Az edzői kurzus nem minden

írta: Ádám Németh
0 komment 1750 👁

Max Allegri úgy gondolja, természetes véget ért a torinói pályafutása, és azt is elárulta, nem lehet mindent megtanulni az edzőképzőn.


A Juventus korábbi trénere csaknem két év után törte meg a csendet, és beszélt a Sky Sport Italiának.

„A szerepvállalásom a Juventusnál teljesen hétköznapi módon zárult le. Olaszországban hajlamosak vagyunk a negatívumokra fókuszálni a pozitívumok helyett. Például most ahelyett, hogy Inzaghi Beneventóját méltatnánk a győzelem miatt, azzal foglalkozunk, hogy a Juventus hibázott. Torinóban nézeteltéréseink voltak, és a közös munka természetes véget ért. Andrea Agnelli meghozta a döntését, de még mindig jó kapcsolatot ápolunk.”

„Öt évig jól működött a kémia, sok minden a helyére került, jól igazoltunk. Összességében jól éreztük magunkat. Agnelli, Paratici és Nedved úgy érezték, elérkezett a váltás ideje. Ezen a ponton volt logikus befejezni az együttműködést. Továbbra is szeretem a Juventust, és ez elmondható más korábbi munkaadóimról, így a Cagliariról és a Milanról is.”

A kérdésre, hogy csalódott volt-e mikor távoznia kellett, az 53 éves szakember rövid, de sokat mondó választ adott.

„Senki sem boldog, mikor elveszíti a munkáját…”

Allegrit Maurizio Sarri váltotta a Bianconeri kispadján, a Napoli korábbi edzője azóta viszont szintén távozni kényszerült. Az ő helyére a minden edzői tapasztalatot nélkülöző Andrea Pirlo érkezett tavaly nyáron. Bár Allegri kijelentette, hogy nem kimondottan Pirlóról beszélt, mondandójának az üzenete mégis egyértelmű.

„Hogy magyarázható el, hogyan lesz valakiből edző? Két tréner létezik, az egyik szombatig dolgozik, a másik pedig vasárnap, neki már teljesen más a szerepe. Az ő dolga megküzdeni a kiszámíthatatlannal, az ismeretlennel, ehhez pedig más képességekre van szükség. Azt, hogy hogyan beszélj a játékosaiddal, büntess-e, vagy sem, nem lehet megtanítani. Nincs olyan könyv, ami leírja, hogy kit hozz le, és kit állíts be a helyére. Bizonyos dolgokat nem lehet egy kurzuson megtanulni.”

Szintén nehézséget jelenthet, ha a szakembernek egy sztárokkal teli öltözőben kell rendet tartania.

„Az egész a tiszteletről szól. Ha te megadod nekik a tiszteletet, ők is megadják neked. Ez emberi tényező, ami megint egy másik tudáskészlet része.”

football-italia

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet