Legenda lehetett volna Torinóban

A holland védő egyre biztosabbá váló értékesítése talán a legnagyobb oka lehet annak, hogy a Juventus továbbra sem fog tudni Európában érvényesülni.

Naponta bukkannak fel olyan kommentek különböző platformokon, amelyekben a szurkolók kiemelik, hogy De Ligt nem ér 80 millió eurót, valamint nem szolgált rá a szezononkénti 12 millió eurós keresetére.

Kissé érthetetlen ez az emlegetett 12 milliós összeg, amely a Juventus pénzügyi mérlege szerint valójában nettó 8 millió euró, azaz bruttó 10.5 millió euró.

De Ligt 22 éves, augusztusban lesz 23. Azt figyelembe véve, hogy egy középhátvédről beszélünk, gyakorlatilag a pályafutása elején lévő tininek tekinthető.

Tudjátok, arról a játékosról beszélünk, aki a Juventusnál és az Ajaxnál 251 meccsen lépett pályára a legmagasabb szinten, és ezalatt 22 gólt szerzett. Egy srácról, aki 48 mérkőzést tudhat maga mögött az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában, de 38 találkozón képviseltette magát a holland válogatottban is annak ellenére, hogy még nem töltötte be a 23. életévét.

De Ligtnek az a sorsa, hogy a világ egyik legjobb védőjévé váljon, de talán már az is.

A Juventus és a Real Madrid közötti különbség itt rajzolódik ki a legjobban: a spanyolok 61 millió euróért leigazolták Brazíliából Vinícius Júniort, amikor még nem volt 18 éves sem, megvárták, amíg nagykorú lesz, hogy Madridba vihessék. Aztán szépen fokozatosan beépítették a csapatba, majd olyan szintre fejlesztették, hogy a fiatal brazil megakadályozta még a futballtörténelem egyik legjobb futballistájának tekinthető Cristiano Ronaldo visszatérését is tavaly nyáron, mert nem szerették volna gátolni a szélső fejlődésének útját.

Ahogy Viníciusnál, Rodrygo és Camavinga esetében is hasonlóképp cselekedtek, de a múltból is több példát lehet említeni, elég csak Sergio Ramosra, Benzemára, vagy Casemiróra gondolni.

Feltérképezik, leigazolják, mindent megtesznek a fejlődése érdekében, majd…

MEGTARTJÁK A KARRIERJE VÉGÉIG!

Amikor belefektetsz egy fiatal játékos leigazolásába, azzal a tudattal teszed mindezt, hogy megvan benne a top játékos lehetősége, akinek a klubbal együtt fejlődési tendenciát kell produkálnia ahhoz, hogy a csúcsra jusson.

Ha leigazolsz egy De Ligthez hasonló fiatalt, akkor nem azt kell figyelembe venni, hogy hol tart az adott pillanatban, hanem azt, hogy mivé válhat. És abszolút jó döntés invesztálni fiatal tehetségekbe, ha a jövő perspektívája Torinóban lesz. Pénzt, időt, energiát kell áldozni egy játékosra, akárcsak ahogy a Királyi Gárda tette Vinícius esetében. Aztán a fejlődés, és a folytonosság által biztosított sikereket le lehet aratni.

Ez az, ami nem történik meg a Juventusnál.

A klubnak egy megfelelő projektet kell felmutatnia egy fiatal játékos számára, pláne úgy, hogy ha az adott futballista remekül érzi magát Torinóban a barátnőjével együtt, kiváló kapcsolatot ápol a csapattársaival, és minden nyilatkozatából egyértelművé válik, hogy egy igazi vezérről beszélhetünk az esetében. Arról nem is beszélve, hogy a teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, és nem azzal, hogy a TikTokon meg az Instagramon bohóckodott.

A Juventus hosszútávú problémáit nem oldja meg olyan játékos leigazolása, aki egy szezonra igazol Olaszországba. De beszelhetnénk Pogba megszerzéséről is, aki 22 millió eurót kért a Manchester Unitedtől, de meghiúsult a hosszabbítás mert csak 14 milliót ajánlottak neki, és végül mivel a PSG-vel és a Real Madriddal kapcsolatos pletykák hamisnak bizonyultak, aláírt a Juventushoz, 8 millió euróért cserébe (Dybala hasonló forgatókönyvre készül a Romával). Mindeközben pedig a Vörös Ördögök szurkolói pezsgőt bontottak a távozását követően.

Az Ajax egykori kiválósága sosem mondta, hogy távozni szeretne, viszont biztosítékot szeretett volna, hogy a Bianconeri versenyképes lesz a jövőben Olaszországban és Európában is. Ezt nem kapta meg, így kiüríti a szekrényét Continassában.

Matthijs De Ligt legendává válhatott volna Torinóban, de a klub nem tudta megtartani. És akkor még arról nem is ejtettünk egy szót sem, hogy 5 millió euróval olcsóbban adják tovább a korábbi vételárhoz képest, és a holland nem lett rosszabb játékos az elmúlt három évben, sőt!

Ki lesz a következő, esetleg Vlahović néhány év múlva? Változásra van szükség!

Kamanczi Patrik írása az Aggiornamento Juventino posztja nyomán

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts
Olvass tovább

Pogba visszatérhet

A Juventus akár 150 millió eurós ajánlatot tehet Paul Pogbáért ezen a nyáron, mivel szeretnék komolyan megerősíteni a …