Mi a baj Cannal? – Gyors magyarázat

írta: Kacskovics Doma
0 komment 10 👁

Bárki kimaradhatott volna  a középpályások közül, mégis Emre Can lett az áldozat a BL csoportkörre. Mégis miért lehet az hogy előbb kerül be egy Matuidi sőt egy (minden ok nélkül) sokat szidott “alibi” Khedira a keretbe, mint egy – idézem: “fiatal, erős, fejlődő és gyűrődést bíró” Emre? Mert Emre – nyers leszek – nem alkalmas a futballra. Pontosabban nem alkalmas arra a futballra, amit Sarri elképzelt a Juventusnak. Miért? Ezeket elemezzük ki.

Sarri Juventusa, pontosabban annak középpályája változott az elmúlt évekhez képest. Nagy szerepet kap a gyors, rövid passzokkal operáló, szinte egyérintős játék. Ugyancsak fontos a gyors labda nélküli mozgás, ami védőket mozgat el, ezáltal több területet biztosítva a labdát birtoklónak. Ezen felül pedig a középpálya fontos alakzata lett a háromszög, amiket még a játéknál is gyorsabban kell építeni. Ezek a legfontosabb elemei egy Sarri féle felállásnak.

Ezekben pedig Can nem erős, sőt a nyári barátságos meccseken nagyon meglátszott a játékán a Sarriballhoz való totális érzéketlenség 

Can erősségei inkabb Allegrihez illettek, a kemény agresszív védekezés, letámadás, és a passzív nyomáshelyezés(?) . De labdatartásban, és az előbb említett Sarriballban a Juventus minden egyes középpályán játszó játékosa sokkal jobb.-> Sarri játékában nem kaphat hagyományos szerepet, más, új posztokon lehet számítani rá. Viszont ennek a megismerése időt vesz igénybe, a bajnokok ligájaban pedig nem jut idő kísérletezni. Can Sarri alatt egy védelem előtt de középpálya mögött tevékenykedő söprögető posztot tudna ellátni, valószínű hogy a bajnoki meccseken sokat fogjuk hasonló szerepben látni. Ez lehet az ő jövője, amennyiben marad. De az új edző új játékot hozott, amiben egyelőre Can nem tud részt venni. Na de vissza a témához. Can egy lendületes gyors passzokra épülő játékban csak hátráltatná a csapatot, nem venné fel a ritmust, vagy minden esetben kiesne belőle.

Persze, fura hogy pont Matuidi látszik jobban beilleszkedni ebbe a játékba, de határozottan ez a helyzet. A francia játékos (hasonlóan Sami Khedirahoz) kifejezetten jol alkalmazkodik új szituációkhoz. Elviekben nem igy kéne lennie, hiszen Matuidi és Khedira kifejezett ütközőjátékosok, akik (ugyancsak elviekben) inkább illeszkednek egy Allegri-féle Juventusba, mint egy Sarri által irányítottba. De már az előző szezon végén is megmutatkozott, hogy Matuidi kifejezetten jól mozog labda nélkül, ami remek lehetőség arra higy Pjanicnak nyisson több teret. Meglepetésre a két öreg sokkal jobban alkalmazkodott az új feladathoz, mint Can. Itt most Sarri előtt a kérdés az volt, hogy ki vette fel hamarabb a ritmust, kivel gördülékenyebb a középpálya. Can ugyan kaphatott volna lehetőséget a keretben a BL-re, de Sarri ugy döntött inkább belföldön talál neki új posztot, nem kockáztat vele Európában. A német számíthat a játékra, és amennyiben megtalálja azt a posztot amiben illeszkedni tud a Sarri által elképzelt futballba, vissza fog kerülni.

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet