A barátaid se maradjanak le róla

Massimiliano Allegri a holnapi, Fiorentina elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatón sok egyéb játékos és téma mellett a csapat második számú kapusát, Wojciech Szczesny-t méltatta, aki holnap először kapja meg a lehetőséget egy komolyabbnak mondható rangadón.

Holnap este a Juventus a Fiorentina csapatát fogadja a Serie A 5. fordulójában, a cél természetesen az eddigi 100%-os mérleg megtartása.

„Még nagyon az elején vagyunk. Ez lesz az ötödik mérkőzésünk, a tabella pedig nagyjából a 10. forduló után kezd majd formálódni, most még inkább csak együtt haladunk előre” – mondta Allegri a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

A Fiorentina csapatától nyáron 40 millió euróért érkezett Federico Bernardeschi még csak csereként kapott lehetőséget a bizonyításra, kérdés, hogy korábbi csapata ellen beveti-e őt Allegri az első perctől.

„Hogy kezd-e? Már nem lenne túl korán számára, az biztos, de a mai edzést követően döntök és sok tényezőt figyelembe kell vennem, például, hogy szombaton már újra pályára lépünk. Lehet, hogy csak a mérkőzés során áll majd be, de mindenképpen kritikus pont a padunk, különben már a szezon elején kiégethetünk pár játékosunkat. Mindenkire szükségünk van.”

„A mai edzésen mindenkit fel akarok mérni, biztosan lesznek változtatások, de az egyetlen biztos pont egyelőre az, hogy Buffon helyett Szczesny fog kezdeni. Erről Gigivel egyetértésben döntöttem a Barcelona elleni mérkőzést követően. Ez nem azt jelenti, hogy megingott volna a bizalmam, Neto is sok mérkőzésen játszott tavaly. Szczesny egy kiváló kapus, a világ egyik legjobbja, szóval fontos, hogy a Juventusnak két ilyen kapus is rendelkezésére áll, mint Buffon és ő. Szczesny egy olyan kapus, aki a világ 7-8 legjobb csapatában megállná a helyét, ő pedig itt van velünk és ő lesz Buffon utódja. Szóval holnap Buffon pihen.”

„Fizikálisan rendben vagyunk, de szombaton újabb fontos mérkőzésünk lesz (a Torino ellen), majd utána szerdán, azt követően pedig vasárnap. Az a fontos, hogy a változtatások ellenére a csapat ne engedjen ki és a lehető legjobb formában érkezzünk meg a szezon kritikus szakaszára.”

„Fontos, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket az ún. közép- vagy kiscsapatok ellen, döntő pontok ezek. A közvetlen riválisok ellen pedig bármi megtörténhet. Tavaly úgy nyertük meg a bajnokságot, hogy egy-egy győzelmünk és vereségünk volt a Milan, az Inter és a Roma ellen, a Napolival szemben pedig egy mérkőzést megnyertünk és egyszer döntetlent játszottunk. Az a furcsa, hogy tavaly az élmezőny csapatai emlékeim szerint csak kétszer játszottak döntetlent egymással, a többi mérkőzésen az egyik vagy a másik csapat mindig begyűjtötte a 3 pontot. Szóval még korai bármit is mondani, az biztos, hogy a bajnokság megnyeréséhez minimum 90 pontra van szükségünk.”

A szurkolók szerint a nyári mercato alatt jelentősen gyengült a Juventus védelme, az eddigi bekapott gólok alapján pedig ennek lehet némi valóságalapja. Allegrit arról kérdezték, hogy a hétvégi bajnokin látott Lichtsteiner-Rugani-Chiellini-Alex Sandro négyes lehet-e az alap védelme idén a Juventusnak.

„Először is itt van De Sciglio sérülése, aki bár már majdnem teljesen felépült, volt egy jó első félideje a Barcelona ellen, majd elveszítettük őt 40 napra. Most Höwedes van visszatérőben, már a csapattal edz és bár még nem fog kezdeni holnap, már bevethető állapotban van. Így a védelem jobb oldalán vagy ő, vagy Lichtsteiner játszik, de akár Struaro is elképzelhető itt, mert a Barcelona ellen a második félidőben jól helyettesítette De Scigliot. Sokat fejlődhet abban a pozícióban és nem csak azért, mert Stephan nem tud háromnaponta meccset játszani, de ez sok más játékosra is igaz.”

A szurkolók emellett a tavaly nyáron 90 millió euróért érkezett Gonzalo Higuaint is megtalálták, az argentin finoman szólva sincs jó formában.

„Ami Gonzalot illeti, 4 mérkőzésen 2 gólt szerzett. Minden csatárra igaz, hogy vannak időszakok, amikor sok gólt lő és vannak, amikor kevesebbet. Tavaly is volt ilyen, talán három vagy négy mérkőzése is volt, amikor nem tudott betalálni, azt akkor azonban senki sem vette észre. Dybalának is rengeteg gól nélküli mérkőzése volt tavaly, ez hozzátartozik a szezonhoz. Gonzalonak nyugodtnak kell maradnia.”

„Nem tudom, hogy játszik-e holnap, ahogy azt se, hogy Mandzukic, vagy Cuadrado pályára lép-e, még semmiről sem döntöttem. De mint mondtam, Gonzalo egy nagyon fontos láncszeme a csapatnak, de mindenki tragédiaként éli meg, ha egy mérkőzésen nem talál be.”

A Juventus 50 éve nem kezdte ilyen sok lőtt góllal a szezont, ugyanakkor a bekapott gólok száma is jóval több a szokásosnál.

„Minden szezon más, mások a csapatok persze, de nehéz magyarázatot találni a miértekre. Annyit mondhatunk, hogy a támadósor fontos számokat produkál. A tabellát nézve a védekezésünk jobb, mint tavaly. Két gólt szerencsétlen körülmények között kaptunk a Genoa ellen. A lényeg, hogy az egyes pillanatokra jól reagáljunk, ennek a fontosságát láttuk a Barcelona ellen és a Sassuolo ellen is, ahol voltak hasonló időszakok. A Barcelona büntetett, de a Sassuolo is betalált. A Juventusnál ez nem szabad, hogy megtörténjen, megismétlem, szerintem a szezonunkat ezek a pillanatok fogják meghatározni, jobban kell reagálnunk rájuk.”

A jelek szerint továbbra is a 4-2-3-1-es felállás lesz a leggyakrabban alkalmazott formáció.

„Nincs varázsreceptem, az éppen lehetőséget kapó játékosok képességeihez igazítom a felállást. Jelenleg kíváncsi vagyok Höwedes munkájára, hiszen most tért csak vissza a csapathoz, de vele is játszhatunk három védős felállásban. A variációs lehetőség mindenképpen pozitívuma ennek a szezonnak, vasárnap is Barzagli beállásával átálttunk a három védős szisztémára.”

„Holnap? Chiellini pihenhet, meglátom majd, hogy ma hogy teljesít. Khedira állapota javul, de szerintem még nagyjából 10 napra szüksége van, hogy visszatérjen a csapathoz.”