„Edzőnek lenni stresszesebb”

írta: Ádám Németh
0 komment 13 👁

A Juventus mestere az UEFA-nak adott interjút, melyben arról beszélt, hogy az edzők munkája stresszesebb a játékosokénál, nagyon örül, hogy Cristiano Ronaldót a csapatában tudhatja, és hogy a BL-meneteléshez „kis szerencsére” is szükség lesz.


A korábbi középpályás a Sampdoria elleni 3-0-al indította edzői karrierjét, majd a Roma elleni 2-2-vel folytatta.

Pirlóban elmondása szerint napról napra tudatosult, hogy edző akar lenni, az ehhez szükséges inspirációt pedig korábbi mestereitől meríti.

„A visszavonulásomat követő években tanulni kezdtem, a szakma iránti szenvedélyem pedig folyamatosan nőtt. Innentől nem is volt kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.” – nyilatkozta Pirlo az UEFA-nak

„Volt szerencsém néhány kivételes szakemberrel dolgozni. Első, bresciai edzőmtől, Mircea Lucescutól Marcello Lippin, Carlo Ancelottin keresztül, Antonio Contéig és Max Allegriig mind a világ legjobb edzői közé tartoztak. Szerencsés vagyok, hogy velük dolgozhattam, és mindegyikőjüktől igyekszem átvenni valamit.”

A Bianconeri szakvezetője korábbi bresciai csapattársára, Pep Guardiolára is példaképként tekint.

„Guardiola mindenki számára követendő példa. Onnantól fogva, hogy a Barcelona tartalékjai után átvette a felnőtteket, folyamatosan bizonyítja, hogy ő az egyik legjobb. Rávilágított, hogy a támadófutballra törekvő fiatal edzők példáját mindenki követhetné. Megvannak a magunk ötletei is, amelyeket fel is kell használnunk, de Pep egy igazi példakép lehet mindenki számára a futballban.”

A korábbi játékmester a Bianconerihez érkezve számos ismerős arccal találkozhatott, és elismerte, hogy régi harcostársainak időbe telhetett megszokni új szerepkörében.

„Remek érzés volt, mindenki könnyen elfogadott. Talán többeknek furcsa volt, hogy edzőként látnak, de pár óra leforgása alatt megértették, hogy már más minőségben vagyok itt, mint korábban. Gyorsan, és könnyen változott meg a hozzáállásuk. Sokat tudnak nekem segíteni, mert pontosan értik, mit jelent a Juvéban játszani, tudják, milyen győzni, és tudják, milyen velem dolgozni, hiszen évekig együtt játszottunk. Tisztában vannak vele, milyen szellemiséget akarok meghonosítani a csapatnál.”

Pirlo azt is elismerte, hogy sokkal nehezebb a padról irányítani az egész csapatot, mint a pályán a labdát kontrollálni.

„Kívülről stresszesebb az egész, mert a pályán el tudtam dönteni, hogy mit akarok csinálni a labdával. A padról én irányítok, de nem én döntök bizonyos játékhelyzetekben és nem én játszom a mérkőzéseket. Játékosként megvolt a magam stílusa, ahogy beavatkoztam bizonyos szituációkba, és a meccs alakulását befolyásoló döntéseket hoztam. Most a pálya szélén állva ugyanerre törekszem.”

Torinóban számos változás ment végbe a nyáron, a fiatal szakember pedig úgy gondolja, sikerült a korosodó sztárokat minőségi fiatalokkal pótolni.

„Tehetséges ifjakról van szó, akikben óriási potenciál van. Amikor bizonyos játékosok ciklusa véget ér, nincs más lehetőség, mint fiatalokkal újrakezdeni. Szerencsére mi ide tudtuk hozni ezeket a srácokat, és remélhetőleg az évek során topjátékosokká érnek, ahogy az elődeik is néhány évvel ezelőtt.”  

Pirlo egyébként nagyon élvezi a közös munkát Cristiano Ronaldóval, akiben kora ellenére fiatalos szenvedélyt lát a futball iránt.

„Boldog vagyok, hogy egy ilyen ikon a rendelkezésemre áll. Fantasztikus minden nap találkozni vele, látni őt edzeni, játszani. Óriási örömet jelent nekem, és az egész csapatnak. 35 évesen még mindig ugyanazzal a szenvedéllyel, alázattal dolgozik, mint fiatalon. Mindannyiunk számára igazi példakép.”

Az Öreg Hölgy az 1995-96-os szezon óta nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját, Pirlónak viszont a Milan játékosaként ez 2003-ban és 2007-ben is sikerült, és tudja, hogy a végső diadalhoz a lehető legnagyobb koncentráltságra, és egy kis szerencsére is szükség van.

„Tudjuk, hogy a BL-ben nincs gyenge csapat, úgyhogy mindenki ellen koncentráltnak, szenvedélyesnek kell lenni, mert a legkisebb hiba is végzetes lehet. A BL minden évben nehéz, és sok múlik az apró részleteken. Szerintem a téli szünet utáni periódus a legnehezebb. Márciusban sok együttes még nem rázódott vissza teljesen, mások viszont már csúcsformában vannak. Néha szükség van szerencsére is, például egy könnyebb sorsolásra, mert lehet, hogy a csapat éppen hullámvölgyben van, és akár az egész szezon kárba mehet.”

A szakvezető még hozzátette, azt szeretné látni, hogy a csapata mindig rákényszeríti az akaratát az ellenfelére, attól függetlenül, hogy hol, és kivel játszanak.

„Én mindig a támadófutballra törekszem, irányítani akarom a játékot, érvényesíteni az akaratunkat a világ bármelyik stadionjában. Ez a célunk.”

football-italia

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet