Így vált színházzá az Allianz Stadium

„Most már a világ egyik legjobb játékosát tudhatjuk magunkénak, ami őrületes, de a lényeg ugyan az marad, mint ezelőtt: követni a csapatot Ronaldoval vagy anélkül, mert szeretjük a Juvet, a mezt és megvédjük a színeket. Mi csak az szeretnénk megkövetelni, hogy ne egy egyszerű „vásárlóként” bánjanak velünk a stadionban.”

A Juventus szurkolók koporsóval tiltakoztak a Curva Sud bejáratánál a Napoli elleni mérkőzés előtt, miután a klub rettenetesen megemelte a jegy és bérlet- árakat. Persze akik külföldről a TV-ben követik figyelemmel a csapatot, vagy egy-egy utazás alkalmával, eljutnak Torinóba, hogy megnézhessék kedvenc játékosaikat élőben, nem törődnek ezzel. Viszont azok a szurkolók, akik ott vannak minden egyes meccsen, rendkívül dühösek és elégedetlenek avval, ahogy a klub velük szemben viselkedik.

Ennek tükrében, a Napoli elleni győzelem sem volt igazi ünnep, rengeteg szurkolót láthattunk fekete felsőben a Curva Sudban, evvel is kifejezve érzelmeiket a kialakult helyzettel kapcsolatban, s előidézve egy temetés hangulatát.  A gyász kedden este is folytatódott a Yound Boys elleni első félidőben, ahol Paolo Dybala varázslatos játékával már vezettek a zebrák, majd magabiztos győzelemmel zárták a találkozót.

Annak érdekében, hogy elmagyarázzam a helyzetet, fontos, hogy tisztázzunk bizonyos részleteket. A Curva Sud a Juventus stadion egyik vége, amely két szintre oszlik és ahol megtalálhatók az igazi ultrák, a kemény mag.  A turistáktól mentes övezetet az ultrák képezik, akik egynegyede valamilyen szurkolói csoport tagja.

Mindannyian együtt énekelnek és szurkolnak, amely csodálatos légkört eredményezett az elmúlt hét évben a stadionban. Ezenkívül minden ellenfélnek igazán izzasztó élményeket szereztek a tifosik. A különbség fontos, minden ultra a Curva Sudban van, de a Curva Sudban nem mindenki ultra, nem szabad úgy ítélni, mintha azok lennének.

Tehát mi a probléma?

2017 szeptemberében az Olasz Labdarugó Szövetség (FIGC) eltiltotta Andrea Agnelli Juventus elnököt egy évre, amiért jegyeket adott el/tovább az Ultráknak. Bűnösnek találták továbbá, hogy bizonyos kiváltságokban részesítette Rocco Dominellót, aki korábban nyolc évet ült börtönben, valamint több alkalommal találkozott a Ndrangheta néven elhíresült calabriai maffia embereivel.

A klub elnöke azt állította, hogy nem ismerte Dominello hátterét, de a jegyeket a feketepiacon értékesítették, és a források támogatták a maffiacsoport illegális tevékenységét. A hivatalos weboldalukon tett nyilatkozatában a Juventus sajnálatát fejezte ki az ítélethozatal során, de örömmel jegyezte meg, hogy „a megszerzett bizonyítékok alapos megvizsgálása után az ítélet teljesen kizárja a szervezett bűnözéssel kapcsolatos esetleges kapcsolatokat.”

A bírósági ítélet kimondta, hogy a Curva Sudot egy mérkőzésre be kell zárni, valamint a Juvénak 600 000 eurós bírságot kell fizetniük – továbbá be kell szüntetniük az illegális jegyértékesítést. De a történet nem zárult le ennyivel, rengeteg Juventus szurkoló a DASPO néven ismert, több éves kitiltásban részesült, a klub ugyanis velük azonosította a probléma forrását.

Ez a két dolog rendkívül feldühítette az ultrákat, ezért az utóbbi tüntetések fő forrásai is ezek voltak, de számos olyan indok is felmerült, ami az összes Ultrát érinti, viszont független ezektől a folyamatoktól.

Mi a helyzet a „normális” szurkolókkal?

Az említett lépések nem csak az Ultrákat érintik, az előző nyárhoz képest, majdnem harminc százalékkal növelték a jegy árakat, ami mindenkit rendkívül váratlanul érintett. „A belépők árai már az előző szezonban is nagyon magasak voltak”- nyilatkozta a Viking szurkolói csoport egyik vezetője, aki  „Marchino” néven ismert.  „Hét évvel ezelőtt, amikor a Juventus stadion megnyitotta kapuit, a bérlet ára a Kanyarba 275 euró volt, ez napjainkban legalább a kétszerese, arról nem is beszélve, hogy a szurkolók nagy része nem Torinóban él, így az utazási költségekkel is számolniuk kell pluszban.”

Az utóbbi tényezőt nem lehet alábecsülni, mivel a Curva Sud tagjainak közel fele nem a városban lakik, így akár órákon át is utaznak egy-egy mérkőzés kedvéért. „Én is, mint sokan mások a csoportomban, olykor alig látok egy percet is a mérkőzésből, mert a pályának háttal állva, énekelve buzdítjuk a csapatot a győzelemhez” – folytatta  Marchino.És mit csinál a Juve azért, hogy megjutalmazzon minket?  Emelik a jegyárakat, csomó srác az idei évben meg sem hosszabbította a bérletét, nekik családjuk van és egyéb kiadásaik, így egyszerűen nem tudják fedezni az egyre növekedő bérlet árakat.”

A leggyakoribb ellenérv az, hogy Cristiano Ronaldo leigazolása miatt kell emelni az árakat és fizetni kell az extravagáns kiadásokért, amiért a portugál Torinóba került.  Tekintettel azonban arra, hogy a Curva Sudban durván 7000 hely van és a bérlet árak megközelítőleg 100 euróval emelkedtek, ez 700 ezer euró extra-bevételt eredményez évente. Kérdés, hogy ennyiért érdemes-e elüldözni az szurkolókat? Ez az összeg alig fedezi CR7 egy heti – adózás előtti – fizetését!

„Úgy tűnik, csak meg akarnak szabadulni az Ultráktól, mivel tudják, hogy a nagy többségük nem olyan tehetős –mondja Simone Nicola, aki bérletes a Déli Kanyarban, de nem tartozik egyik szervezett szurkolói csoporthoz sem. „Sok esetben a mérkőzés hivatalos dátumát és idejét csak két-három héttel a mérkőzés előtt jelentik be. Valójában így nem lehet tervezni, ha esetleg nem tudsz elmenni az adott mérkőzésre, a bérletedet csak szurkolói kártyával rendelkező egyénnek tudod továbbadni az adott mérkőzésre, ezért közel sem biztos, hogy sikerül valakit szerezni ilyen rövid idő alatt, így csökken az esélye annak, hogy pénzt kapj a belépőért.”

Mi lenne a középút?

A stadionban egyre nagyobbak a korlátozások.  A dobok és fáklyák használatát egyenlőre mind betiltották, és több drapéria kifeszítése sem engedélyezett. Ezáltal egyre nehezebb igazi hangulatot teremteni a Curva Sudban, ebben egyetértenek az Ultrák. Semmi sem olyan, mint régen – mondta Nicola.  „Azt szeretnék, hogy a gazdag emberek üljenek és nézzenek, mint a színházban, evvel növelve a bevételt és csökkentve a felmerülő problémákat.  De akkor a szenvedély meghal. Ahogy a menedzsment az igazi legendákat kezeli, visszaemlékezhetünk mit történt az Alessandro Del Piero, Gigi Buffon Claudio Marchisio hármassal, az is egy igazán fájó ügy. Hogy tudnánk igazán megszeretni egy játékost, ha a vezetőség kap egy jó ajánlatot értük, ők meg rögtön eladhatják őket?”

Az a tény, hogy Marchisio, aki 25 évet töltött el a Juventus játékosaként, nem kapott lehetőséget arra, hogy méltó körülmények között búcsúzhasson el a rajongóitól, mindent elmond a kialakult helyzetről. „Rendkívül kiábrándult és frusztrált vagyok” – fogalmazta meg Nicola az érzéseit.  „Állni akarok és 90 percig énekelni, nem rasszista, hanem a Juvét buzdító dalokat, ami a csapatunkról szól és nem az ellenfél csapatáról, de a helyzet csak egyre rosszabbra fordul.”

Nyilvánvalóan helyesek az általános meggyőződések, hogy ha egy stadionban szervezett körülmények között szeretnél szurkolni és énekelni, akkor szervezett csoportokra van szükséged. Különösképpen a Juventus stadionban, ahol a lelátó három oldala, tele van a világ minden részéről érkező szurkolókkal. A csapatnak és a klubnak szüksége van arra, hogy a Curva Sud olyan hangos legyen, amennyire csak lehet – és a szurkolások ne a klub és a menedzserek ellen szóljanak.

Dallamok és a támogatásuk nélkül a stadion, alig lesz több, mint egy színház. De lenne lehetőség kompromisszumra az illegális tevékenység felszámolása és a nyereség megteremtése között, de ösztönözniük kell a szurkolókat, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák a lelátón.

Az Ultráknak és a klubnak is valós problémákkal kell szembe néznie, de amennyiben egyik fél sem közeledik a másik felé, a légkör meg fog halni, és a fekete öltözet lesz a legmegfelelőbb a lelátón, bármi is történjen a pályán.

Adam Digby írása alapján Kamanczi Patrik fordítása

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts