Csillagok, csillagok… -Visszatekintő

írta: Kacskovics Doma
0 komment 64 👁

Mit is jelentenek ezek a jelek?

A világ számos bajnokságában bevett szokás (így Magyarországon is), hogy aki 10 alkalommal nyeri meg a bajnoki versenyfutást, kiérdemel egy aranyszínű csillagot a címer fölé. Olaszországban ezt mindössze három klub tudhatja magáénak az Inter, a Milan és a Juventus, az utóbbinak három is van. (Összehasonlításképp nálunk a Honvédnak egy, az Újpestnek, az MTK-nak, és a Ferencvárosnak van két-két csillaga, a Fradi épp idén halászhatja össze a harmadikat.) A Bayern Münchennek azért lehet négy csillaga 28 bajnoki címmel, mert a német szövetség szabályai szerint a harmadik, az ötödik, és azon felül minden tizedik elsőség után jár az ötágú dísz. A németeknek tehát nem hosszabb ideje van bajnokságuk, hanem gyakrabban osztanak plecsniket. A Manchester City régi címerében pedig azért volt három csillag, mert a tervezőknek megtetszett, semmi hagyomány nem kapcsolódik hozzá. Ez egy volt a fő indokok közül, amiért 2016-ban 19 év után teljesen átalakították az emblémát (egyébként az angol szövetség nem is ad csillagokat).

A válogatottaknál eltér a csillagok jelentése a nemzeti bajnokságokhoz képest. Ha egy nemzeti csapat címere fölött virít a csillag, az a megnyert világbajnokságok számát jelenti. Egyes csapatoknál a kontinensviadalok győztesei is felvarrják (ld.: Egyiptom, Uruguay), de alapvetően a világelsőséget jelölik vele.

A csillag Umberto Agnelli ötlete volt

Umberto eredetileg Toro szurkoló volt. Állítása szerint a legelső meccs amit látott, egy Torino által előadott fényes 7-0-ás siker volt a Roma ellen. “Megragadó volt!” – hangoztatta – “De aztán hazajöttem, és természetessé vált a Juventus karnyújtásnyira való közelsége, ami egyértelművé tette, hova is tartozom”. 1946 tavaszán, amikor Umberto 12 esztendős volt, a Grande Torino tragédiája érthetően őt is nagyon megrázta. Mély nyomot hagyott benne, és megpróbált mindenben segíteni a bianconeri háza táján, hogy ismét torinói székhelyű legyen a világ egyik legjobb klubja. Miután bátyja lett a cég résztulajdonosa, nem telt bele sok idő, hogy a saját nevét találja a Juventus elnöki irodájának ajtaján. Így tehát az Agnelli ház ifjonca mindössze 21 évesen szembetalálta magát élete első nagy kihívásával, mert ezzel a lépéssel egy igen szűk kör, az olasz futball elnökeinek legfiatalabb tagjává lépett elő.

Az igazgatási stratégiája merőben eltért bátyja elképzeléseitől. Keményebben szólt bele a csapat felépítésésbe, az elsők közt volt, aki nem csak a gazdasági tényezőket nézte, hanem a futball volt a legfontosabb. (Nem is véletlenül jött létre az ő keze alatt – igaz jóval később – az egyik legmodernebb szakértői vezetés a ’90-es évekre a Juventusnál, amit Moggi, Giraudo, Bettega háromszögnek hívtak.) Mindenbe volt beleszólása, és mindenbe aktívan bele is szólt, legyen az az új stadion megépítése (ami még csak nem is a Juve sajátja, hanem a város tulajdona volt!), vagy az új játékosok igazolásának részletes letárgyalása. Mondják azt is, hogy amíg bátyja, Gianni alatt a Juventus játszott, Umberto alatt dolgozott a torinói csapat… Sok különbség volt a két testvér futballpolitikája közt, de a szeretetük a Juventus iránt erősebb volt minden futballhoz köthető konfliktusuknál.

Tehát, Edoardo legkisebb fia első alkalommal ült az igazgatói íróasztal mögött, az ’57-’58-as kiírás kezdése előtt kevéssel. És az első dolga a “Mágikus Trió”, az ’50-es ’60-as évek MSN-je, a Boniperti, Charles, Sívori támadósor megalkotása volt. (A sort nem véletlenül hívták így, statisztikailag csak a Real Madrid támadói voltak azonos szinten velük). Ez a lépés jó pár álmatlan éjszakát okozott az elnöknek, hiszen gazdasági szempontból igencsak kockázatos lépést húzott meg, a “Walesi Óriás” (Charles) végérvényesen több, mint 100 millió lírába került. Mindezt egy olyan csapat fizette ki, aminek nemhogy saját stadionja nem volt, de a meglévő stadionhoz még egy vezetőségi páholyt/lelátót sem tudtak építeni. És akkor még jött Sívori is. Az a játékos, akinek semmi más soha nem számított csak a futball, de csodákra volt képes. A neve már egy ideje többször felmerült a Juve háza táján, de senkinek nem volt kedve olyan mélyen a kasszába nyúlni, hogy leigazolja. Nem is véletlenül, kisebb közfelháborodást okozott az olasz futballban, mikor Umberto Agnelli minderre a vállát megrántva fizetett ki az argentinért majdnem 200 millió lírát a River Platenek. Egy este, sétálgatva a Szent Károly téren, a titkárával a mercato történésein és lehetséges eseményin rágódva, mikor egyszer csak megállt, és azt mondta: “Én akkor is megveszem”. Így történt, hogy rengeteg pénzzel könnyebben, viszont Sívorival nehezebben tért haza Argentínából. A csatárt rengeteg ember fogadta, juventinók ünnepelték az érkezését, valóságos tömeg várta az új játékost. Agnelli saját autójával vitte haza személyesen, ami a visszaemlékezések szerint nem volt könnyű: “Komolyan nem hittem volna, hogy autóval tényleg ki tudunk menni a reptérről” mondta Sívori, mire a fiatal Umberto csak ennyit válaszolt: “Mi már két éve csak téged vártunk”, mintha csak mentséget keresett volna az ünneplő szurkolók jelenlétére. Hiába kellett rá sokat költeni, kifejezetten megérte: A Juventus történetének egyik leggyümölcsözőbb időszaka következett.

Abban a szezonban a Mágikus Trió egy megállíthatatlan Juventust hozott be az olasz bajnokságba. Mire az idény a végébe fordult volna, nyílt titok volt, hogy a Juventus lesz az első csapat egész Európában, amely képes volt tíz alkalommal elhódítani a bajnoki serleget. Erre az eredményre, és főleg a fiatal elnökre figyeltek fel a szövetségnél, amikor Umbertot felkérték a FIGC igazgatására is. Agnelli hatalmas kedvvel vágott a munkába, rengeteg időt töltött az irodájába zárva, a sajtóról tudomást sem véve dolgozott folyamatosan. Így az, hogy mit is csinál, hamar a figyelem középpontjába került, sokan sokféle teóriával álltak elő, hogy hogyan fogja átalakítani az olasz futballt. Az umbertiánus vezetés legelső változtatása valójában egy jelképes, szimbolikus újítás volt. Umberto egy jelképet akart, egy olyat, ami megmutatja, hogy egy csapat igazán kiemelkedő teljesítményre volt képes, azaz tíz alkalommal lett bajnok. Így született meg a minden tizedik megnyert Scudetto után járó, ötágú, aranyszínű csillag. Ennyi belefektetett energia után úgy tűnt, mintha Agnelli saját kezűleg varrta volna fel az első csillagot a Juventus mezére. Ha szimbolikusan is, de van benne igazság. 1958-ban az Öreg Hölgy egyedülálló rekordot állított fel egész Európában, tizedszerre lett bajnok. A második, s a harmadik klub a Juvét azóta is csak üldöző két milánói gárda lett, de nekik is beletelt egy évtizedbe, mire kaptak egy egy ötágút. Gianni Agnelli híres mondása akkor született, és vált szállóigévé: “Az igazi verseny köztünk, és a két milánói klub közt azon lesz, hogy mi lesz előbb. Hogy ők felvarrják a másodikat, vagy pedig mi a harmadikat?” Az ügyvéd úr által elképzelt versenyt megnyerte a Juventus, és már a negyedikhez is közelebb van, mint a két lombardiai vetélytárs a huszadik bajnoki elsőséghez.

De ha már csillagok…

Talán nem mindenki tudja, de a jelenlegi elnök, Andrea Agnelli egy – az apjáéhoz nagyon hasonló – javaslattal állt elő az olasz szövetség felé. Umberto fia azt javasolta, hogy az olasz csapatok minden tizedik Coppa Italia győzelem után ezt egy ezüst csillaggal jelezhessék. Mondani sem kell, hogy ez mindössze a Juventus mezein jelenne meg, hiszen a zebrák az egyetlen csapat az országban, akik legalább tíz alkalommal nyertek kupadöntőt. Három arany, egy ezüst csillag a címer felett nem mutatna rosszul, reméljük a javaslat sikerrel jár.

FACEBOOK POSZTOK

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 hours ago
JuventusFC.hu

Allegri: "Chiesa fáradtság miatt kihagyja a holnapi meccset, viszont játszhat majd a Lazio ellen. Cuadrado és Bonucci sem lép pályára. McKennie megegyezett egy másik klubbal, nem lesz elérhető holnap. De Sciglio, Pogba és Vlahovic viszont ott lesznek!" ... Mutass többetMutass kevesebbet

Allegri: Chiesa fáradtság miatt kihagyja a holnapi meccset, viszont játszhat majd a Lazio ellen. Cuadrado és Bonucci sem lép pályára. McKennie megegyezett egy másik klubbal, nem lesz elérhető holnap. De Sciglio, Pogba és Vlahovic viszont ott lesznek!

Kommentelés a Facebookon

Egyszer hallanám végre tőle a kifogások helyett, hogy minden és mindenki fasza, tehát rongyá verünk mindenkit IS. 🙄

Chiesa miben fàradt el? Most jött vissza ès rendre cserekènt àllt be...🤔

Téged kellene már kiállítani örökre

2 hours ago
JuventusFC.hu

@fabriziorom szerint kész az üzlet: a Leeds 1.2 millió eurót fizet @west.mckennie-ért, 33 millió euróért pedig végleg leigazolhatják. A megállapodás tartalmaz további bónuszokat is.

Kösz mindent BigMac 🍔, sok sikert Angliában. 🛫
... Mutass többetMutass kevesebbet

@fabriziorom szerint kész az üzlet: a Leeds 1.2 millió eurót fizet @west.mckennie-ért, 33 millió euróért pedig végleg leigazolhatják. A megállapodás tartalmaz további bónuszokat is. Kösz mindent BigMac 🍔, sok sikert Angliában. 🛫

Kommentelés a Facebookon

Az azert komoly hogy majdnem egy stabil kezdo tolunk a Leeds be megy 😵‍💫😅

Volt nála gyengébb lancszem is a kp ján.

Mennyire boldog…. Látszik az arcán! 🙂

Egy forintot nem ér az amerikai.mehet az angolok ellen. A vizsgálat

Elment Angliába Kulu jól keni elment Bentancur jól megy neki. Elmegy Texas boy szárnyalni fog 🤷🏼‍♂️🙄

Majusban kuldik vissza...2 adag sultkrumplival

Mi ez az oromkodes? Nem kotelezo veteli opcio igy megint egy ostoba faszom uzlet… itt nincs azukseg keszpenzre? Csak ide oda tologatott opciok meg konyvelesi trukkok?

Ott tuti nagy penge lesz,sok sikert😎

Végre! 🍺

View more comments

20 hours ago
JuventusFC.hu

@gianluigibuffon 4️⃣5️⃣ @vlahovicdusan 2️⃣3️⃣🎂 Boldog születésnapot🥳 ... Mutass többetMutass kevesebbet

@gianluigibuffon 4️⃣5️⃣ @vlahovicdusan 2️⃣3️⃣🎂 Boldog születésnapot🥳Image attachment
1 day ago
JuventusFC.hu

Ellentmondásos információk jelentek meg a McKennie-Leeds ságáról: a tegnap esti hírek már csak 5 millió eurós különbségről szóltak a két klub között, viszont @fabriziorom szerint csak kölcsönbe távozhat - opciós joggal együtt. 👀

Az Arthur - Zakaria transzfer okán ez azért nem lenne túl pozitív döntés.
... Mutass többetMutass kevesebbet

Ellentmondásos információk jelentek meg a McKennie-Leeds ságáról: a tegnap esti hírek már csak 5 millió eurós különbségről szóltak a két klub között, viszont @fabriziorom szerint csak kölcsönbe távozhat - opciós joggal együtt. 👀 Az Arthur - Zakaria transzfer okán ez azért nem lenne túl pozitív döntés.

Kommentelés a Facebookon

Nagy a hozzáértés ugy látom,az eladás téren🫤😂😂😂😂😂😂😂b💩rok,nem jobb ha kifizetik es viszlát?

Továbbra sem tudnak eladni

Kölcsönbe semmiképp!

1 day ago
JuventusFC.hu

A @tuttosport szerint nagy az aggodalom a Juventus háza táján, ugyanis a szövetségi ügyészek komoly büntetést kértek a Juvéra a feketén kifizetett pénzek miatt. A Serie B szele a levegőben van...🥶

Szerintetek kik maradnának a csapatnál egy esetleges kitiltás után?
... Mutass többetMutass kevesebbet

A @tuttosport szerint nagy az aggodalom a Juventus háza táján, ugyanis a szövetségi ügyészek komoly büntetést kértek a Juvéra a feketén kifizetett pénzek miatt. A Serie B szele a levegőben van...🥶 Szerintetek kik maradnának a csapatnál egy esetleges kitiltás után?

Kommentelés a Facebookon

Így is botrányosan le vannak maradva az angoloktol, erre még megszivatják megint azt az egy csapatot,akinek van esélye az olasz foci renomeját fenntartani...hát rohadjanak meg

Buffon visszajön védeni 😉

És nyilván tejesen egyértelműen CSAK a Juventus fizetett ki feketén … bár nem értem miért fáj ez bárkinek is, hogy az EREDETI szerződés alapján mégis fizettek ?! 🤷🏽‍♂️

Chiesába érzem azt, hogy ő ki fog tartani a Juve mellett. Nahát meg Rugani!!!, 🤣

Lenyeg hogy mas kluboknak ne essen bantodasa. Hisz mashol semmi ilyesmi nem tortent.

Egyedül Chiesát tartom pótolhatatlannak, visszahozhatnánk Rovellát, ès a fiataloknak lenne egy szezonjuk felèpìteni magukat egy új edzővel a fedèlzeten.

Kb senki.Hál'Istennek.Nem is nagyon lenne kár kb egyikért sem Chiesán,Iling Jr-on,meg Fagiolin kívül.

A fiatalokon kivul nagyjabol senki Chiesa,Pogba,Vlaho mind pattannak szerintem ha Serie B lesz

Erre mondottam azt,hogy ez a 15pont mínusz még istenes,talán talán vissza is vonják,DE ez a büntetést megemlegetjük azt hiszem,rohadtul ne legyen igazam de a serie b az tuti...Az meg,hogy ki marad hát a fiatalokon kívül senki!Chiesa hiába maradna esetleg de mivel nagy pénz van benne az esetleges veszteségeket csökkentendő el kell adni...

Ezen kar agonizalni. Ha ez megtortenik az olasz futball eltunik a fosodratbol a holland bajnoksag szintjere zuhan.

Attól tartok megéljük még h de sciglio legyen a csk....

Buffon, Trezeguet, Del Piero, Nedved és Camoranesi szerintem maradni fognak.

23 vagyok, feher fekete szív örökre bármi is történik. Apum lassan 40 éve pluz örökre

Menjen a k.anyjába az összes korrupt szövetségi ügyész inter,torino szurkoló mind az egész...A többi csapatot nem vizsgálják???Majd azok megússzák egy kis ejnye-bejnye büntivel oszt cső...Lesz vagy 6-7 év mire helyrejövünk...phhhh...

A legfurcsább hogy a legvadabb álmaikban sem gondoltak arra, hogy esetleg megint lehallgatják a telefonjaikat. Nekem fura.

Senki sem, manapság már nincs olyan lovagok, aki kitart a szíve hölgye mellett!

Del Piero

Agnelli tönkre tette a klubot

Chiesa, Fagioli, Pinsoglio, Miretti szerintem tuti.

Ez hihetetlen

Azt nem értem,hogy nem tanultak az elmúlt èvekből..

Perin, Rugani, Chiesa, Gatti, Bonucci, Miretti, Fagioli, Rovella, Locatelli.

Nem sokan,menekülnének mint a patkányok

Az új klub vezetés.

Jatszhatnánk Gigi ellen.

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

John Elkann: "Nem adom el a Juventust!" ❌ ... Mutass többetMutass kevesebbet

John Elkann: Nem adom el a Juventust! ❌

Kommentelés a Facebookon

Nagyon helyes! De akkor pakolj a klubba egy félmilliárd eurót mert így sosem fogunk a szarból kimászni.

A Jeep helyett viszont intézhetne egy Qatar vagy Etihad főszponzort. Akkor legalább az UEFA nem piszkálná a klubot.

Ez a beszéd... 💪

Mi nem menekülünk el a gondok elől,mint a $inter és társai...

👍

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

"A 2003-as BL döntő elvesztése után eltört nálam a mécses, Del Piero odalépett hozzám, és azt mondta: "Ne sírj, légy férfi!" De amikor bementünk az öltözőbe, véletlenül megláttam Alexet, úgy zokogott, mint egy gyerek. Soha életemben nem láttam még olyan játékost, aki úgy szerette volna a Juventust, mint ő." - @gianluigibuffon

Hiányoztok, srácok! ♥️ @alessandrodelpiero
... Mutass többetMutass kevesebbet

A 2003-as BL döntő elvesztése után eltört nálam a mécses, Del Piero odalépett hozzám, és azt mondta: Ne sírj, légy férfi! De amikor bementünk az öltözőbe, véletlenül megláttam Alexet, úgy zokogott, mint egy gyerek. Soha életemben nem láttam még olyan játékost, aki úgy szerette volna a Juventust, mint ő. - @gianluigibuffon Hiányoztok, srácok! ♥️ @alessandrodelpiero

Kommentelés a Facebookon

Azért nem láttál drága Gigi,mert nincs...semmilyen tekintetben nincs még egy olyan játékos,mint Del Piero volt, ő a Juventus!

Példaképem volt Alex, és szerencsés vagyok hogy láthattam szinte az összes mérkőzését

A gyermekkorom hősei

Legnagyobb és örök emberek a Juventusnál😪😍 köszönünk Nektek mindent is🥰

Del Piero miatt lettem Juventus drukker....

Soha többé nem lesznek ilyen játékosok sehol a világon…

Fú hogy mennyire visszasírom azt az időszakot, amikor sokszor csak miatta néztem meg a meccseket. Az se érdekelt hogy Capello szivatja. Azért a 20 percért is megérte várni, amire becserélte. Persze hozzátett az is, hogy anno az volt az alap a hűn szeretett klubbunknál hogy minőségi, belét kihajtó játékosok alkották javarészt. Trezeguet, Nedved, Camoranesi, Tacchinardi, Thuram, Zambrotta, Buffon, Cannavaro stb. stb.... Istenem de hiányzik az a korszak...

97-es nekem jobban fájt… 😒

szarni rá fiúk, olaszország legjobbjai ti vagytok, legendák ....100 év múlva is emlékezni fognak rájuk, abból a milanból meg már most nem tudok csak pár nevet. 😃

👍

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

Pogba assziszt, Vlahovic mesterhámas - jól ment a srácoknak a Next Gen elleni barátságos mérkőzésen. A Monza ellen valószínűleg leülhetnek a padra. ... Mutass többetMutass kevesebbet

Pogba assziszt, Vlahovic mesterhámas - jól ment a srácoknak a Next Gen elleni barátságos mérkőzésen. A Monza ellen valószínűleg leülhetnek a padra.
2 days ago
JuventusFC.hu

Kitekintő: Zaniolo a Milanhoz szeretett volna igazolni, de végül kiszálltak az érte folyó versenyből, mert a Premier League 18. helyezettje, nevezetesen a Bournemouth rájuk licitált. Az olasz bajnoki címvédőről beszélünk. Nagy a baj jelenleg Olaszországban, és a futball világában is, óriási változásokra lenne szükség! ... Mutass többetMutass kevesebbet

Kitekintő: Zaniolo a Milanhoz szeretett volna igazolni, de végül kiszálltak az érte folyó versenyből, mert a Premier League 18. helyezettje, nevezetesen a Bournemouth rájuk licitált. Az olasz bajnoki címvédőről beszélünk. Nagy a baj jelenleg Olaszországban, és a futball világában is, óriási változásokra lenne szükség!

Kommentelés a Facebookon

Az emberek azt hiszik nincs Szuperliga. Van, úgy hívják Premier League. Lassan ott tartunk, hogy azért van Serie A, Bundesliga, Ligue 1, La Liga, hogy a Premier League csapatokat kiszolgálja, innen "draftolhassanak" játékosokat kedvükre. A pénzügyi fair play pedig annyit jelent, hogy ha fel akarod venni velük a versenyt generációkra eladósodsz (Real, Barca de mondhatnám akár a Juventust is).

Nyilván nem lehet ennyire leegyszerűsíteni ezt,de nekem,laikus focirajongónak egyértelmű,hogy miért a PL-be igyekszik mindenki...ott van a foci,ott van nézettség,ott van megőrülés a foci iránt,ott van színvonal,ott a pénz...olajcsilliárdosok vajon miért nem vesznek olasz csapatokat?! Megérteni kéne inkább,hogy miért a PL a Szuperliga,nem puffogni ezen...😅

Ha elmegy oda játszani akkor belőle sem lesz egy nagyágyú sosem

Ehhez nekünk mi közünk?🤷‍♂️

Ebben számomra nincs semmi meglepetés, évek óta ez megy..

Ezért álltak össze, az angolok meg ezért szálltak ki. Gusztustalan, hogy a szurkolókat hergelve védte érdekeit az UEFA. ( mi meg konkrétan szopóágra lettünk ítélve )

Ki kell fényképezni mert nem fogjuk látni többet 😀

Hiába fizetik ki a pénzt ha nem fogja jól érezni magát ott. Milyen céljaik lehetnek?

View more comments

TOVÁBB

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

🛑Kapcsold ki a hírdetésblokkolót!✋

A JuventusFC.hu ingyenes, viszont a hírfolyam nem fog megjelenni, ha AdBlockot vagy más hírdetésblokkolót használsz!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock