Így vált színházzá az Allianz Stadium

írta: kampat
0 komment 119 👁

„Most már a világ egyik legjobb játékosát tudhatjuk magunkénak, ami őrületes, de a lényeg ugyan az marad, mint ezelőtt: követni a csapatot Ronaldoval vagy anélkül, mert szeretjük a Juvet, a mezt és megvédjük a színeket. Mi csak az szeretnénk megkövetelni, hogy ne egy egyszerű „vásárlóként” bánjanak velünk a stadionban.”

A Juventus szurkolók koporsóval tiltakoztak a Curva Sud bejáratánál a Napoli elleni mérkőzés előtt, miután a klub rettenetesen megemelte a jegy és bérlet- árakat. Persze akik külföldről a TV-ben követik figyelemmel a csapatot, vagy egy-egy utazás alkalmával, eljutnak Torinóba, hogy megnézhessék kedvenc játékosaikat élőben, nem törődnek ezzel. Viszont azok a szurkolók, akik ott vannak minden egyes meccsen, rendkívül dühösek és elégedetlenek avval, ahogy a klub velük szemben viselkedik.

Ennek tükrében, a Napoli elleni győzelem sem volt igazi ünnep, rengeteg szurkolót láthattunk fekete felsőben a Curva Sudban, evvel is kifejezve érzelmeiket a kialakult helyzettel kapcsolatban, s előidézve egy temetés hangulatát.  A gyász kedden este is folytatódott a Yound Boys elleni első félidőben, ahol Paolo Dybala varázslatos játékával már vezettek a zebrák, majd magabiztos győzelemmel zárták a találkozót.

Annak érdekében, hogy elmagyarázzam a helyzetet, fontos, hogy tisztázzunk bizonyos részleteket. A Curva Sud a Juventus stadion egyik vége, amely két szintre oszlik és ahol megtalálhatók az igazi ultrák, a kemény mag.  A turistáktól mentes övezetet az ultrák képezik, akik egynegyede valamilyen szurkolói csoport tagja.

Mindannyian együtt énekelnek és szurkolnak, amely csodálatos légkört eredményezett az elmúlt hét évben a stadionban. Ezenkívül minden ellenfélnek igazán izzasztó élményeket szereztek a tifosik. A különbség fontos, minden ultra a Curva Sudban van, de a Curva Sudban nem mindenki ultra, nem szabad úgy ítélni, mintha azok lennének.

Tehát mi a probléma?

2017 szeptemberében az Olasz Labdarugó Szövetség (FIGC) eltiltotta Andrea Agnelli Juventus elnököt egy évre, amiért jegyeket adott el/tovább az Ultráknak. Bűnösnek találták továbbá, hogy bizonyos kiváltságokban részesítette Rocco Dominellót, aki korábban nyolc évet ült börtönben, valamint több alkalommal találkozott a Ndrangheta néven elhíresült calabriai maffia embereivel.

A klub elnöke azt állította, hogy nem ismerte Dominello hátterét, de a jegyeket a feketepiacon értékesítették, és a források támogatták a maffiacsoport illegális tevékenységét. A hivatalos weboldalukon tett nyilatkozatában a Juventus sajnálatát fejezte ki az ítélethozatal során, de örömmel jegyezte meg, hogy „a megszerzett bizonyítékok alapos megvizsgálása után az ítélet teljesen kizárja a szervezett bűnözéssel kapcsolatos esetleges kapcsolatokat.”

A bírósági ítélet kimondta, hogy a Curva Sudot egy mérkőzésre be kell zárni, valamint a Juvénak 600 000 eurós bírságot kell fizetniük – továbbá be kell szüntetniük az illegális jegyértékesítést. De a történet nem zárult le ennyivel, rengeteg Juventus szurkoló a DASPO néven ismert, több éves kitiltásban részesült, a klub ugyanis velük azonosította a probléma forrását.

Ez a két dolog rendkívül feldühítette az ultrákat, ezért az utóbbi tüntetések fő forrásai is ezek voltak, de számos olyan indok is felmerült, ami az összes Ultrát érinti, viszont független ezektől a folyamatoktól.

Mi a helyzet a „normális” szurkolókkal?

Az említett lépések nem csak az Ultrákat érintik, az előző nyárhoz képest, majdnem harminc százalékkal növelték a jegy árakat, ami mindenkit rendkívül váratlanul érintett. „A belépők árai már az előző szezonban is nagyon magasak voltak”- nyilatkozta a Viking szurkolói csoport egyik vezetője, aki  „Marchino” néven ismert.  „Hét évvel ezelőtt, amikor a Juventus stadion megnyitotta kapuit, a bérlet ára a Kanyarba 275 euró volt, ez napjainkban legalább a kétszerese, arról nem is beszélve, hogy a szurkolók nagy része nem Torinóban él, így az utazási költségekkel is számolniuk kell pluszban.”

Az utóbbi tényezőt nem lehet alábecsülni, mivel a Curva Sud tagjainak közel fele nem a városban lakik, így akár órákon át is utaznak egy-egy mérkőzés kedvéért. „Én is, mint sokan mások a csoportomban, olykor alig látok egy percet is a mérkőzésből, mert a pályának háttal állva, énekelve buzdítjuk a csapatot a győzelemhez” – folytatta  Marchino.És mit csinál a Juve azért, hogy megjutalmazzon minket?  Emelik a jegyárakat, csomó srác az idei évben meg sem hosszabbította a bérletét, nekik családjuk van és egyéb kiadásaik, így egyszerűen nem tudják fedezni az egyre növekedő bérlet árakat.”

A leggyakoribb ellenérv az, hogy Cristiano Ronaldo leigazolása miatt kell emelni az árakat és fizetni kell az extravagáns kiadásokért, amiért a portugál Torinóba került.  Tekintettel azonban arra, hogy a Curva Sudban durván 7000 hely van és a bérlet árak megközelítőleg 100 euróval emelkedtek, ez 700 ezer euró extra-bevételt eredményez évente. Kérdés, hogy ennyiért érdemes-e elüldözni az szurkolókat? Ez az összeg alig fedezi CR7 egy heti – adózás előtti – fizetését!

„Úgy tűnik, csak meg akarnak szabadulni az Ultráktól, mivel tudják, hogy a nagy többségük nem olyan tehetős –mondja Simone Nicola, aki bérletes a Déli Kanyarban, de nem tartozik egyik szervezett szurkolói csoporthoz sem. „Sok esetben a mérkőzés hivatalos dátumát és idejét csak két-három héttel a mérkőzés előtt jelentik be. Valójában így nem lehet tervezni, ha esetleg nem tudsz elmenni az adott mérkőzésre, a bérletedet csak szurkolói kártyával rendelkező egyénnek tudod továbbadni az adott mérkőzésre, ezért közel sem biztos, hogy sikerül valakit szerezni ilyen rövid idő alatt, így csökken az esélye annak, hogy pénzt kapj a belépőért.”

Mi lenne a középút?

A stadionban egyre nagyobbak a korlátozások.  A dobok és fáklyák használatát egyenlőre mind betiltották, és több drapéria kifeszítése sem engedélyezett. Ezáltal egyre nehezebb igazi hangulatot teremteni a Curva Sudban, ebben egyetértenek az Ultrák. Semmi sem olyan, mint régen – mondta Nicola.  „Azt szeretnék, hogy a gazdag emberek üljenek és nézzenek, mint a színházban, evvel növelve a bevételt és csökkentve a felmerülő problémákat.  De akkor a szenvedély meghal. Ahogy a menedzsment az igazi legendákat kezeli, visszaemlékezhetünk mit történt az Alessandro Del Piero, Gigi Buffon Claudio Marchisio hármassal, az is egy igazán fájó ügy. Hogy tudnánk igazán megszeretni egy játékost, ha a vezetőség kap egy jó ajánlatot értük, ők meg rögtön eladhatják őket?”

Az a tény, hogy Marchisio, aki 25 évet töltött el a Juventus játékosaként, nem kapott lehetőséget arra, hogy méltó körülmények között búcsúzhasson el a rajongóitól, mindent elmond a kialakult helyzetről. „Rendkívül kiábrándult és frusztrált vagyok” – fogalmazta meg Nicola az érzéseit.  „Állni akarok és 90 percig énekelni, nem rasszista, hanem a Juvét buzdító dalokat, ami a csapatunkról szól és nem az ellenfél csapatáról, de a helyzet csak egyre rosszabbra fordul.”

Nyilvánvalóan helyesek az általános meggyőződések, hogy ha egy stadionban szervezett körülmények között szeretnél szurkolni és énekelni, akkor szervezett csoportokra van szükséged. Különösképpen a Juventus stadionban, ahol a lelátó három oldala, tele van a világ minden részéről érkező szurkolókkal. A csapatnak és a klubnak szüksége van arra, hogy a Curva Sud olyan hangos legyen, amennyire csak lehet – és a szurkolások ne a klub és a menedzserek ellen szóljanak.

Dallamok és a támogatásuk nélkül a stadion, alig lesz több, mint egy színház. De lenne lehetőség kompromisszumra az illegális tevékenység felszámolása és a nyereség megteremtése között, de ösztönözniük kell a szurkolókat, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák a lelátón.

Az Ultráknak és a klubnak is valós problémákkal kell szembe néznie, de amennyiben egyik fél sem közeledik a másik felé, a légkör meg fog halni, és a fekete öltözet lesz a legmegfelelőbb a lelátón, bármi is történjen a pályán.

Adam Digby írása alapján Kamanczi Patrik fordítása

FACEBOOK POSZTOK

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
12 hours ago
JuventusFC.hu

Így futhat ki az olasz válogatott Anglia ellen: nincs Juventus játékos a kezdőcsapatban. 😢 ... Mutass többetMutass kevesebbet

Így futhat ki az olasz válogatott Anglia ellen: nincs Juventus játékos a kezdőcsapatban. 😢

Kommentelés a Facebookon

Semmi meglepo nincs ebben a felallasban. Az azert nekem fajo,hogy megint oreg belsoket alkalmaz Mancini...Scalvini nem kezd az meg talan oke - habar en bedobtam volna - de egy Boungiornot megneznek! A szelsovedoknel nincs uj a nap alatt. A palya kozepen a szokasos mag. Tamadok teren pedig max az volt a kerdes,hogy Pellegrini vagy Gnonto kezd... kiszamotgato volt. Reteguira ra kerestem,argentinaban jo formaban kezdte a szezont. Centerben egyertelmu volt,hogy o fog kezdeni.

Keretben sincs akkor mi ezen a meglepő ;)

Miért,kinek kellene ott lennie?! Chiesa sérült,Bonucci egy viccparádé és sérült is,Fagioli és Miretti ott van az ifjúsági válogatottba...Locatelli meg egy olyan csapatba játszik,ahol kizárólag a védekezésen van a hangsúly,akármilyen jó formában van,maga a stílus miatt amiben focizik,ő kb idegen test lenne Mancini csapatában...

Ez a Mancini még az Allegritől is hülyébb

👹👹👹👹👹

Addig se serulnek le

Legalább nem sérülnek meg

View more comments

12 hours ago
JuventusFC.hu

A Juventus által megfigyelt játékosok kezdő tizenegye. 🧐 ... Mutass többetMutass kevesebbet

A Juventus által megfigyelt játékosok kezdő tizenegye. 🧐

Kommentelés a Facebookon

Hat ebből max Scamacca meg Scalvini az akit el lehetne hozni a többi az kb jó helyen vannak ott ahol vannak 😂

középmezony? nézzük már meg a Napoli hány világsztár játékossal alázza a mezőnyt idén.... nem minden a név...

Scalvini jöhet

Már csak Eden Hazard hiányzik. Jól ellennének Pogbával... Együtt járhatnának dokihoz.

Veretes névsor. Vicario, Scalvini, Frattesi. A többi szerintem maradhat ott ahol van.

Középmezőny kb

Hát ez nem sok ! Játékosokat is vesznek ? Szánalmas ! Bohócok irányítják már a Juvét is 🍌💩🤡

View more comments

16 hours ago
JuventusFC.hu

Revans? Elkann az asztalra csapott, nem lesz többé a FIAT a FIGC főszponzora. 💪 ... Mutass többetMutass kevesebbet

Revans? Elkann az asztalra csapott, nem lesz többé a FIAT a FIGC főszponzora. 💪

Kommentelés a Facebookon

Megyünk a Seria B - be.Az tuti.

Nagyon helyes, ezt mondtam én is, hogy oda kell vágni ennek a szövetségnek.

Azért nem hiszem, hogy nem lenne más aki beszállna.ez az exornak nem értem miért jo

ELKANN: “FIAT NON SARA’ PIU’ LO SPONSOR DELLA FIGC” “La Pallamano ci sta dando molte più soddisfazioni...” Seguici su Il Primate

Helyes😎

Ez a piac sem marad nyitott sokáig

View more comments

18 hours ago
JuventusFC.hu

BOMBAHÍR SZERDÁRA! 💣

A @gazzettadellosport szerint a Juventust nem fenyegeti az újabb pontlevonás veszélye a feketén kifizetett pénzek miatt, különösen az esetben, ha a tőkenyereség ügyében megmarad a -15 pont. A klub viszont jelentős pénzbírságot kaphat, az érintett játékosok pedig eltiltással nézhetnek szembe.
... Mutass többetMutass kevesebbet

BOMBAHÍR SZERDÁRA! 💣 A @gazzettadellosport szerint a Juventust nem fenyegeti az újabb pontlevonás veszélye a feketén kifizetett pénzek miatt, különösen az esetben, ha a tőkenyereség ügyében megmarad a -15 pont. A klub viszont jelentős pénzbírságot kaphat, az érintett játékosok pedig eltiltással nézhetnek szembe.

Kommentelés a Facebookon

Azt is visszakapjuk,hiteltelen mar ez az egesz hobelebanc..

Hát akor eltiltjak az egész csapatot vagy mi gondolkodjatok egy kicsit mi de k meg kapta a fizetését mind egytől egyig akkor az egész csapatot eltiltjak 🤣🤣🤣 akkor ki fog ki alni játszani majd mi szurkolók 🤣🤣

Nem elég a -15 ????

Hát ez hatalmas bombahír, alig kapok levegőt 😝

A bomba hír az az lenne hogy a Juventus visszakapja a 15 pontot és azokat a személyeket büntetik meg akik érintettek a dologban! Minden más eshetőség csak negatívan érinti a klubot

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

Bonucci sem utazik a válogatotthoz: fizikai problémák miatt marad Torinóban. ... Mutass többetMutass kevesebbet

Bonucci sem utazik a válogatotthoz: fizikai problémák miatt marad Torinóban.

Kommentelés a Facebookon

De jó ez a mez 💚🤍❤️

Nem is kell márt 35 évesen a válogatottban elvenni pl. Scalvini-től a játék lehetőséget. Kell a fiataloknak is játszani

Na,Adidas-ra váltott az Azzurri....?🤔

🙏

2 days ago
JuventusFC.hu

A @transfermarkt_official frissítette egyes játékosok értékeit: Pogbáé csökkent a leginkább, már csak 20 milliót ér, míg Fagiolié emelkedett a legtöbbet. 📉📈 ... Mutass többetMutass kevesebbet

A @transfermarkt_official frissítette egyes játékosok értékeit: Pogbáé csökkent a leginkább, már csak 20 milliót ér, míg Fagiolié emelkedett a legtöbbet. 📉📈

Kommentelés a Facebookon

Na és Mirettié nem nőtt?

2 days ago
JuventusFC.hu

📆 ÍME A KÖVETKEZŐ MÉRKŐZÉSEK IDŐPONTJAI!

✈ Lazio 🆚️ Juve
Április 8. - 20.45

✈ Sassuolo 🆚️ Juve
Április 16. - 18.00

🏠 Juve 🆚️Napoli
Április 23. - 20.45

✈ Bologna 🆚️ Juve
Április 30. - 20.45

COPPA ITALIA 🏆
✈ Inter 🆚️ Juve
Április 4. & Április 26. - 21.00

🔰 FINO ALLA FINE 🤍🖤
... Mutass többetMutass kevesebbet

Kommentelés a Facebookon

04.01 Juventus-Verona ez kimaradt

2 days ago
JuventusFC.hu

Buffon bejelentette: az idei, vagy a következő szezon végén visszavonul. 😢 ... Mutass többetMutass kevesebbet

Buffon bejelentette: az idei, vagy a következő szezon végén visszavonul. 😢

Kommentelés a Facebookon

Csak kapus edzot csinaljanak belole. Hozzak vissza a csapathoz es csinaljon az egyik fiatalbol egy kovetkezo Buffont ;)

Reméljük az utolsó meccse az egy Juventus Parma lesz. 😊

Kell egy Parma mez!

Valaha volt legjobb kapus!🐐🖤🤍

Lehet szervezni a megfelelő búcsúmeccset.

Kedvencem Alex után, és imádom őt... de ezt azért hallottuk már! :D

Örök LEGENDA!

Akkor tárt karokkal várjuk a juve vezetőségében!!!!

Vagy az azutáni szezon végén...vagy utánna...vagy azután...🤣🤣🤣

Óriási ember és sportember. Rengeteget lehet tőle tanulni.

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

A @gazzettadellosport szerint a Leeds 35 millió eurót kér a Juventustól Wilfried Gnontóért. ... Mutass többetMutass kevesebbet

A @gazzettadellosport szerint a Leeds 35 millió eurót kér a Juventustól Wilfried Gnontóért.

Kommentelés a Facebookon

Gyanitom hogy Moise Kean sajat nevelesu. Ugyhogy felesleges lenne eladni a helyere. Hacsak nem felhoznak egy sajat nevelesu tamadot a felnott keretbe ugyanis regisztralni kell sajat nevelesu jatekosokat a keretekbe.

Akkor 35 McKennie , és meg is van oldva :D

McKennie szerződésében emlékeim szerint ennyi a kivásárlási ár... Amúgy nem értek egyet evvel a trade-el

Há kie?

Kenny meg egy ötös…

Leeds örüljön, ha bent marad ...

Keant kell odaadni erte...

Okés ott van a Texaxi gyerek csere es enyi

Mehetne érte az a 🤡amerikai meg1kis💰‼️

View more comments

TOVÁBB

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

🛑Kapcsold ki a hírdetésblokkolót!✋

A JuventusFC.hu ingyenes, viszont a hírfolyam nem fog megjelenni, ha AdBlockot vagy más hírdetésblokkolót használsz!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock