznek abban, amit csinálnak.”

A kulturális különbségek

Tevez szerint a relatíve gyors beilleszkedése az olasz futballba nagyban köszönhető az argentin gyökereinek, megosztva egyúttal a torinói és a manchesteri élet közötti különbségeket: “Az olaszországi élet nagyban hasonlít az argentinhoz: a család nagyon fontos, mindenki együtt eszik, az emberek együtt vannak, és könnyen ki tudsz jönni az emberekkel, még akkor is, hogyha nem ismered a nyelvet.”

Carlitos mostani “levesében” mindössze egy “légy” úszik, ugyanis továbbra sem beszélhetünk jó kapcsolatról közte és az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Alejandro Sabella között. Amikor arról kérdezték, hogy mennyi esélye van visszakerülni a brazíliai világbajnokságra utazó keretbe, Tevez “no komment” válasza elég sokatmondó. A múltban a szókimondó természete miatt gyakran került bajba Argentínában. A 2010-es vébészereplés után csak ő állt ki nyilvánosan Diego Maradona mellett, majd egy Spanyolország elleni felkészülési meccsen aratott 4-1-es siker után elmondta, hogy nem biztos benne, hogy van kedve továbbra is a nemzeti csapatban játszani. Ezután Batista (az argentin szövetségi kapitánya) csak a 2011-es Copa America-ra hívta be Tevezt, mivel nagyon nagy volt a nyomás mind a szurkolók, mind a média részéről. És mivel az ő kihagyott tizenegyese miatt kiesett a válogatott az Uruguay elleni negyeddöntőben, ő vitte el a balhét, és azóta egyszer sem szerepelt a nemzeti csapatban.

tevezargentina

Mióta leváltotta Batistát, Sabella a Lionel Messi, Sergio Aguero, Gonzalo Higuain és Angel Di Maria alkotta támadósort játszatja, ami azt jelenti, hogy nincs Carlos Tevez számára hely a csapatban, de még a keretben sem! Még ha játszani is szeretne Tevez a 2014-es világbajnokságon, teljesen realistán látja a helyzetét, és egy friss interjújában elmondta, hogy nem számít behívóra.

Ami honfitársát, Higuaint illeti, aki szintén Olaszországba igazolt a nyáron, nagyszerűen kezdte karrierjét a Napoliban. Tevez így nyilatkozott az ex-Real Madrid sztárról: “Ismerem, és jól kijövünk. De nem beszélnék barátságról. Nincsenek barátaim a labdarúgás világában, csak Fuerte Apache-ban.”

tevezfuerteapache640x300

Carlos Tevez

Nemzetiség: argentin

Kor: 29 év (1984. február 5.)

Születési hely: CIudadela, Buenos Aires, Argentína

Csapatai:

Boca Juniors (2001-04): 110 meccs/38 gól

Corinthians (2005-06): 76 meccs/46 gól

West Ham United (2006-07): 29 meccs/7 gól

Manchester United (2007-09): 99 meccs/34 gól

Manchester City (2009-13): 148 meccs/72 gól

Juventus (2013- ): 18 meccs/8 gól

Argentína (2004- ): 64 meccs/13 gól

Trófeák:

Boca Juniors: 2003 – Interkontinentális Kupa; 2003 – Copa Libertadores; 2004 – Copa Sudamericana; 2003 – Argentín apertura

Corinthians: 2005 – brazil Serie A

Manchester United: 2008 – Klub Világkupa; 2008 – Bajnokok Ligája; 2008, 2009 – Premier League, 2009 – Ligakupa; 2008 – Community Shield

Manchester City: 2012 – Premier League; 2011 – FA Kupa; 2012 – Community Shield

Juventus: 2013 – Olasz Szuperkupa

 

Írta: Paddy Agnew

Fordította: kambuc

Forrás: World Soccer

Juventus blog kiemelt Nyilatkozatok Történelem

dybalamask


(maximum 430 karakter)


8 + kettő =

  1.  2013.11.26. 23:19

  2.  2,145

  3.  kambuc

  4.  0 darab

dybalamask


dybalamask

Kényelmesen böngészheted oldalunkat bármilyen böngészőn, platformon és felbontáson!

© 2012-2017

created by

Vélac