Történelem: Olasz Kupa

írta: kampat

Olasz Kupa történelem

Az Olasz Kupa, Olaszország nemzeti kupája, minden évben a FIGC (Olasz Labdarúgó Szövetség) fennhatósága alá tartozik, és a Lega Calcio (Futball Liga) szervezi.

1. Olasz Kupa 1937-38:

A Juventus mondhatni az 1937-38-as Coppa Italia kiírásban vett először igazán részt a sorozatban. Egy viszonylag egyszerű L’ Aquila elleni mérkőzéssel kezdődött a menetelés, a gárda a harmadik osztályban játszott akkor: ez nem volt akkora akadály a Juventus számára, hogy aggódni kelljen a továbbjutás miatt, sőt, könnyed 4-1-es győzelemmel ért véget a találkozó. A következő selejtezőkörben az Alessandria érkezett Torinóba, Ferrari és Banchero nem szerepeltek a nagyszerű csapatból, de a játékosok tudták, hogyan kell megszerezni a győzelmet a tisztelet alapján. Tény, hogy 1-0-s győzelemmel ért véget a trükkös mérkőzés, és hogy csak a mérkőzés vége felé esett a győztes gól.

A negyeddöntőre 1938. január 6-n került sor, hűvös volt az idő, és csak kevés néző látogatott ki a mérkőzésre, ám a Juventus rendkívüli módon koncentrált a győzelemre, és 6-0-val ütötte ki az Atalantát, köszönhetően Felice Borel mesterhármasának és Defilippis duplájának. A klub ekkor jutott be negyedik alkalommal az elődöntőbe. Az ellenfél az Ambrosiana Inter volt, a továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el, melyre szintén Torinóban került sor. A Juventus megverte a lombardiai csapatot, köszönhetően Tomasi góljának és Foni büntetőjének, és bejutott a döntőbe.

A döntő két mérkőzésből állt, de a találkozóknak helyet adó város mindkét alkalommal ugyanaz volt, mivel a városi rivális, Torino volt az ellenfél. Az első mérkőzésre a Stadio Filadelfiában került sor május 1-jén. A Juve, mely a nagyszerű Bodoira-Foni-Rava védekező-trióval állt fel – amely a legendás Combi-Rosetta-Caligaris hármashoz hasonlítható – kihasználta Bellini és Gabetto rendkívüli fizikai állapotát, és a második félidőben legyőzte a Torinót. Ugyanakkor a 3-1-s végeredmény egy héttel később megerősítést nyert a Stadio Comunáléban, pedig semmi sem volt garantált. A Granata menedzsere a kezdőbe állította a fiatal Raf Vallonét a jobb oldalon, de a Juventus kemény és határozott volt, ugyanúgy játszottak, mint az Ambrosiana ellen. Gabetto duplázott, míg a Torinóból Baldi III szerzett gólt. A Juve megnyerte az első Olasz Kupáját és néhány héttel később, Foni és Rava nemzeti oldalon is megnyerte Rimet Kupát Párizsban, a válogatott akkori edzője, Pozzo vezetésével.

A győztes csapat:
Amoretti, Bodoira, Foni, Rava, Monti, Tomasi, Defilippis, Varglien I, Varglien II, Bellini, Depetrini, Gabetto, Borel II, Borel I, Bergonzini, Dante.

Edző: Virginio Rosetta

2. Olasz Kupa 1941-42:

Az 1942-es szezonban ismét kiemelkedő diadalt aratott a Bianconeri. A csapat gólfesztivállal kezdett a Pro Patria ellen (5-0), de a következő fordulóban a Juventus komoly ellenfélbe ütközött, mely nem más volt, mint a Genoa, melyet 2-1 arányban sikerült legyőzni. A negyeddöntőre Torinóban került sor a Padova ellen, a Juventus 1-0-ra győzött. Az elődöntőben a Modena következett, ismét Torinóban volt a mérkőzés, méghozzá április 12-én. A Juventus döntetlenre állt az első félidőben, a második félidőben Sentimenti III szerzett vezetést, majd Bellini lőtte a második gólt, és a Bianconeri részéről még Foni is betalált egy büntetőből. Varglien II jegyezte a negyedik hazai találatot, míg a vendégektől Barbon szerezte meg a mérkőzés vége felé a vigaszt jelentő szépítést.

A Juventus második alkalommal jutott a döntőbe, és két mérkőzésen nézett szembe a Milannal, a találkozókra június 21-én és 28-án került sor. A Rossoneri tiszteletre méltó gárdának számított, a tiszteletreméltó Meazza és a baba arcú Capello mindig képes volt veszélyt teremteni. A Juve azonban tisztában volt a saját erősségeivel, a hátvédsor valóban első osztályú volt (a félelmetes Bodoira-Foni-Rava trió), és a csapat középpályája is elnyűhetetlennek tűnt: Depetrini-Word-Locatelli. A csatársorban az albániai Lustha, a fiatal Sentimenti III és Bellini garantálta a teljesítményt és a sebességet. Az első félidőben nem esett gól, de a másodikban Bellini megtörte a gólcsendet, és a Bianconeri védelmének is majdnem sikerült 90 percen át ellenállnia a Rossoneri támadásainak. Ugyanakkor Capello a mérkőzés végén betalált, összetörve a Juve szíveket, így még egy mérkőzésre sor került. Az Öreg Hölgy június 28-n a katonai és a sporthatóság, valamint civilek jelenlétében, 4-1-re verte a Milant. A Juve dominálta az első félidőt, Lustha és Sentimenti III is betaláltak, míg a második félidőben Lustha még két gólt szerzett. A Milannak csak szépítő gólra futotta, melyet a fiatal Boffi szerzett.

A győztes csapat:
Peruchetti, Micheloni, Fino, Rava, Sentimenti III, Locatelli, Depetrini, Lustha, Colaneri, Olmi, Varglien II, Bellini, Colaussi, Parola, Banfi, Ferrari.

Edző: Giovanni Ferrari

3. Olasz Kupa 1958-59:

Az előző évben a Juventus megszerezte a tízedik Scudettóját, és ennek a szezonnak úgy kezdtek neki, hogy meg akarja nyerni a Coppa Italiát. A nyitóforduló kevésbé volt egyértelmű a vártnál, az Alessandriát a hosszabbításban sikerült legyőzni. Ezután következett a negyeddöntő, melyben a Fiorentina volt az ellenfél, a végeredmény pedig 3-1 lett: a gólokat a Juventus részéről Stivanello, Charles és Sivori szerezték, míg a Violából Petris talált be. Az elődöntőben a Genoa következett, a mérkőzésre Torinóban került sor. A Juve, Cervato büntetőjével szerzett vezetést, ám a Rossoblu egyenlített, végül pedig Sivori és Nicole alakították ki a 3-1-s végeredményt. A Juve a döntőben az Interrel találkozott, Bolchi, Ferimani és Angelilo nézett szembe a Boniperti, Sivori, Charles trióval.

A stadionban teltház volt, és az hangulat is nagyszerű volt. Charles és Cervato 2-0-s vezetéshez juttatta a Bianconerit, de Bicicli még az első félidőben egy gólosra csökkentette csapata hátrányát. A második félidőben Sivori és Cervato is eredményesek voltak (4-1), így a Juventus megnyerte a harmadik Olasz Kupáját.

A győztes csapat:
Mattrel, Vavassori, Corradi, Charles, Colombo, Boniperti, Emoli, Garzena, Sivori, Stacchini, Stivanello, Nicolé, Ferrario, Castano, Fuin, Palmer, Leoncini, Stacchino, Aggradi, Cervato, Sarti.

Edző: Teobaldo Depetrini, Carlo Parola (a szezon végén)

4. Olasz Kupa 1959-60:

Nehezebb, de sokkal izgalmasabb volt megnyerni a kupát 1960-ban. A Juventus kemény munkára kényszerült a Sampdoria ellen az első fordulóban (5-4 hosszabbítás, majd büntetők után). Szintén egy nehéz ellenfél következett a negyeddöntőben, mely nem más volt, mint az Atalanta, ismét büntetők döntöttek a 2-2-s végeredmény után. Egy kicsivel nagyobb volt a csapat játéktere 1960. június 18-án, ahol a Juve fél órával a kezdés után már vezetéshez jutott. Lojodice, Charles és Cervato biztosították be a Lazio ellen győzelmet (3-0).

A döntő helyszíne ugyanaz maradt, mint egy évvel korábban, ám az ellenfél más volt. A csapat ezúttal a Fiorentinával nézett szembe. A mérkőzés az egyik legjobb volt az Olasz Kupa döntői közül, a rendes játékidőben 1-1 volt az állás (Charles és Montuori szerezték a gólokat), így következett a hosszabbítás, melyben Charles ismét vezetést szerzett, ám Da Costa döntetlenre módosította az eredményt. Amikor pedig már mindkét fél a büntetőkre készült, Micheli öngólt vétett, így a Juventus 3-2-re megnyerte a döntőt.

A győztes csapat:
Mattrel, Vavassori, Corradi, Charles, Colombo, Boniperti, Emoli, Garzena, Sivori, Stacchini, Nicolé, Lojodice, Castano, Leoncini, Stacchino, Montico, Cercato, Sarti, Ninni, Burelli, Mazzia.

Edző: Carlo Parola

5. Olasz Kupa 1964-65:

Az 1964-65-ös szezont a csapat menedzsere, Heriberto Herrera miatt nem lehet elfelejteni. Illetve Sivori Juventusos pályafutása a végső napjaihoz közeledett.

A menetelés az Alessandria ellen kezdődött egy szeptember 6-án, idegenben lejátszott mérkőzéssel, melyen a csapat 2-1-es győzelmet aratott. Aztán (1965. január 6-án) a Brescia következett (1-0). A következő, április 7-én megrendezett, Lecco elleni mérkőzés eredménye 0-0 volt a rendes játékidőben, hosszabbítás nyert 2-0-ra a Bianconeri. Ismét egy izgalmas találkozó következett, méghozzá a Bologna ellen, ahol 0-0-s rendes játékidei végeredmény után az Öreg Hölgy 4-3-mal jutott tovább. Június 9-én következett az elődöntő, amely keretein belül a Torino volt az ellenfél. Az első félidőben tapogatózó játék folyt, majd a második félidőben Menichelli góljával szerzett vezetést a Juventus. Anzolin és a csapat végül meg is tartotta az előnyt. A döntőt a következő szezon startja előtt rendezték, augusztus 29-én, a római Stadio Olimpicóban.

Ezúttal erős ellenfél következett a döntőben: a BEK győztes Inter volt az ellenfél, mely az Independiente elleni Világkupa döntő mérkőzésre készült. Mindenki a Nerazzurri győzelmét jósolta, de a Juve szurkolók magasba akarták emelni a kupát. Az Inter jól kezdett, ám az Anzolin előtt felálló védelem határozott volt. A Juve sokkoló vezetést szerzett az első támadásából, Menichelli talált be. Az Inter nehezen találta a helyét az elkövetkezendő 80 percben, míg a Juve erősen dolgozott, hogy megállítsa ellenfele támadásait. Anzolint tesztelték egy párszor, de igazából Bercellino, Castavo és Salvadore játszottak szenzációsan. Minden valószínűség ellenére, a Juve nyerte meg az Olasz Kupát.

A győztes csapat:
Anzolin, Mattrel, Gori, Leoncini, Sarti, Castano, Da Costa, Del Sol, Sivori, Stacchini, Menichelli, Bercellino I, Combin, Salvadore, Sacco, Montico, Dell’Omodarme, Coramini, Cinesinho, Traspedini, Mazzia.

Edző: Heriberto Herrera

6. Olasz Kupa 1978-79:

Az 1978-79-es szezonban a csapat nem teljesített túl fényesen sem a bajnokságban, sem pedig a Bajnokok Ligájában. Az Olasz Kupában úgy tűnt, ugyanez lesz a helyzet, ugyanis a Juve trükkös találkozókat játszott a menetelés kezdetétől. Azonban a legnagyobb veszélyt jelentő Fiorentinát sikerült legyőzni a nyitófordulóban. A negyeddöntőben az Inter következett, a torinói 3-1 tisztességes előnyt jelentett a Bianconerinek a San Siróban megrendezésre kerülő visszavágó előtt. Az Inter 1-0-ra győzött, de ez kevésnek bizonyult, a Juventus jutott tovább. Az elődöntőre májusban került sor a Catanzaro ellen. A calabriai 1-1-es döntetlen után Torinóban 4-2-re nyert a Juventus, mely így bejutott a döntőbe.

A döntőre Nápolyban került sor a Palermo ellen, az ellen a csapat ellen, mely egy sor látványos és váratlan eredményt ért el a döntőig vezető úton. A Rosanero jó formában volt, és az első percben vezetést is szerzett. A második félidőben a Palermo hősiesen próbálta védeni az előnyét, de Brio a 90. percben egyenlített. Kiélezett hosszabbítás következetett, és már mindkét csapat a büntetőket várta, amikor Causio gólt szerzett a 117. percben, mellyel a Juventus megszerezte 6. Copa Italia győzelmét.

A győztes csapat:
Zoff, Bettega, Causio, Scirea, Tardelli, Gentile, Benetti, Cuccureddu, Furino, Cabrini, Virdis, Fanna, Morini, Verza, Brio, Boninsegna.

Edző: Giovanni Trapattoni

7. Olasz Kupa 1982-83:

Az 1982-83-mas szezonban a Bianconeri Olasz Kupa győzelemmel vigasztalta magát. A csapat nem tudta megnyerni a Scudettot (a lenyűgöző tavaszi szezon ellenére) és kiesett a Bajnokok Ligájából is. Az első kör után (csoportgyőzelem a Milan, Genoa, Catania, Padova és Pescara csoportjában) és a nyolcad döntőben (győzelem a Bari ellen), a Juve csak júniusban játszott újra. A Roma kétszer is vereséget szenvedett a negyeddöntőben, 3-0 Torinóban (Cabrini, Platini és Boniek) és 2-1 Rómában (Tardelli és Boniek).

Az elődöntőben az Inter következett. Torinóban, június 11-én Beppe Baresi öngóljával és Galderesi góljával a Bianconeri 2-1-re nyert. A milánói visszavágón 0-0-s döntetlen született, így a Juve jutott a döntőbe. Trapattoni emberei a Veronára figyeltek, akik sikeres szezont mondhattak magukénak, mivel a Romával küzdöttek a Scudettoért. A Bentegodi Stadionban a Gialloblu jobban játszott, és megérdemelt, 2-0-s előnyt szerzett. De még hátra volt a torinói visszavágó. Paolo Rossi talált be először az első félidőben, majd Platini is eredményes volt nem sokkal a rendes játékidő vége előtt. A hosszabbítás 119. percében érkezett Platini, aki Cabrinitől kapott nagyszerű labdát, és megszerezte a győztes gólt. A 3-0-ás eredménnyel pedig a Juve emelhette magasba a trófeát.

A győztes csapat:
Zoff, Bodini, Bettega, Platini, Scirea, Tardelli, Gentile, Boniek, Bonini, Furino, Cabrini, Rossi, Morini, Marocchino, Brio, Storgato, Osti, Koetting, Galderisi.

Edző: Giovanni Trapattoni

8. Olasz Kupa 1989-90:

A Juventus 1989/90-es kupaidénye igen hosszú kaland volt. A csapat számára Cagliariban, óriási kánikulában kezdődött a kupasorozat, ahol a Bianconeri augusztus 23-án Zavarov góljával tudott nyerni. A következő fordulóban a Taranto érkezett Torinóba, ahol a hazaiak kemény küzdelem után Zavarov újbóli kupagóljával és az új igazolás Schillaci találatával állította be a végeredményt.

A következő kupaforduló januárban volt esedékes, ám ekkor még négy, 3 csapatos csoportból kellett eljutni az elődöntőhöz. A Juventus a Sampdoria és a Pescara csapataival került össze. Zavarov tovább termelte a gólokat és a Pescara kapuját is bevette (0-1). Ezután hazai pályán 2-1-s arányban a Samp is alulmaradt a torinóiakkal szemben, így a Juventus jutott az elődöntőbe, ahol a Roma várt rá.

A világbajnokság miatt január 31-re előrehozták a torinói odavágót, ahol az ifjonc Casiraghi duplájával 2-0-ra nyert a Juventus. A visszavágón szoros meccsen 3-2-re ugyan kikapott a csapat, de 4-3-s összesítéssel bejutott a fináléba, ahol a Sacchi vezette Milan együttesével találkoztak.

Az első meccset február 28-án, Torinóban rendezték meg. Zoff együttese közelebb járt a győzelemhez, de végül egyik csapat sem tudott betalálni. Az április 25-i visszavágón Galia élete egyik legfontosabb góljának köszönhetően a Juventus a San Siróban emelhette fel a kupát, amit Zoff csapata nem sokkal később egy UEFA kupa győzelemmel fejelt meg.

A győztes csapat:
Tacconi, De Agostini, Marocchi, Alejnikov, Rui Barros, Schillaci, Galla, Bonetti I, Casiraghi, Furino, Cabrini, Bonini, Zavarov, Alessio, Napoli, Bruno, D. Fortunato, Tricella, Brio.

Edző: Dino Zoff

9. Olasz Kupa 1994-95:

A Juventus augusztusban kapcsolódott be a kupasorozatba, ahol a Chievo ellen kezdett (Torinóban 0-0, Veronában 1-3), majd októberben a Reggiana ellen folytatta a küzdelmet. (2-0 és 1-2). A Bianconeri a Romával találkozott a negyeddöntőben. Az odavágón Torinóban Vialli duplájával és Ravanelli góljával nyert a Juventus és nagyon közel került az elődöntőhöz. A visszavágón azonban az Öreg Hölgy nem találta a ritmust és a Roma már 2 góllal vezetett, amikor Ravanelli büntetőből visszahozta a meccsbe Lippi csapatát. A hazaiak ezután még egyszer betaláltak, de 4-3 arányban a Bianconeri jutott tovább.

Az elődöntőben kemény kihívás várt a Juventusra, ugyanis a Lazio volt a soros ellenfél. Az első mérkőzésen az Olimpiai stadionban azonban a szezon egyik legjobb teljesítményével rukkolt elő a Juventus. Baggio a második félidőben remekül hozta helyzetbe a „Fehér Tollat”, aki nem hibázott: 0-1. A visszavágón nyomott a Lazio és betalált Torinóban, de Marocchi és Baggio a döntőbe lőtte a Juvét.

A döntőben az a Parma várt a csapatra, amely ebben az évben minden fronton harcban volt a Juventusszal. A Scudettot a Juve, az UEFA kupát pedig a Parma emelhette a magasba. Az Olasz Kupa odavágóját 1995. június 7-én játszották a Delle Alpiban. A feszült meccsen egyedül Porrini tudott eredményes lenni, így kétséges volt, hogy az egy gólos előny mire lehet elég majd Parmában. Porrini azonban a Tardiniben is betalált, majd Ravenelli gólja végleg eldöntötte, hogy a Juventus kupagyőzelemmel tudja zárni a szezont.

A győztes csapat:
Peruzzi, Ravanelli, Del Piero, Ferrara, Marocchi, Di Livio, Vialli, Paulo Sosa, Torricelli, Tacchinardi, Porrini, Conte, Carrera, Jarni, R. Baggio, Kohler, Deschamps, Fusi, A. Orlando, Rampulla, Grabbi, Squizzi, Sartor.

Edző: Marcello Lippi

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

🛑Kapcsold ki a hírdetésblokkolót!✋

A JuventusFC.hu ingyenes, viszont a hírfolyam nem fog megjelenni, ha AdBlockot vagy más hírdetésblokkolót használsz!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock