A barátaid se maradjanak le róla

Gianluigi Buffon mindig is a legek játékosa volt a Juventus, és a futball történelmében. 39 évesen, idén díjak sorát zsebelte be, és végül – óriási csatában Mario Mandzukiccal – a Juventus Club Hungary 2017-es Aranylabdáját is magáénak tudhatja.

A JCH Aranylabda szavazásán ismét szavaztak aktív, és egykori labdarúgók, újságírók, televíziós szerkesztők és szakértők, és természetesen ti is, így összetettben kijelenthető, hogy a voksolás során sikerült egy átfogó képet kapnunk arról, hogy ki nyújtotta a legjobb teljesítményt 2017-ben a Juventus dresszében.

Idén a kiemelt személyeket tekintve, a legnagyobb neveket sikerült a szavazás mellé állítani, mindenképpen javasolnánk a véleményük átolvasását, hiszen tökéletesen érződik a teljesség megléte: valaki az érzelmeire hagyatkozott, valaki szakmai szemmel voksolt, de ez pont így lett tökéletes, hiszen sikerült összetett, komplex, és rendkívül színes véleményeket kapnunk.

A kiemelt személyek impozáns listája a következő:

 • Bobák Róbert – újságíró, riporter, az M4 munkatársa
 • Dibusz Dénes – válogatott labdarúgó, a Ferencváros kapusa
 • Feczesin Róbert – a Jeonnam Dragons játékosa, korábbi válogatott labdarúgó
 • Fűrész Attila – a Juventus – Újra a csúcson c. könyv szerzője
 • Gera Zoltán – válogatott labdarúgó, a Ferencváros középpályása
 • Hegedűs Henrik – televíziós szakértő
 • Holczer Ádám – a Ferencváros kapusa
 • Ifj. Bozsik József – korábbi fogathajtó szövetségi kapitányt, többszörös magyar bajnok
 • Jova Levente – a Nyíregyháza SFC kapusa
 • Juhár Tamás – korábbi válogatott labdarúgó, a Digi Sport szakértője
 • Kéri András Dániel – a Calcio Titka c. könyv szerzője
 • Mártha Bence – újságíró, televíziós szakértő
 • Puzsér Róbert – műsorvezető, szerkesztő, kritikus
 • Simon Zoltán – az NB1.hu főszerkesztője
 • Szeli Mátyás – a Nemzeti Sport újságírója
 • Szombathy Pál – a Reggeli Start műsorvezetője, főszerkesztője
 • Szűcs Tamás – a SamsungSport.hu egykori főszerkesztője, a Digi Sport munkatársa
 • Tihany Viktor – az M4 sport műsorvezetője, riportere

A VIP személyek ABC sorrendben – a jelöltük nevével, és az indoklással karöltve.

Bobák Róbert – újságíró, riporter, az M4 munkatársa

Választottja: Buffon

Egyértelműen Buffon. Elképesztő pályafutása újabb nagyszerű éve volt, a Juventusban és a válogatottban is kimagasló teljesítményt nyújtott. Emberi arcát pedig ismét megmutatta az olasz kudarccal végződött vb-pótselejtező után.

Baggio, Totti, Del Piero, Maldini, Zanetti – a nagy vezérek, a “Bandiera” kis túlzással kikopott az olasz futballból, a klubhűség kiemelkedő alakjai között már csak Buffon szerepel…

Dibusz Dénes – válogatott labdarúgó, a Ferencváros kapusa

Választottja: Buffon

Az én választásom Buffonra esett. Talán érthető módon picit haza beszélek, hogy egy kapust jelölök erre a címre, de azt gondolom, hogy azt a pluszt, amit ő tud adni a csapatnak azt senki más nem tudja. Lehet, hogy ez az utolsó év, – pláne ha tényleg visszavonul – amikor ténylegesen a teljesítményének köszönhetően megnyerheti ezt a címet, szóval szerintem neki kellene kapni a JCH Aranylabdáját.

Feczesin Róbert – a Jeonnam Dragons játékosa, korábbi válogatott labdarúgó

Választottja: Buffon

Nekem idén újra Buffon lenne az év játékosa! Ennyi év után is nagyon stabilan, példamutatóan védett. Sosem lehet arról, hogy bármi problémája lenne. Nagyon fontos tényező, hogy sajnos az utolsó évet tölti a Juvénál és a labdarúgásban, így mindenképp őt preferálnám. Hihetetlen, hogy ennyi idősen is hiba nélkül tudja lehozni a találkozókat. Sajnálom, hogy a világbajnokságon már nem láthatjuk…

Fűrész Attila – a Juventus – Újra a csúcson c. könyv szerzője

Választottja: Buffon

Számomra Buffon érdemli ki az Aranylabdát, mert minden tekintetben igazi példakép, s az elmúlt hónapok teljesítményével ismét bebizonyította, hogy kora ellenére még mindig az egyik legjobb kapus a világon.

Gera Zoltán – válogatott labdarúgó, a Ferencváros középpályása

Választottja: Dybala

Dybalára szavazok, élmény nézni a játékát, a bal lába kiemelkedő, az év több szakaszában is húzóembere volt a csapatnak!

Hegedűs Henrik – televíziós szakértő

Választottja: Chiellini

Giorgio Chiellini, Spirito Juve, ehhez nincs is mit hozzátenni.

Holczer Ádám – a Ferencváros kapusa

Választottja: Mandzukic

Az én szavazatomat Mario Mandzukic kapja. A horvát játékos mindenesünk több poszton is remekül helytállt, ha kellett gólokat szerzett, ha kellett robotolt a bal oldalon, rengeteg szerepet vállalva a csapat védekezéséből. Megalkuvást nem ismerő játéka és stílusa, valamint a BL döntőben szerzett gólja miatt nálam ő a 2017-es esztendő legjobb JUVE játékosa.

Ifj. Bozsik József – korábbi fogathajtó szövetségi kapitányt, többszörös magyar bajnok

Választottja: Mandzukic

Nálam Madzukic a befutó, ő volt a legkiegyensúlyozottabb a szezonban. Fontos gólokat szerez, ha nem is annyit, mint Higuain és Dybala.

Jova Levente – a Nyíregyháza SFC kapusa

Választottja: Mandzukic

Mandzukic! Elfogadta azt a helyzetet, hogy a saját posztjára érkezett egy Higuain, és nem flegmáskodott, hanem kőkeményen dolgozott, és szinte kihagyhatatlan a kezdőből! Nem a klasszikus szélső játékot játssza, nem záporoznak tőle a beadások, ugyanakkor a labdákat remekül tartja meg, és a párharcai nagy részét megnyeri, arról nem is beszélve, hogy mindkét kapu előtt fontos szerepe van. A mezőnyben parádésan védekezik, ha 180 percig tartana egy mérkőzés, ő még az utolsó pillanatokban is vágna egy sprintet. Nem véletlen, hogy az ultrák nagy kedvence, egy igazi harcos, aki utál veszíteni. Ha röviden kellene jellemezni, akkor azt mondom, nálam ő a „Spirito Juve”.

Juhár Tamás – korábbi válogatott labdarúgó, a Digi Sport szakértője

Választottja: Higuain

Kicsit (nagyon) váratlanul ért, hogy a listátokon nem szerepel Miralem Pjanic neve. Miután kialakult az új rendszer tavaly ősszel Allegrinél, nálam ő nyújtotta a mai napig a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt.
Mivel nem szerepel a jelöltek között Pjanic, a választásom Gonzalo Higuainra esik. Az igaz, hogy kell mögé jól működő csapat/szerkezet, de egy közepesen működő Juventusból is győztes alakulatot faragott jó néhányszor az évben, és nem csak a rúgott góljaival. Most Nápolyban pedig, hogy vállalta a játékot, a megtestesült alázat a csapat iránt.

Kéri András Dániel – a Calcio Titka c. könyv szerzője

Választottja: Mandzukic

Köszönöm a megtisztelő felkérést, 2017-es választottam Mario Mandžukić, amelyet az alábbiakban indokolok meg. Amennyiben Életmű díjról beszélnénk, természetesen Buffon, majd pedig Marchisio, Chiellini és Barzagli versenghetne ezen elismerésért, azonban a 2017-es szezonban példás áldozatvállalása, profizmusa, megbízható, egyenletes teljesítménye mellett azért szavazok a horvát támadóra, mert e játékosnak döntő szerepe volt a Zebrák európai előmenetelében. Szakmai értelemben ugyanis a legfontosabb, nélkülözhetetlen láncszem Mario volt Allegri új elképzelésében, amely játékrendszer optimális alkalmazásának köszönhetően újabb BL-döntőt vívhatott az együttes. Ahhoz, hogy Allegri ezt a felállást az adott játékoskerettel a lehető leghatékonyabban alkalmazhassa – és amely döntően befolyásolta a Juve európai versenyképességét – az Mario Mandžukić elhivatottságának köszönhető. Az alázatos, igazi csapatember horvát klasszis kellően intelligens ahhoz, hogy idejében felismerte: Higuaín érkezésével kevesebb esélye lesz a kezdőcsapatban szerepelni. Küzdeni akarása, és munkabírása lehetővé tette Allegri számára azt, hogy a 4-2-3-1-es felállásban szélsőként tudja alkalmazni őt, miközben óriási teherbírással kellett hogy végezze feladatát. Allegrit dicséri, hogy egy robosztus, kevésbé mozgékony befejező csatárból képes volt egy többdimenziós játékost faragni a bajnokság kellős közepén. Mandžukićot dicséri, hogy beállt a sorba és még a nála régebb óta keretben lévő tagoknak is példát mutatott alázatos hozzáállásával. Nem véletlenül válhatott a szurkolók új kedvencévé.

Az idei jelöltek közül Buffon emelkedik ki leginkább, posztján a legjobb teljesítményt nyújtotta nemzetközi összevetésben is, és jelen pillanatban is a világ egyik legkiválóbb labdarúgója! Nem is lehet kérdés, hogy Chiellinivel megérdemelné eme elismerést. Buffon idén számos nagy nemzetközi díjban részesült, miközben korábban elnyerte már e díjat a JCH-tól. Éppen ezért esett a választásom a horvát játékosra. A kérdést feltehetnénk úgyis: miután Mandžukić a januárban Allegri által megváltoztatott új felállásban végig alappillére volt együttesének, miután elképesztő munkabírásáról téve tanúbizonyságot felvállalt egy számára szokatlan szerepkört az együttes előmenetelét segítendő, ha idén nem, vajon mikor kaphatná meg e neves díjat a hazai közönségtől?

Mártha Bence – újságíró, televíziós szakértő

Választottja: Mandzukic

Számomra nem kérdés, hogy 2017 legjobbja Mario Mandzukic volt. Több játékosunk is jó évet hozott le, de mindenkinek voltak hosszabb-rövidebb hullámvölgyei, Mario viszont egyenletesen jó teljesítmény nyújtott (oké, az év végére kicsit elfáradt), ráadásul nem is az eredeti posztján. Ne tévedjünk, Allegri átállása a 4-2-3-1-re nem hozhatott volna ilyen zajos sikert, ha Mandzukic nem vállalja be a balszélső szerepkörét, és nem teljesít ennyire jól a számára nem feltétlenül ideális poszton. Az sem véletlen, hogy egy vagyont költöttünk a nyáron csatárokra, de Mario csak akkor nem kezd, ha sérült, vagy eltiltott.

Puzsér Róbert – műsorvezető, szerkesztő, kritikus

Választottja: Higuaín

Idén Higuaínra kell leadnom a voksom, mégpedig azért, mert mentalitásban és kvalitásban 2017-ben ő volt a Juventus legkomplexebb játékosa. Voltak többen, akiknek volt remek periódusuk, Dybalát mindenképpen ki kell emelnem, de ő ha rúg 6-7 gólt, majd kihagy két büntetőt, teljesen összeesik fejben. Nagyon elhisszük, hogy ő a Juventus új tízese, de ideje lenni neki is elhinnie ezt. Alex Sandro idén nulla, Mandzukicnak pedig voltak remek meccsei, de kvalitásban az argentin a horvát fölé emelkedik, és ha összetettben kell néznem az évet, Higuaín volt az, aki a leg, leg, leg volt a csapatban.

Simon Zoltán – az NB1.hu főszerkesztője

Választottja: Mandzukic

Mario Manzukic: A Juventus, a Juventus hagyományai és a Juventus szurkolói iránt érzett tisztelete miatt kialakult mérhetetlenül alázatos és csupa szív játéka miatt. Bár mindegyik futballista olyan lenne, mint ő.

Szeli Mátyás – a Nemzeti Sport újságírója

Választottja: Buffon

Gianluigi Buffon kapcsán könnyen szentimentálissá válik az ember, de ha félreteszem a legendás kapus iránt érzett csodálatomat, nálam akkor is ő a 2017-es év legjobb Juve-játékosa. Annak ellenére, hogy pályafutása egyik „legfájdalmasabb” évén van túl az elveszített BL-döntő és a sikertelenül zárult vb-selejtezősorozat miatt.

Idei teljesítményének bizonyítéka az egyéni elismerések áradata is. A teljesség igénye nélkül: a FIFA-nál az év, az UEFA-nál az elmúlt szezon kapusa lett, valamint őt választották a 2016–2017-es idény legjobb játékosának a Serie A-ban is, a La Gazzetta dello Sporttól pedig az év embere díjat kapta meg.

Szombathy Pál – a Reggeli Start műsorvezetője, főszerkesztője

Választottja: Mandzukic

A JCH Aranylabda járhatna többeknek is egy olyan évben, amely a szokott olasz bajnoki cím mellé Bajnokok Ligája-döntőt is hozott a klubnak, nagyszerű tavaszt mutatva a sorozatban, amit az ősszel a kötelező magas szint kategóriája követett. Nem volt nehéz a döntés számomra, mert egy olyan játékost kerestem, aki csapatember, hatalmas küzdő szív, a váratlan megoldások is jellemzik, játéka nemcsak hasznos, hanem szép is, képes a posztváltásokra, nem ragad bele a befejező csatár szerepébe, alázattal szolgálja a csapatot a pályán; jelöltem személyisége korábban nem volt túl szimpatikus számomra, de mára egyértelműen meggyőzött, a maga oldalára állított szenvedéllyel párosuló tudásával – az, hogy a BL-döntőn csodagólt lőtt, csak az extra ráadás: nálam 2017 Juve-aranylabdása Mario Mandzukic.

Szűcs Tamás – a SamsungSport.hu egykori főszerkesztője, a Digi Sport munkatársa

Választottja: Buffon

Gigi Buffonra szavazok, és íme az indokaim:
– először is, talán mert már sokszor nem lehet rá szavazni,
– másodszor, mert ebben a szezonban is igazi vezetője volt a Juventusnak, a pályán és azon kívül egyaránt,
– harmadszor: ő az egyik utolsó igazi futball ikon, akik “kihalásával” ez a játék már nem lesz ugyanaz mint volt,
– és végül (szakmailag persze ez a lényeg), mert még mindig a világ legjobb, legmegbízhatóbb kapusa, akinek 2018-ban talán végre összejön a BL-siker is!

Tihany Viktor – az M4 sport műsorvezetője, riportere

Választottja: Buffon

Idén a szívemre is hallgatok, így csak Gigi Buffoné lehet a szavazatom. Nem véletlenül választotta őt több nagy szervezet is az esztendő legjobb kapusának, de nálam most van ennél fontosabb szempont is. Merthogy amit ő képvisel, azt nagyon becsüljük meg, miután a modern pénzes fociban már nagyítóval kell keresni, és hamarosan azzal sem fogunk találni semmit. Aki látta az olaszok vb-selejtezős búcsúja utáni interjút, tudja, miről beszélek. Olyan legendás egyénisége ő az országa és a klubja labdarúgásának, akikből korábban minden nagy futballnemzet és futballklub a magáénak tudhatott egyet, de mára alig-alig maradt. A Juve veteránja pontosan érti és érzi, mit jelent, mekkora felelősség egy foci csapatot (legyen az válogatott vagy klubcsapat) képviselni, mit jelent a csapat vezérének lenni, a választott sportágát szolgálni becsülettel. Írjunk már össze egy ötös listát ilyen játékosokról, edzőkről vagy klubvezérekről napjainkban…. nem könnyű, ugye? Szóval becsüljük meg ezeket a legendákat, amíg látjuk őket a pályán, mert korunk labdarúgásában, tartok tőle, nem nevelődnek hasonló értékrenddel bíró klasszisok. Persze a jó öreg Gigi 2017-ben a pályán is tett ezt-azt. A tavaszi Bajnokok Ligája menetelés során a döntős összeomlásig 6 meccsen mindössze 1 gólt kapott, a bajnoki hajrában 15 meccsen csak 11-szer mattolták, 8 bajnokit hozott le kapott gól nélkül, ha volt is hullámvölgye, nagyon hamar túllendült rajta. Ősszel többször sérülésekkel bajlódott (10 meccs, 9 kapott gól a bajnokságban, 5 meccs, 5 kapott gól a BL-ben), de ettől még nálam nem kérdés, hogy idén neki jár ez a különleges elismerés.

A JuventusFC.hu stábja

Választottunk: Buffon

Nagyon nehéz év volt az idei olyan kontextusban, ha az év legjobbját kell kiemelni. Bár voltak olyan periódusok, mikor úgy tűnt, lesz egy igazi topteljesítményt produkáló futballista, de ezek a próbálkozások idejekorán elhaltak, elég az állítólag a PSG-be vágyódó Dybalára, vagy a formahanyatlással küszködő Higuainra gondolni. Mandzukic valóban megérdemelte volna a díjat, de sokszor a remek mentalitása mellé relevánsan kiemelkedő produkció nem dukál. Az év játékosa nálunk így – ismét – Gianluigi Buffon – aki az egész évet nézve, a legfőbb stabilitást adta a csapat számára. Bravúrokat mutatott be, nem voltak rosszabb periódusai (pedig 39 évesen már bőven lehetnének!), mindig lehetett rá számítani. Ezért volt ő nálunk a legjobb, sajnos utoljára! – kampat kifejtése 

[td_smart_list_end]

A látogatók szavazatainak végeredménye

Szinte 20 szavazatonként változott a végeredmény. Mandzukic és Buffon óriási csatát vívott egymással, volt, hogy az egyik tartott előrébb 10-15 szavazattal, volt, hogy a másik. A világ legjobb kapusa még a szavazás napján is vezetett, de végül célfotóval a horvát támadó győzedelmeskedett a nyílt voksolás során. Összesen 2619 magyar Juventus szurkoló szavazott valamelyik jelöltre, amely abszolút pozitív szám, hiszen egy eszközről, egyszer lehetett voksolni.

A végeredmény

150 pontot ért összesen a ti véleményetek (75/50/25 p arányban), 30 pontot kapott a JuventusFC.hu szerkesztőségi stábjának jelöltje, valamint +10 pontot minden kiemelt voksoló legjobbja. Gianluigi Buffon végzett az élen 150 ponttal (70 pont a kiemelt szavazóktól + 30 pont a szerkesztőségünktől + 50 tőletek), őt követte Mario Mandzukic 145 ponttal (70 + 75 pont), a dobogó alsó fokára pedig a tavalyi győztes Paulo Dybala fért fel 35 egységgel (10+25 pont). Gonzalo Gerardo Higuaín 20 pontot, míg az általunk titkos esélyesnek tartott Giorgio Chiellini mindössze 10 pontot szerzett.

Nagyon szépen köszönjük a szavazatokat nektek, és a kiemelt személyeknek is, nagyra értékeljük, és valamennyire jelezi a Juventus Club Hungary Aranylabda egyre emelkedő volumenét, hogy ilyen nevek, ekkora kedvel álltak a szavazás mellé.

Milos Krasic, Claudio Marchisio, Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Carlos Tévez, Gianluigi Buffon, Paulo Dybala, és újra Gianluigi Buffon! A történet tovább folytatódik!

Kamanczi Patrik írása