A Calcio titka bemutatóján jártunk

írta: Pite
0 komment 8 👁

Péntek este az Olasz Kultúrintézetben tartották Kéri András Dániel A Calcio titka című könyvének hivatalos bemutatóját. A Juventus Club Hungary meghívást kapott, mi pedig örömmel mentünk el az eseményre.

„Az év bármelyik pénteke alkalmasabb lett volna erre az eseményre, mint a mostani” – hangzott el a nyitóbeszédben, utalva arra, hogy bár A futballszakma magasiskolája alcímű könyv már három hete kapható, a bemutató épp arra a hétre esett, amikor az olasz válogatottnak 60 év után először nem sikerült kivívnia a világbajnoki részvételt. Ez a téma alapjában véve meghatározta az esemény témáját, de ne szaladjunk annyira előre.

Maga a könyv sok szempontból rendhagyó mű a magyar sportirodalomban, hiszen a világ legtaktikusabb focijaként számontartott olasz Calciot az olasz edzők munkásságán keresztül mutatja be, akikről nem véletlenül mondják, hogy ők értik a legjobban a focit a szakmában. Ez a múltban is így volt és a jelenben is így van, elég csak a Permier League-re gondolni, ahol az elmúlt két évben előbb Claudio Ranieri, majd Antonio Conte vezette bajnoki címig éppen aktuális csapatát, de tavaly Németországban Carlo Ancelotti, Oroszországban pedig Massimo Carrera is bajnoki címet ünnepelhetett. Kéri az újságírói szakma mellett futballelemzői múlttal is rendelkezik, ez pedig a könyvön is nyomot hagyott, az olasz labdarúgás közel 120 éves fejlődését, a futballkultúra kialakulását ugyanis az azt meghatározó szakvezetők játékrendszeri sajátosságain, újításain keresztül követi végig.

A könyvbemutatón (saját becslés szerint) nagyjából 70-80 vendég lehetett jelen, akik cseppet sem bánták a kezdés 20 perces csúszását, addig ugyanis az olasz foci elmúlt évtizedeinek emlékezetes pillanatait élhették át újra – a legnagyobb figyelmet talán a 2006-os, németek elleni VB-elődöntő kapta, melyet az olaszok Grosso 119., illetve Del Piero 120+1. percben szerzett góljával nyertek meg.

Kiemelt vendégként érkezett Laczkó Zsolt válogatott labdarúgó; Matteo Valsecchi olasz újságíró és riporter, a szerző jó barátja; Cserháti Zoltán a Nemzeti Sport Online újságírója és Melczer Zsolt a DigiSport műsorvezetője, akit egyébként a stábja is elkísért, így videós anyag is készült a bemutatóról. Ők Kéri Andrással a színpadon kaptak helyet és a megnyitó beszédek után egy nagyjából egy órás kerekasztal beszélgetést tartottak a nézők bevonásával és olasz tolmács segítségével, a bemutatón ugyanis olaszok is szép számmal jelen voltak.

Mondhatjuk, hogy ez a mostani az olasz futball fekete hete, még a magyar sajtó számára is bőséges témát szolgáltat a kialakult helyzet, nemhogy az olasznak. A pótselejtezős kudarcnak és az azt követő már bejelentett, illetve még várható személyi változásoknak természetesen az olasz médiában is kiemelt hely jut, nem meglepő tehát, hogy ez a téma volt a középpontban a beszélgetés során is. A kialakult helyzet mellett az olasz fociban tapasztalt olyan strukturális problémákról is sok szó esett, mint például a nem megfelelő utánpótlás-nevelés vagy a külföldi játékosok térnyerése a Serie A-ban, ezeket mind személyes tapasztalatokkal vagy statisztikákkal támasztották alá, ahogyan Kéri ezt a könyvében is teszi.

A jó hangulatú, nagyjából másfél órás rendezvény után mindenkinek volt lehetősége dedikáltatni a könyvet és pár szót váltani a szerzővel és a vendégekkel, természetesen mi is éltünk a lehetőséggel.

Kéri Andrásnak a Juventus Club Hungary nevében köszönjük a meghívást és további hasonló sikereket kívánunk!

A könvyet most kedvezményes áron [ITT] tudjátok beszerezni.

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet