Történelem: Olasz Szuperkupa

Olasz Szuperkupa történelem

Az Olasz Szuperkupa a Serie A-t és a Coppa Italiát megnyerő csapat közötti megmérettetés.

1. Olasz Szuperkupa 1995

1996. január 17, Delle Alpi, köd, a Juventus és a Parma, az Olasz Kupa győztese mérkőznek meg egymással. A Juventus 1-0-s győzelmet arat.

A Juventus kezdője: Peruzzi, Ferrara, Tacchinardi, Vierchowod, Torricelli, Conte, Paulo Sousa, Deschamps, Ravanelli, Vialli.
A Parma kezdője: Bucci, Mussi, Fernando Couto, Sensini, Cannavaro, Di Chiara, Baggio D., Brambilla, Crippa, Zola, Stoichkov.
A mérkőzés bírója Ceccarini Livornóból.

A gólt Vialli szerzi az első félidő 33. percében, a győzelemmel a Juventus megszerzi első győzelmét az először az 1987-88-as szezonban megrendezésre kerülő megmérettetésen.

A győztes csapat:
Peruzzi, Ferrara, Vierchowod, Toricelli, Conte, Paulo Sosa, Carrera, Deschamps, Ravanelli, Vialli, Di Livio, Del Piero, Rampulla.

Edző: Marcello Lippi

2. Olasz Szuperkupa 1997

1997. augusztus 23. A Delle Alpiban kerül sor az olasz bajnok Juventus és az Olasz Kupa győztese, a Vicenza közötti mérkőzésre.

A Juventus kezdője: Peruzzi, Birindelli, Ferrara, Montero, Pessotto, Conte, Deschamps, Zidane, Di Livio, Inzaghi, Del Piero.

Guidolin Vicenzája az első félidőben ellenáll a Juventus rohamainak, azonban a második félidő elején kapitulál, miután az új szerzemény, Inzaghi betalál, majd néhány perccel később meg is duplázza az előnyt. Conte gólja jelenti a végeredmény megszületését, mely 3-0. Lippi csapata második alkalommal nyeri meg az Olasz Szuperkupát.

A győztes csapat:
Peruzzi, Birindelli, Ferrara, Montero, Pessotto, Conte, Deschamps, Zidane, Pecchia, Di Livio, Inzaghi, Carrera, Del Piero, Padovano.

Edző: Marcello Lippi

3. Olasz Szuperkupa 2002

2002. augusztus 25, Tripoli. Ismét a Juventus és a Parma találkozik egymással az Olasz Szuperkupában. A mérkőzésre a „Június 11.” stadionban kerül sor.

A Juventus kezdője: Buffon, Thuram, Iuliano, Montero, Moretti, Camoranesi, Tacchinardi, Baiocco, Nedved, Salas, Del Piero.
A Parma kezdője: Frey, Diana, Ferrari, Bonera, Falsino, Marchionni, Lamouchi, Donati, Nakata, Di Vaio, Adriano.
A mérkőzés játékvezetője Farina.

Del Piero szerzi meg a vezető gólt a 38. percben, ám Di Vaio a 64.-ben egyenlít. Del Piero a 73. percben ismét betalál, beállítva ezzel a 2-1-s végeredményt, mellyel a Juventus harmadjára hódítja el az Olasz Szuperkupát.

A győztes csapat:
Buffon, Thuram, Iuliano, Montero, Moretto, Birindelli, Camoranesi, Brighi, Baiocco, Nedved, Salas, Zalayeta, Del Piero.

Edző: Marcello Lippi

4. Olasz Szuperkupa 2003

2003. augusztus 3, New York, Giant Stadium. Az Olasz Szuperkupában az olasz bajnok Juventus és az Olasz Kupa győztese, a Milan néz egymással farkasszemet. Mindenekfelett ez a mérkőzés a Bajnokok Ligája döntőjének visszavágója, arra a mérkőzésre egyébiránt Manchesterben került sor, és az AC Milan büntetőkkel győzött.

A Juventus kezdője: Buffon, Birindelli, Legrottaglie, Iuliano, Zambrotta, Tacchinardi, Appiah, Miccoli, Nedved, Del Piero, Trezeguet.
A Milan kezdője: Abbiati, Cafu, Nesta, Maldini, Kaladze, Rui Costa, Pirlo, Gattuso, Seedorf, Shevchenko, Inzaghi.
A mérkőzés játékvezetője Collina.

90 perc és 0 gól. A 2*15 perc ráadásban a Milan megszerzi a vezetést Pirlo büntetőjével, ám kevesebb, mint egy percen belül Trezeguet egyenlít. Következnek a büntetők, Di Vaio (aki Del Piero helyett lépett a pályára), Trezeguet, Birindelli, Camoranesi (Miccolit váltotta) és Ferrara (Iuliano helyére érkezett) betalálnak. A Milanból Brocchi ront, így a Juve negyedik alkalommal nyeri meg a trófeát.

A győztes csapat:
Buffon, Birindelli, Legrottaglie, Iuliano, Ferrara, Zambrotta, Tacchinardi, Appiah, Camoranesi, Nedved, Del Piero, Di Vaio, Trezeguet.

Edző: Marcello Lippi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük