Hogyan nyerjünk Bajnokok Ligáját?

írta: Del Tomino
0 komment 4 👁

A meccsek lezárása, Ronaldo góljai, Dybala hatékonysága egy új poszton: A kulcsmozzanatok, amivel Allegri elhódíthatja az élet nagy trófeáját.


 

Madrid, február 20. — Torino, március 12.

A BL több, mint egy álom, és az Atletico elleni nyolcaddöntők nincsenek már messze. Ez a pillanat mondhatni a vihar előtti csend. A nagy utazás elején érdemes megnézni közelebbről azt a bizonyos vihart:
Íme 10 szabály, ami BL győzelemhez segítheti a Juventust.

 

1. A gyilkos ösztön – A Juventus ezekben a hónapokban szinte mindent elért, amit eddig lehetett, de sosem volt igazán vérszomjas. Majdhogynem soha nem zárta le a találkozókat, sokszor megmaradt az egygólos előnynél a meccs végéig. A Juve-United jó példa: Két villámgyors, semmiből jött gól meg is fordította az összecsapást 1-0-ról. Amikor már számítani is fog, egy ilyen nem történhet meg.

2. A sérülések (elkerülése) – Több mint fontos, ez alapvető; a Juvénak számtalan, több poszton is bevethető játékosa van, de néhány helyen bizony már sanszos, hogy rövid tud lenni az a kispad. Öt középső középpályás, és mindössze egyetlen igazi center, Mandzukic. És vannak a pótolhatatlan egyéniségek a csapatból, kezdve Chiellinivel, de ide sorolnánk Dybalát, Pjanicot és azt a bizonyos elnyűhetetlen centert is. Pont ezért, februártól elkezdve egészen a döntőig a klub gyengélkedőjének üresnek kell maradnia. Jelenleg Bonucci az egyetlen komolyabb sérült, a hírek szerint legközelebb február végén térhet vissza.

3. Ronaldo – Cristiano az kell legyen, mint aki Madridban volt: vezéregyéniség, döntő fontosságú játékos, aki fontos meccseket dönt el a csapatnak. Ezért lett idehozva. A Juve elkerülhetetlenül rá fog támaszkodni Madridban, ahonnan jött, és nem hiányozhat.

4. A fizikai állapot – A Juve idén sem hiányzott a nagy eseményekről ebben a szezonban, és eddig mindent sikerrel vett. 2019 egyszerűnek tűnik: hatalmas az előny a bajnokságban, sok idő van még hátra, hogy minden és mindenki készen álljon. De mindennek tökéletesnek kell lennie, mert Európa ritmusa nem viccel.

5. A piac – Benatia távozásával egyidőben visszatért a klubhoz Martin Caceres, aki nem lesz egy döntő fontosságú játékos, de hasznos tagja lehet a csapatnak, ha a szükség úgy hozza.

6. Szuper Szczesny és a védelem – A Juventus legnagyobb erőssége mindig is a védelme volt, és a kieséses szakaszban a kapott gólok száma meghatározóvá válik. Allegri dolga, hogy nagyobb figyelmet fordítson minden apró kis kihagyásra, amik bizony sokba kerülhetnek a csapatnak. Szczesnytől pedig ezen a szinten már elvárja, hogy „Buffon legyen”.

7. Tökély középen – A középpálya az a rész, ahol sokszor csak pusztaságot látunk, részint mert kevesen vannak a középpályások, részint meg, mert még ezt a kis számot is sérülések tizedelik, amik kényszerhelyzetbe hozzák Allegrit. Az igazi Khedirát, ahogy a mester is mondta, még nem igazán láthattuk a szezonban, és Pjanic is tud annál többet hozni, mint amit eddig mutatott a pályán a játékkreativitást tekintve. A gólok sem úgy jönnek, mint általában: Eddig az 53 lőtt gólból mindössze 12 érkezett a középpályáról.

8. Szabadrúgásgólok – Túl sok specialista, kevés gól: a Juventus már eddig is a Pjanic-Dybala duóval operálhatott (piszkosul hatékonyan az elmúlt két szezonban), remek rúgótechnikájuk van, és most mégis Ronaldo lövi a szabadokat, aki azonban eddig nem vette be a kaput szabadrúgásból. Egy új felállási sorrend a pontrúgások mögött igen hasznos lenne a Bajnokok Ligájára.

9. Dybala szerepe – A Juventus tízese könnyedén lehet a kulcsember egy fekete-fehér európai diadalban. Paulonak ebben a szezonban látványosan jobban megy a BL-ben, mint a bajnokságban (5-5 gól), és a fontos meccseken meghatározó játékra képes. Ezt a nyüzsgését kell folyamatossá tennie, nemzetközi szintre emelnie, és egy új, modernizált trequartistává válnia.

10. A szerencse – A szerencse sosem haszontalan, és (sajnos vagy nem) mindig elengedhetetlen egy olyan sorozat megnyerésében, mint a Bajnokok Ligája. Allegri mindig ezt az egy dolgot ismételgeti: “Jónak és szerencsésnek kell lennünk.” A jó játékkal pedig a szerencsét is építjük.

 

https://www.gazzetta.it/Calcio/Serie-A/Juventus/24-01-2019/juve-champions-10-comandamenti-vincerla-320633005287.shtml

Fordította: Kacskovics Doma

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet