Történelem: Európai Szuperkupa

írta: kampat

Európai Szuperkupa történelem

Az Európai Szuperkupát, vagy más néven UEFA Szuperkupát az a csapat nyeri el, amely az előző évi Bajnokok Ligája és Európa Liga (korábban KEK, majd UEFA Kupa) győztesének meccsén győzedelmeskedik. A meccset mostanában már Monaco hercegségében rendezik meg augusztus végén, és ez a mérkőzés tekinthető a következő kontinentális futballszezon kezdetének.

UEFA Szuperkupa 1985

1985. január 16., Torino: egy nagyszerű Juventus-Liverpool mérkőzést rendeztek ekkor, miután több száz önkéntes fáradhatatlan munkájának hála a pályát meg tudták szabadítani a hótól. Az angol csapat volt Európa bajnoka, miután az előző évben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a római Olimpicóban az AS Roma ellenében, 11-esek után. A Juventus is sikerrel járt előző évben, miután a bázeli döntőben a Porto ellen megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Az este Zibí Boniekről szólt, aki a 39-ik és a 78.-ik percben szerezte két gólját, amivel a Juventus elhódított egy másik olyan trófeát, ami még hiányzott a vitrinből.

A győztes csapat:

Bodini, Favero, Cabrini, Bonini, Brio, Scirea, Briaschi, Tardelli, Rossi, Platini, Boniek.

Edző: Trapattoni

UEFA Szuperkupa 1996

A Juventus a második Bajnokok Ligája-győzelmét szerezte Rómában, az Ajax ellenében, majd a Világkupáért rendezett mérkőzésen a River Plate ellen is győztek Tokióban, és a triplázás a Paris St. Germain legyőzésével valósult meg. 1997. Január 15-én Párizsban a Bianconeri egy megsemmisítő vereséget mért a hazai csapatra. A 6-1-es végeredményt Porrini, Padovano, Ferrara, Padovano, Lombardo és Amoruso góljai alakították ki. Ezek után a palermói visszavágó tényleg formalitás volt, de a Juventus ott is győzelmet aratott, mivel Del Piero kettő és Vieri egy góljával 3-1-re nyert.

A győztes csapat:

Peruzzi, Torricelli, Ferrara, Iuliano, Porrini, Pessotto, Di Livio, Deschamps, Lombardo, Zidane, Padovano, Amoruso, Del Piero, Montero, Jugovic, Vieri.

Edző: Marcello Lippi

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

🛑Kapcsold ki a hírdetésblokkolót!✋

A JuventusFC.hu ingyenes, viszont a hírfolyam nem fog megjelenni, ha AdBlockot vagy más hírdetésblokkolót használsz!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock