Miért van annyi üres szék a hazai meccseken?

írta: Del Tomino
0 komment 5 👁

A Juventus jelenleg az egyetlen veretlen csapat Európában, és Cristiano Ronaldót a soraiban tudva igazi attrakciót jelent világszerte, mégsem lehet nem észrevenni az üres székeket az utóbbi időszak hazai mérkőzésein.


Kétségtelenül a torinói gárda a Bajnokok Ligája esélyesei közé tartozik, és szinte biztosra vehető, hogy a szezon végén elhódítják majd a soron következő bajnoki címüket is. Akkor mivel magyarázhatóak a szembetűnő hézagok a leláton?

A helyzet a január 21-i Chievo elleni meccsen volt a leglátványosabb, amikor is a hivatalos nézőszám mindössze 30.239 fő volt. De néha még a hazai rangadókon is előfordul, hogy nagy mennyiségben látni üresen hagyott székeket.

“A Juventus ritkán játszik telt ház előtt” – kezdi az eszmefuttatást Gianni Verschueren, aki Juve drukker, és a Bleacher Report publicistája. “Akár a bajnoki meccseket vesszük, akár egy BL összecsapást, a Bianconeri csak nehézkesen tudja értékesíteni a belépőket az alacsonyabb presztízsű ellenfelek ellen.

Ez még önmagában nem okozna komoly gondot, de ha hozzávesszük az ultrák rendszeres tiltakozását is, akkor ez így együtt már visszafogott, csendes lelátókat, és rengeteg, foghíjas szektorokról készült fotókat eredményez.”

A Zebrák a híres 69.000 férőhelyes Stadio delle Alpit hagyták el 2006-ban, hogy aztán 2011-ben, a helyére felépített különbejáratú stadionjukba költözhessenek vissza. A régi stadion sohasem volt tele, ezért érezte a vezetőség úgy, hogy egy kisebb, de tömöttebb aréna előnyösebb lenne a klubnak.

“A magas jegyárak a legfőbb probléma”

– magyarázza Verschueren. – “A Juventus jegyek már Ronaldo érkezése előtt is magasak voltak, és a legutóbbi jegyáremelés komoly konfliktust eredményezett a klub és az ultrák között. A törzsszurkolók nem boldogok, és már számos esetben tiltakoztak a klub politikája ellen.”

“A turisták pótolhatják ezt a kiesést, de csak egy bizonyos mértékig, hiszen lássuk be, Torino nem Barcelona vagy Madrid, itt koránt sincs annyi turista. Ha pedig még hozzávesszük az olyan közönségkedvencek távozását, mint Buffon és Marchisio, akkor már érthető, miért marad el a nézőszám az optimálistól.”

“A klubtagoknak elsőbbségük van a jegyvásárlásokra, de a fent említett problémák miatt, bőven vannak elérhető jegyek a turisták számára is. Ameddig nem egy BL meccsre vagy egy Derby d’Italiára akarsz jegyet szerezni, addig nincs probléma.”

Maurizio, az Around Turin nevű szurkolói közösség alapítója a legfőbb problémát a jegyelosztási rendszerben látja.

“Először is, tisztában kell lennünk azzal, hogy a stadion 41.000 férőhelyes, amelyből 29.000-et a bérletesek foglalnak el. Az ő helyük foglalt, akkor is, ha esetleg nem mennek el egy adott mérkőzésre.
2000 széket a vendégszurkolók számára tartanak fenn, 4.000-et pedig a VIP és a vállalati vendégek számára, ez pedig azt jelenti, hogy körülbelül 6.000 ülőhely marad elérhető a maradék drukkerek számára.
A bérletesek nagy része vidékről utazik Torinóba a meccsekre, így, ha egy meccs például hétfő este kerül megrendezésre, mint például a Chievo elleni bajnoki, vagy pedig kedvezőtlen az időjárás, mint a Parma elleni mérkőzés esetén, megeshet, hogy jónéhány szurkoló inkább kihagyja az adott meccset.”

“Mindezekre pedig még rájönnek a magas jegyárak is. Például, a Parma elleni meccsre jópár jegy nem lelt gazdára a normál jegyértékesítési időszakban, mivel azok 160 euróba kerültek.”

“Az olyan hazai meccsek, mint például a sereghajtó Chievo elleni, vagy a 12. helyezett Parma elleni, nem tartoznak a legcsábítóbb mérkőzések közé, de ez akkor is a Juventus – egy világszerte 180 millió szurkolót vonzó futballklub.”

 

Adam Digby – az olasz foci egyik legismertebb angol szakértője egy másik jelenséget is megfigyelt a lelátón tapasztalt hézagokkal kapcsolatban.

“Tisztáznunk kell mit értünk ‘üres székek’ alatt. A Curva Sud az ultrák szektorait jelenti, és ők ritkán maradnak a helyükön, ehelyett, gyakran tömörülnek össze a kapu irányába, üres helyeket hagyva a szektorok szélein, ez pedig látványosan kivehető a közvetítésekben.”

“Továbbá, számításba kell vennünk azoknak a turistáknak a számát is, akik hétről-hétre megjelennek a hétvégi meccseken. Számítások szerint ezek száma körülbelül 5.000-re tehető, és mivel nyilvánvalóan a hétközi meccseket ők is jó eséllyel kihagyják, ezért fordulhat elő egy hétfő esti Chievo elleni 30.239-es nézőszám.”

Angliában a Manchester City-t rendszeresen éri kritika azért, mert nem tudja megtölteni a stadionját, azonban mások az okok az angoloknál, és mások Olaszországban. Erről már Chloe Beresford, Serie A újságíró beszél.

“Úgy gondolom, számos stadion nagyobb a szükségesnél, ez pedig az 1990-es olaszországi világbajnokságra vezethető vissza, amikor is ezek a FIFA követelményei alapján felépültek.”

“Egy példát említve, a veronai Stadio Marc’Antonio Bentegodi, amely egy ronda beton konzervdoboz, soha sincs megtöltve, sem a Hellas Verona, sem pedig a városi rivális Chievo nem képes rá. Így aztán a Juve problémájából nem csinálnak fricskát az ellenfelek drukkerei sem, hiszen ez a jelenség már régóta megszokott az olasz futballban.”

De térjünk vissza a fent említett attrakcióra: Ronaldóra. Amikor egy ilyen világsztárt igazolsz, – aki sokak szerint minden idők legnagyobb játékosa – vajon biztosra veheted-e a rendszeres teltházas meccseket, és a nevével ellátott mezek millióinak az eladását?

“A leigazolása egyértelműen több turistát eredményezett – mondja Digby.

“Viszont azt gondolom, hogy az ő érkezése sokkal inkább a jegyárak, mintsem a nézőszámok emelkedését idézte elő.

Több ember akar mérkőzésre menni, de a nagy rangadók többsége szinte azonnal teltházas, ami arra kényszeríti az embereket, hogy “kisebb” meccseket válasszanak, és ez vezethet ahhoz, hogy ebben a szezonban az átlag nézőszám 39.217.

Ami viszont kívülről nézve problémának tűnik, az a stadionon belül nem feltétlenül csapódik le ennyire komolyan. Mi több, a szurkolók nagy része elégedett a kisebb stadion katlanszerű atmoszférájával, amely olyan érzés, mintha a klub lelkének adna otthont.

“Emlékezzünk csak vissza, mennyire szenvedett a Juventus a nézőszámokkal a régi stadionban” – teszi hozzá Digby.

“Átlagosan 37.000 néző volt jelen a mérkőzéseken a Stadio delle Alpi 16 éve alatt. Abban a stadionban, amelyet anno 69.000 néző befogadására terveztek. Ezért volt szükség egy jóval kisebb stadion megépítésére.

Az új arénának jó fogadtatásban volt része – míg a Delle Alpi borzalmas volt. Hideg, üres és barátságtalan. Az utódja nagyon modern, és az emberek szívesen látogatják, még ha összehasonlítva néhány másik olasz stadionnal, lélektelenebbnek is tűnhet.”

“Sokkal nagyobb élmény, mint elődje, a Delle Alpi.”

 

Ha Te is szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés a helyszínen végigizgulni egy Juventus mérkőzést, csatlakozz a Juventus Club Hungary közösségéhez, és tarts velünk a szervezett túráinkra, amelyeknek az összköltsége kerül annyiba, mint a különböző jegyirodákban vásárolt, általános belépők árai.
Töltsük meg együtt a lelátót!

 

bleacherreport.com

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet