Hogyan lőjünk gólt előzetesben? – Visszatekintő

Virdist letartóztatják a meccs előtt… Aztán gólt lő

1978. március 31.-én, azaz napra pontosan 41 évvel ezelőtt. A Stadio Communale di Torino nagy meccsre készül, Coppa Italia összecsapás van készülőben a Juventus és a Taranto közt.

Pontban este hétkor egy autó áll meg a stadion főkapuja előtt, a sofőr nem más, mint a bianconeri játékosa, Pino Lucchini. Néhány csapattársát fuvarozta a meccsre. Sehol senki, a kapu nem nyílik, pedig elvileg várják őket. Lucchini ezért amolyan olasz módra a duda többszöri egyre hangosabb, és ingerültebb nyomogatását választja. Erre aztán már csak érkezik valami válasz, azonban ahelyett hogy a kaput nyitnák ki nekik, egy csendőr jelenik meg a nagy hangzavarra, és kérdőre vonja Lucchinit a dokumentumokat illetően. A kissé forrófejű támadó, Pietro Paolo Virdis válaszol a sofőr helyett a hivatalos személynek, aki utóbbi szerint a következők hangzottak el: „Ez egy bohócállam komolyan mondom, húzzatok vissza a fontos dolgokkal foglalkozni, ne ilyen nonszenszekkel cseszegessetek!”. Na a törvény embere ezt sem gondolta végig kétszer, ott helyben kiparancsolta a nagyszájú támadót, majd ahogy volt, letartóztatta, és bilincsben kísérte be az őrsre. Virdisnek sok reménye nem maradt, hogy az elkövetkezendő néhány hónapban akár labdához is érjen

Itt jön be a történetbe a bianconeri másodedzője Romolo Bizotto (Trap ekkor Argentínában kísérte figyelemmel a válogatott vitézkedését a ’78-as világeseményen). Bizotto vette a fáradtságot, bement az őrsre, valahogy sikerült meggyőznie a szerveket Virdis szabadlábra helyezéséről, sőt még a hivatalos személy intézkedésének akadályozásával sem vádolták meg, amivel pedig vastagon fenyegetőztek Virdis felé, hátha legközelebbre megtanulja becsukni a száját. Alig egy órával a letartóztatása után viszont a szájaló már ismét a stadionban volt (ezúttal már simán beengedték), majd átöltözött és felment a pályára, hogy egy B Juventust erősítsen (minden nagy név a világbajnokságon rugdosta a bőrt, meg a másikat). A szurkolók sem nagyon szállták meg a stadiont, mindössze 812 lélek volt a lelátókon, nem a Juventus történetének legnagyobb meccsét játszották aznap sem. Ezzel együtt a zebrák 3-1 arányban kiütéssel győztek, Virdis pedig bebizonyította hogy jobb volt őt kihozni: 60 perc után a hálóba gurított, hogy meghálálja a mester szívességét.

Leave a Reply