Egyértelműen látható az elmúlt időszak Juventusának ereje. Az elmúlt 5 Scudettóval záruló idény során a sokra értékelt védelmének hírneve folyamatosan nőtt. A BleacherReport blogja.

Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini triója már egy fél évtizede állja útját az ellenfelek támadásainak, mellettük a két szélen pedig Stephan Lichtsteiner és Patrice Evra segítik/segítették őket. Ennek alátámasztására egy adat: az elmúlt 5 idény 190 bajnokiján mindösszesen 111 gólt kapott a Juventus! Ugyanakkor minden jónak vége szakad egyszer. Ennek a félelmetes védelemnek az elkerülhetetlen és végső felbomlása egy olyan probléma, amelyre a Juventus már meg is kezdte a felkészülést.

A fentebb említett védelem tagjai közül a 35 éves Evra áll legközelebb a távozáshoz vagy visszavonuláshoz. A teljesítménye folyamatosan romlik, a biztos helyét is elveszítette a védelem bal oldalán, ugyanis Alex Sandro az elmúlt 12 hónapban mutatott fejlődésével minden érte kifizetett centet megért. A Juventus hivatalos weboldala szerint a Bianconeri 2015 augusztusában 26 millió eurót fizetett a brazil balbekkért az FC Portónak, és ennek az összegnek a jutalma egy kiegyensúlyozottan jó teljesítmény lett. Sandro mindössze 15 alkalommal kezdett a tavalyi szezonban a Serie A-ban, viszont idén eddig 12 mérkőzésen volt a kezdőcsapat tagja a bajnokságban.

alexsandrostat20160301

A fenti, 2016. március 1-jei statisztika mutatja, hogy mennyire jó Alex Sandro. A tavalyi Serie A-s szezonban a védők közül messze ő alakította ki a legtöbb helyzetet a csapattársainak úgy, hogy közben sokkal kevesebbet játszott, mint a listán szereplő többi játékos. Ami a védekező munkáját illeti, a 24 szerelés és a 31 közbelépés szintén a csapat legjobb ilyen mutatói. A 25 éves balbekk fejlődését a blokkolt beadások száma (5) is jól példázza.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy brazil szélsővédőről lévén szó, Sandro rutinszerűen száguldozik fel, hogy segítse a támadásokat. Ebben a szezonban eddig 2 gólpassznál jár Alex Sandro, de ha a csapattársai pontosabbak lettek volna a befejezéseknél, ez a szám is sokkal magasabb lehetne. Egyébiránt idén is ő vezeti a csapatból a legtöbb helyzetet kidolgozó játékosok listáját (30). Ami a sikeres cselek számát illeti, az ő általa végrehajtott sikeres cselek számával csak Paulo Dybala képes felvenni a versenyt, mindkettejük 16-nál jár ebben a statisztikai mutatóban. Sandro cselezési képességét elsősorban az előrefutások során csillogtatja meg.

lichti

A másik oldalon a helyzet sokkal kuszább. Lichtsteiner idén eddig gyatra volt, láthatóan megviselte, hogy a mercato utolsó napjaiban nem csatlakozhatott az Interhez. A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint a Barcelona akár már januárban rámozdulhat a 32 éves játékosra. Szomorúan kell megállapítanunk, hogy Lichti távozása talán a lehető legjobb megoldás lenne minden érintett számára, noha a helyére szerződtetett Dani Alves messze van a legjobb formájától. A szezon kezdete előtt a 33 éves brazil jobboldali védő mutatott életjeleket, azonban még be kell bizonyítania, hogy képes a folyamatos jó teljesítményre. Néhány alkalommal Juan Cuadrado kap szerepet a 3 védős rendszerben a jobboldali felfutó posztján, viszont – ahogy már láthattuk – ő sokkal hatékonyabb a támadóharmadban, így őt sem tekinthetjük egy hosszú távú megoldásnak erre a posztra, sokkal inkább kényszermegoldás.

Így ez a poszt könnyen a most 19 éves Pol Liroláé lehet, aki nagyszerűen teljesít a Sassuolo csapatában kölcsönben. Az Espanyoltól való távozása után 2 évet a Juventus Akadémián töltött, majd idén nyáron a Neroverdihez került, ahol élvezi a folyamatos játéklehetőséget. A zöld-fekete csapat edzője, Eusebio Di Francesco nem riad vissza attól, hogy mélyvízbe dobja a fiatalokat, ennek ékes példája az, hogy Lirola eddig 7 alkalommal kezdett a bajnokságban (míg egyszer csereként állt be), míg 4-szer az Európa Ligában. A spanyol védő nem is okozott csalódást, ugyanis átlagosan 1,8 szerelést és 2,1 közbelépést mutatott be ezen a 12 mérkőzésen, sőt már egy gólt és egy asszisztot is jegyez. Ha így folytatja tovább, nagyon úgy fest, hogy a Bianconerinek meg is lesz a kész jobboldali védője, amikor a csapat jelenlegi jobbhátvédjei továbbállnak.

Az ideális forgatókönyv az lenne, hogyha jövő nyáron visszahoznák Lirolát, aki így egy évig Dani Alves váltótársa lenne – csakúgy mint Sandro volt Evráé a tavalyi szezon során -, majd az idősödő sztár után a sajátjává tenné a jobboldali védő posztját.

Még ha mindkét oldal le is van fedve, a legtöbb kérdés a védelem közepét érinti. Az érinthetetlen és formában lévő BBC nélkül Allegri számára egyszerűen lehetetlen tovább folytatni a sokáig védjegynek számító 3-5-2-es rendszerrel, mivel úgy tűnik, hogy Chiellini és Barzagli ideje is lassan lejár. A 3 védő közül Barzagli a legidősebb, viszont amikor ő pályára lép, egy fal benyomását kelti, aki tökéletes időzítésű közbelépéseiről és a jó helyezkedéséről híres.

De míg a 35 éves középső védő tovább harcol, addig a hosszú ideje a kemény becsúszásairól és a fizikai jelenlétéről híres Chiellinin az elmúlt időszakban már meglátszik eme hozzáállásnak az eredménye. 3 évvel és 3 hónappal fiatalabb, mint Barzagli, viszont riasztó mennyiségben szedi össze a különböző sérüléseit. Csak 2016-ban 7 (!!!) sérülést szenvedett el Giorgio, amik miatt 26 mérkőzést hagyott ki a Juventusban.

chielliniinjurytable2016

A Juventus vezetősége idén nyáron dolgozott azon, hogy csökkentse ezen hiányzások hatását, ezért érkezett augusztusban a csapathoz a Bayern Münchentől Medhi Benatia. Bonuccihoz hasonlóan ő is „csak” 29 éves, viszonylag fiatal, legalábbis a BBC többi tagjához viszonyítva, és karrierje csúcsán jár. Ugyanakkor Benatia csak egy rövidtávú megoldást jelent, és mindenki számára egyértelmű, hogy a Juventus védelmének jövője Daniele Ruganiban testesül meg, ahogy azt Allegri a szeptemberi, Cagliari elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón már elmondta.

„Daniele sokat fejlődött, mióta tavaly nyáron hozzánk szerződött, még úgy is, hogy viszonylag keveset játszott. A nyár folyamán nagyon jól edzett, és – ahogy már korábban elmondtam – nagyon fontos játékosa lesz a Juventusnak a következő években. Mivel sok meccset fogunk játszani, Rugani sok lehetőséget fog kapni.” – mondta Allegri.

rugani

Viszont a Cagliari elleni mérkőzés óta mindössze egyszer kapott szerepet Rugani a Juventusban, azonban Chiellini és Barzagli sérülései miatt a következő időszakban sokkal több lehetősége lesz bizonyítani. Amikor pályára lép, megmutatja, hogy készen áll – csakúgy mint a keddi olasz-németen is jól játszott -, és a 22 éves játékosra már hosszú ideje egy potenciális sztárként tekintenek.

„Ő az egyik legjobb játékos, aki valaha nálunk játszott” – mondta Francesco, Rugani előző klubjának, az Empolinak a szurkolója. „Egy évet eltöltött a Juventus akadémiáján, majd kölcsönbe visszajött hozzánk, és 20 évesen úgy játszott, mint egy veterán.”

Az elmúlt időszakban Bonucci vált a klub legjobb és legmegbízhatóbb védőjévé, és szépen lassan a világ egyik legjobbjává a posztján. Nem is véletlen, hogy számos klub érdeklődését felkeltette Leo, de a védő elmondta, hogy nem tárgyaltak az átigazolásáról. Szóba került, hogy érdeklődik iránta Pep Guardiola, a City edzője, de a védő elmondása szerint ez már a múlt, és jelenleg a szerződéshosszabbításról tárgyalnak a Juventus vezetőivel.

„Guardiola kitartása egy kicsit instabillá tett engem, elgondolkodtam a lehetőségen. Nem beszéltem személyesen Peppel, csak az ügynökömmel beszéltünk erről. Csábító volt, de úgy döntöttem, hogy a szívemre hallgatok.” – mondta Bonucci.

bonuccijuvesewntohisbod

Noha a BBC fenntarthatóságával kapcsolatos kérdések folyamatosak a Juventust illetően, a klub előrelátása mindenki számára látható. A Lichtsteiner, Evra, Barzagli, Chiellini négyes számára közeleg a Juve-pályafutás vége, ugyanakkor a Lirola, Rugani, Bonucci, Alex Sandro hátsó négyes félelmetes egységet alkothat a jövőben.

A Juventusé jelenleg a világ egyik legjobb védelme, de a klub elöljárói nem ülnek a babérjaikon, és már meg is vannak a jelenlegi védők utódai. Az Öreg Hölgy a következő években támaszkodhat erre az új kinézetű négyesre, csak nem lesz egy olyan jó betűszavuk, mint most (BBC), illetve nem lesz átültetve a Juve hátvédsora egy az egyben az olasz nemzeti válogatottba.

www.bleacherreport.com

Juventus blog Juventus hírek kiemelt

dybalamask


(maximum 430 karakter)


+ 4 = tíz

  1.  2016.11.18. 17:38

  2.  3,086

  3.  kambuc

  4.  0 darab

dybalamask


dybalamask

Kényelmesen böngészheted oldalunkat bármilyen böngészőn, platformon és felbontáson!

© 2012-2017

created by

Vélac