Miért van annyi üres szék a hazai meccseken?

írta: Del Tomino
0 komment 36 👁

A Juventus jelenleg az egyetlen veretlen csapat Európában, és Cristiano Ronaldót a soraiban tudva igazi attrakciót jelent világszerte, mégsem lehet nem észrevenni az üres székeket az utóbbi időszak hazai mérkőzésein.


Kétségtelenül a torinói gárda a Bajnokok Ligája esélyesei közé tartozik, és szinte biztosra vehető, hogy a szezon végén elhódítják majd a soron következő bajnoki címüket is. Akkor mivel magyarázhatóak a szembetűnő hézagok a leláton?

A helyzet a január 21-i Chievo elleni meccsen volt a leglátványosabb, amikor is a hivatalos nézőszám mindössze 30.239 fő volt. De néha még a hazai rangadókon is előfordul, hogy nagy mennyiségben látni üresen hagyott székeket.

„A Juventus ritkán játszik telt ház előtt” – kezdi az eszmefuttatást Gianni Verschueren, aki Juve drukker, és a Bleacher Report publicistája. “Akár a bajnoki meccseket vesszük, akár egy BL összecsapást, a Bianconeri csak nehézkesen tudja értékesíteni a belépőket az alacsonyabb presztízsű ellenfelek ellen.

Ez még önmagában nem okozna komoly gondot, de ha hozzávesszük az ultrák rendszeres tiltakozását is, akkor ez így együtt már visszafogott, csendes lelátókat, és rengeteg, foghíjas szektorokról készült fotókat eredményez.”

A Zebrák a híres 69.000 férőhelyes Stadio delle Alpit hagyták el 2006-ban, hogy aztán 2011-ben, a helyére felépített különbejáratú stadionjukba költözhessenek vissza. A régi stadion sohasem volt tele, ezért érezte a vezetőség úgy, hogy egy kisebb, de tömöttebb aréna előnyösebb lenne a klubnak.

“A magas jegyárak a legfőbb probléma”

– magyarázza Verschueren. – “A Juventus jegyek már Ronaldo érkezése előtt is magasak voltak, és a legutóbbi jegyáremelés komoly konfliktust eredményezett a klub és az ultrák között. A törzsszurkolók nem boldogok, és már számos esetben tiltakoztak a klub politikája ellen.”

„A turisták pótolhatják ezt a kiesést, de csak egy bizonyos mértékig, hiszen lássuk be, Torino nem Barcelona vagy Madrid, itt koránt sincs annyi turista. Ha pedig még hozzávesszük az olyan közönségkedvencek távozását, mint Buffon és Marchisio, akkor már érthető, miért marad el a nézőszám az optimálistól.”

“A klubtagoknak elsőbbségük van a jegyvásárlásokra, de a fent említett problémák miatt, bőven vannak elérhető jegyek a turisták számára is. Ameddig nem egy BL meccsre vagy egy Derby d’Italiára akarsz jegyet szerezni, addig nincs probléma.”

Maurizio, az Around Turin nevű szurkolói közösség alapítója a legfőbb problémát a jegyelosztási rendszerben látja.

“Először is, tisztában kell lennünk azzal, hogy a stadion 41.000 férőhelyes, amelyből 29.000-et a bérletesek foglalnak el. Az ő helyük foglalt, akkor is, ha esetleg nem mennek el egy adott mérkőzésre.
2000 széket a vendégszurkolók számára tartanak fenn, 4.000-et pedig a VIP és a vállalati vendégek számára, ez pedig azt jelenti, hogy körülbelül 6.000 ülőhely marad elérhető a maradék drukkerek számára.
A bérletesek nagy része vidékről utazik Torinóba a meccsekre, így, ha egy meccs például hétfő este kerül megrendezésre, mint például a Chievo elleni bajnoki, vagy pedig kedvezőtlen az időjárás, mint a Parma elleni mérkőzés esetén, megeshet, hogy jónéhány szurkoló inkább kihagyja az adott meccset.”

„Mindezekre pedig még rájönnek a magas jegyárak is. Például, a Parma elleni meccsre jópár jegy nem lelt gazdára a normál jegyértékesítési időszakban, mivel azok 160 euróba kerültek.”

„Az olyan hazai meccsek, mint például a sereghajtó Chievo elleni, vagy a 12. helyezett Parma elleni, nem tartoznak a legcsábítóbb mérkőzések közé, de ez akkor is a Juventus – egy világszerte 180 millió szurkolót vonzó futballklub.”

 

Adam Digby – az olasz foci egyik legismertebb angol szakértője egy másik jelenséget is megfigyelt a lelátón tapasztalt hézagokkal kapcsolatban.

“Tisztáznunk kell mit értünk ‘üres székek’ alatt. A Curva Sud az ultrák szektorait jelenti, és ők ritkán maradnak a helyükön, ehelyett, gyakran tömörülnek össze a kapu irányába, üres helyeket hagyva a szektorok szélein, ez pedig látványosan kivehető a közvetítésekben.”

„Továbbá, számításba kell vennünk azoknak a turistáknak a számát is, akik hétről-hétre megjelennek a hétvégi meccseken. Számítások szerint ezek száma körülbelül 5.000-re tehető, és mivel nyilvánvalóan a hétközi meccseket ők is jó eséllyel kihagyják, ezért fordulhat elő egy hétfő esti Chievo elleni 30.239-es nézőszám.”

Angliában a Manchester City-t rendszeresen éri kritika azért, mert nem tudja megtölteni a stadionját, azonban mások az okok az angoloknál, és mások Olaszországban. Erről már Chloe Beresford, Serie A újságíró beszél.

“Úgy gondolom, számos stadion nagyobb a szükségesnél, ez pedig az 1990-es olaszországi világbajnokságra vezethető vissza, amikor is ezek a FIFA követelményei alapján felépültek.”

“Egy példát említve, a veronai Stadio Marc’Antonio Bentegodi, amely egy ronda beton konzervdoboz, soha sincs megtöltve, sem a Hellas Verona, sem pedig a városi rivális Chievo nem képes rá. Így aztán a Juve problémájából nem csinálnak fricskát az ellenfelek drukkerei sem, hiszen ez a jelenség már régóta megszokott az olasz futballban.”

De térjünk vissza a fent említett attrakcióra: Ronaldóra. Amikor egy ilyen világsztárt igazolsz, – aki sokak szerint minden idők legnagyobb játékosa – vajon biztosra veheted-e a rendszeres teltházas meccseket, és a nevével ellátott mezek millióinak az eladását?

“A leigazolása egyértelműen több turistát eredményezett – mondja Digby.

“Viszont azt gondolom, hogy az ő érkezése sokkal inkább a jegyárak, mintsem a nézőszámok emelkedését idézte elő.

Több ember akar mérkőzésre menni, de a nagy rangadók többsége szinte azonnal teltházas, ami arra kényszeríti az embereket, hogy “kisebb” meccseket válasszanak, és ez vezethet ahhoz, hogy ebben a szezonban az átlag nézőszám 39.217.

Ami viszont kívülről nézve problémának tűnik, az a stadionon belül nem feltétlenül csapódik le ennyire komolyan. Mi több, a szurkolók nagy része elégedett a kisebb stadion katlanszerű atmoszférájával, amely olyan érzés, mintha a klub lelkének adna otthont.

“Emlékezzünk csak vissza, mennyire szenvedett a Juventus a nézőszámokkal a régi stadionban” – teszi hozzá Digby.

“Átlagosan 37.000 néző volt jelen a mérkőzéseken a Stadio delle Alpi 16 éve alatt. Abban a stadionban, amelyet anno 69.000 néző befogadására terveztek. Ezért volt szükség egy jóval kisebb stadion megépítésére.

Az új arénának jó fogadtatásban volt része – míg a Delle Alpi borzalmas volt. Hideg, üres és barátságtalan. Az utódja nagyon modern, és az emberek szívesen látogatják, még ha összehasonlítva néhány másik olasz stadionnal, lélektelenebbnek is tűnhet.”

„Sokkal nagyobb élmény, mint elődje, a Delle Alpi.”

 

Ha Te is szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés a helyszínen végigizgulni egy Juventus mérkőzést, csatlakozz a Juventus Club Hungary közösségéhez, és tarts velünk a szervezett túráinkra, amelyeknek az összköltsége kerül annyiba, mint a különböző jegyirodákban vásárolt, általános belépők árai.
Töltsük meg együtt a lelátót!

 

bleacherreport.com

FACEBOOK POSZTOK

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
13 hours ago
JuventusFC.hu

Így futhat ki az olasz válogatott Anglia ellen: nincs Juventus játékos a kezdőcsapatban. 😢 ... Mutass többetMutass kevesebbet

Így futhat ki az olasz válogatott Anglia ellen: nincs Juventus játékos a kezdőcsapatban. 😢

Kommentelés a Facebookon

Semmi meglepo nincs ebben a felallasban. Az azert nekem fajo,hogy megint oreg belsoket alkalmaz Mancini...Scalvini nem kezd az meg talan oke - habar en bedobtam volna - de egy Boungiornot megneznek! A szelsovedoknel nincs uj a nap alatt. A palya kozepen a szokasos mag. Tamadok teren pedig max az volt a kerdes,hogy Pellegrini vagy Gnonto kezd... kiszamotgato volt. Reteguira ra kerestem,argentinaban jo formaban kezdte a szezont. Centerben egyertelmu volt,hogy o fog kezdeni.

Keretben sincs akkor mi ezen a meglepő ;)

Miért,kinek kellene ott lennie?! Chiesa sérült,Bonucci egy viccparádé és sérült is,Fagioli és Miretti ott van az ifjúsági válogatottba...Locatelli meg egy olyan csapatba játszik,ahol kizárólag a védekezésen van a hangsúly,akármilyen jó formában van,maga a stílus miatt amiben focizik,ő kb idegen test lenne Mancini csapatában...

Ez a Mancini még az Allegritől is hülyébb

Nem sérül le újabb emberünk! Sebaj! :-)

👹👹👹👹👹

Addig se serulnek le

Legalább nem sérülnek meg

View more comments

13 hours ago
JuventusFC.hu

A Juventus által megfigyelt játékosok kezdő tizenegye. 🧐 ... Mutass többetMutass kevesebbet

A Juventus által megfigyelt játékosok kezdő tizenegye. 🧐

Kommentelés a Facebookon

Hat ebből max Scamacca meg Scalvini az akit el lehetne hozni a többi az kb jó helyen vannak ott ahol vannak 😂

középmezony? nézzük már meg a Napoli hány világsztár játékossal alázza a mezőnyt idén.... nem minden a név...

Scalvini jöhet

Már csak Eden Hazard hiányzik. Jól ellennének Pogbával... Együtt járhatnának dokihoz.

Veretes névsor. Vicario, Scalvini, Frattesi. A többi szerintem maradhat ott ahol van.

Középmezőny kb

Zaniolo se egy nagy szám. Muterja annál inkább.

Hát ez nem sok ! Játékosokat is vesznek ? Szánalmas ! Bohócok irányítják már a Juvét is 🍌💩🤡

View more comments

17 hours ago
JuventusFC.hu

Revans? Elkann az asztalra csapott, nem lesz többé a FIAT a FIGC főszponzora. 💪 ... Mutass többetMutass kevesebbet

Revans? Elkann az asztalra csapott, nem lesz többé a FIAT a FIGC főszponzora. 💪

Kommentelés a Facebookon

Megyünk a Seria B - be.Az tuti.

Nagyon helyes, ezt mondtam én is, hogy oda kell vágni ennek a szövetségnek.

Azért nem hiszem, hogy nem lenne más aki beszállna.ez az exornak nem értem miért jo

ELKANN: “FIAT NON SARA’ PIU’ LO SPONSOR DELLA FIGC” “La Pallamano ci sta dando molte più soddisfazioni...” Seguici su Il Primate

Helyes😎

Ez a piac sem marad nyitott sokáig

View more comments

19 hours ago
JuventusFC.hu

BOMBAHÍR SZERDÁRA! 💣

A @gazzettadellosport szerint a Juventust nem fenyegeti az újabb pontlevonás veszélye a feketén kifizetett pénzek miatt, különösen az esetben, ha a tőkenyereség ügyében megmarad a -15 pont. A klub viszont jelentős pénzbírságot kaphat, az érintett játékosok pedig eltiltással nézhetnek szembe.
... Mutass többetMutass kevesebbet

BOMBAHÍR SZERDÁRA! 💣 A @gazzettadellosport szerint a Juventust nem fenyegeti az újabb pontlevonás veszélye a feketén kifizetett pénzek miatt, különösen az esetben, ha a tőkenyereség ügyében megmarad a -15 pont. A klub viszont jelentős pénzbírságot kaphat, az érintett játékosok pedig eltiltással nézhetnek szembe.

Kommentelés a Facebookon

Azt is visszakapjuk,hiteltelen mar ez az egesz hobelebanc..

Hát akor eltiltjak az egész csapatot vagy mi gondolkodjatok egy kicsit mi de k meg kapta a fizetését mind egytől egyig akkor az egész csapatot eltiltjak 🤣🤣🤣 akkor ki fog ki alni játszani majd mi szurkolók 🤣🤣

Nem elég a -15 ????

Hát ez hatalmas bombahír, alig kapok levegőt 😝

A bomba hír az az lenne hogy a Juventus visszakapja a 15 pontot és azokat a személyeket büntetik meg akik érintettek a dologban! Minden más eshetőség csak negatívan érinti a klubot

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

Bonucci sem utazik a válogatotthoz: fizikai problémák miatt marad Torinóban. ... Mutass többetMutass kevesebbet

Bonucci sem utazik a válogatotthoz: fizikai problémák miatt marad Torinóban.

Kommentelés a Facebookon

De jó ez a mez 💚🤍❤️

Nem is kell márt 35 évesen a válogatottban elvenni pl. Scalvini-től a játék lehetőséget. Kell a fiataloknak is játszani

Na,Adidas-ra váltott az Azzurri....?🤔

🙏

2 days ago
JuventusFC.hu

A @transfermarkt_official frissítette egyes játékosok értékeit: Pogbáé csökkent a leginkább, már csak 20 milliót ér, míg Fagiolié emelkedett a legtöbbet. 📉📈 ... Mutass többetMutass kevesebbet

A @transfermarkt_official frissítette egyes játékosok értékeit: Pogbáé csökkent a leginkább, már csak 20 milliót ér, míg Fagiolié emelkedett a legtöbbet. 📉📈

Kommentelés a Facebookon

Na és Mirettié nem nőtt?

2 days ago
JuventusFC.hu

📆 ÍME A KÖVETKEZŐ MÉRKŐZÉSEK IDŐPONTJAI!

✈ Lazio 🆚️ Juve
Április 8. - 20.45

✈ Sassuolo 🆚️ Juve
Április 16. - 18.00

🏠 Juve 🆚️Napoli
Április 23. - 20.45

✈ Bologna 🆚️ Juve
Április 30. - 20.45

COPPA ITALIA 🏆
✈ Inter 🆚️ Juve
Április 4. & Április 26. - 21.00

🔰 FINO ALLA FINE 🤍🖤
... Mutass többetMutass kevesebbet

Kommentelés a Facebookon

04.01 Juventus-Verona ez kimaradt

2 days ago
JuventusFC.hu

Buffon bejelentette: az idei, vagy a következő szezon végén visszavonul. 😢 ... Mutass többetMutass kevesebbet

Buffon bejelentette: az idei, vagy a következő szezon végén visszavonul. 😢

Kommentelés a Facebookon

Csak kapus edzot csinaljanak belole. Hozzak vissza a csapathoz es csinaljon az egyik fiatalbol egy kovetkezo Buffont ;)

Reméljük az utolsó meccse az egy Juventus Parma lesz. 😊

Kell egy Parma mez!

Valaha volt legjobb kapus!🐐🖤🤍

Lehet szervezni a megfelelő búcsúmeccset.

Kedvencem Alex után, és imádom őt... de ezt azért hallottuk már! :D

Örök LEGENDA!

Akkor tárt karokkal várjuk a juve vezetőségében!!!!

Vagy az azutáni szezon végén...vagy utánna...vagy azután...🤣🤣🤣

Óriási ember és sportember. Rengeteget lehet tőle tanulni.

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

A @gazzettadellosport szerint a Leeds 35 millió eurót kér a Juventustól Wilfried Gnontóért. ... Mutass többetMutass kevesebbet

A @gazzettadellosport szerint a Leeds 35 millió eurót kér a Juventustól Wilfried Gnontóért.

Kommentelés a Facebookon

Gyanitom hogy Moise Kean sajat nevelesu. Ugyhogy felesleges lenne eladni a helyere. Hacsak nem felhoznak egy sajat nevelesu tamadot a felnott keretbe ugyanis regisztralni kell sajat nevelesu jatekosokat a keretekbe.

Akkor 35 McKennie , és meg is van oldva :D

McKennie szerződésében emlékeim szerint ennyi a kivásárlási ár... Amúgy nem értek egyet evvel a trade-el

Há kie?

Kenny meg egy ötös…

Leeds örüljön, ha bent marad ...

Keant kell odaadni erte...

Okés ott van a Texaxi gyerek csere es enyi

Mehetne érte az a 🤡amerikai meg1kis💰‼️

View more comments

TOVÁBB

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

🛑Kapcsold ki a hírdetésblokkolót!✋

A JuventusFC.hu ingyenes, viszont a hírfolyam nem fog megjelenni, ha AdBlockot vagy más hírdetésblokkolót használsz!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock