Bentancur vs Can, ki kezdjen az Atletico ellen?

írta: Kacskovics Doma
0 komment 7 👁

Nem szükséges félénken elbújni, a nyomás emelkedik, a várakozás mint egy rakéta, száll az ég felé. Mindenki hallja, és nincs kivétel, mindenki hisz a visszatérésben. A találkozó kedden lesz, és minden szerencse, vagy balszerencse annak a 14 (vagy 15, a meccsen múlik) játékosnak a lábán fog csüngeni, akik pályára lépnek a döntő összecsapáson zebracsíkban. Tehát az AllegriTotó kezdetét veszi, mivel mindannyian mást gondolunk arról, hogy hogyan kéne felállnunk az Allianzban, ki jelenthet, ki nem jelenthet különbséget a két gárda közt egy olyan meccsen, ahol az Atleticónak nem lesz más dolga, mint kibírni kapott gól nélkül 90 percet. Hihetetlen nehéz döntés előtt tehát Allegri, mert a legkisebb hiba is végzetes lehet, és minden azon fog múlni, hogy ki kezd, mert utólag már nagyon nehéz egy meccsbe belenyúlni. Ez pedig elég sok kérdést vet fel már önmagában.

A középpályán, ahol a lehetőségek igen korlátozottak (4 ember 3 posztra) – vagy legalábbis így képzeljük – egy dolgot kell összesen eldönteni. Jelesül: Ki menjen Matuidi és Pjanic mellé a nevető harmadiknak? Erre a szerepre pedig Bentancur és Emre Can is hevesen jelentkezik, igen meggyőző játékkal. Reméljük a Mister már sokkal világosabban látja a helyzetet, mint bárki egy stúdióban.

Tehát akkor próbáljunk meg az Udinese elleni (gyakorlatilag felkészülési) meccsből leszűrni mindent: Benta vagy Emre? Nem játszottak nagy odaadással egy, a 11-ik perctől megnyert meccsen, lehozták a kötelezőt. Bentancur visszatért a védelem elé, pedig volt az Emre posztja is. Az uruguayinak sok aktív dolga nem volt, passzív játékkal kellett nagyot alkotnia, de nagyon jól zárta a teret, és jól játszott az emberfogás-zónavédekezés váltogatásával, és jó cselei voltak, ami az utóbbi hetekben tőle (is) hiányzott. A Wanda Metropolitanoban sokat szenvedett a taktikus mozgással és a cselekkel, valamint 90 percet mindössze 73%-os passzpontossággal hozott le. Ezzel szemben az udineiek ellen ez 84% lett, 3 kulcspassz, és egy gólpassz mellett. Nehéz ugyan az Atletico ellen hasonló szabadságot várni, de ez mindenképpen egy nagy előrelépés volt az elmúlt hetekhez képest. Reakcióidőben is észlelhető fejlődés látszik a játékban, a helyezkedésben ugyanúgy, a számok magukért beszélnek: 3 sikeres szerelés, 50%-os győzelmi arány egy az egy elleni passzív (labda nélküli) küzdelemben. Emre játéka is tovább javul, látványosan játszott most sorozatban két bajnoki meccset is, mindkettőn be is talált, biztos lábbal mozog a pályán. Precízen cselez, jól mozog és passzol, Leonardo Spinazzolával karöltve gyilkos párost alkottak a bal szélen. Can majdnem mindegyik egy az egy elleni harcát megnyerte (11/9), negyedik bajnoki gólját lőtte, a másodikat zsinórban, még ha büntetőből is.

Ami ebben ez esetben igazán számít kettejük közt, az a támadás segítése, illetve közvetlenül a kapu előtt való helyezkedés. Egy ilyen szituációban ami kedden fog a csapatra várni, a Juventus nagyon sok helyzetet kell kialakítson, és elképesztő pontos kell legyen. Szét kell tudnia húzni a védelmet, jobban, mint ahogy azt tette az elmúlt meccseken, és hatalmas nyomást kell gyakorolnia az ellenfélre leginkább a büntetőterületen belül. Itt fog kiütközni (megint) Khedira hiánya, aki rendkívül jól bomlaszt, és érkezik, főleg ha kevesebb, mint 16 méterre helyezkedik a kaputól (azaz belül van a bizonyos büntetőterületen). Itt szúrhatnak szemet Can előnyei Bentancurral szemben, ugyanis a német – kollégájához hasonlóan – remek helyzetkihasználással bír. Ez egy olyan adottság, amit az uru kevésbé mondhat magáénak, legalábbis ha hiszünk a számoknak. Azonban a Juve 30-asa taktikai-helyezkedési szempontból lehet kulcsfigura, mert Matuidivel nagyon meg tudják találni a hangot.Eközben Can pedig a gólok szempontjából látszik elengedhetetlennek. Allegrinek azt kell kitalálnia, hogy az ellenfél hogyan fog gondolkozni. Támadni és lezárni akarnak, vagy pedig kockázatmentesen védekezni?

Emre Can hőtérképe az Udinese ellen, jól látszik a támadáshoz való érzéke

De itt is megmutatkozik, miben jobb Bentancur, ez pedig a labdatartás, cselezés, illetve mások helyzetbehozása, amely képességei sokat segíthetnek majd Miralem Pjanicnak a támadások aprólékos, vagy éppen villámgyors felépítésében. Az uruguayi, ahogy már írtam sokkal könnyebben veszi fel egy építendő támadásban az építő szerepet, ami a játék folytonossága érdekében nagyon hasznos lehet Pjanicnak.


Bentancur hőtérképe az Atletico ellen, rengeteg mozgás a középpályán, a támadások követése vehető ki

Két középpályás egy posztra, két középpályás két teljesen más játékstílus kialakítására. De Emre, a jobb képességei miatt a levegőben és a támadásban, talán jobb megoldás lehet ebben az adott szituációban, a támadójátékban és a védekezésben egyaránt. Az AllegriTotó elindult, de az esélyek, főleg a cselezésben, illetve a támadások elősegítésében inkább mutatnak a német játékos felé, semmint Bentancurra.

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet