Chiesa helye a Juventusban

Cesare Prandelli szerint a szélsőben megvan a potenciál ahhoz, hogy Európa legjobbja legyen, ám a sokoldalúságából problémái adódhatnak Torinóban.


Egy évvel ezelőtt, amikor a Juventus már érdeklődött Chiesával kapcsolatban, a Fiorentina frissen kinevezett elnöke, Rocco Commisso azt mondta egy interjúban, hogy „nem követem el ugyanazt a hibát, amit Baggióval elkövettek. Roby a valaha volt legjobb játékos, és pénzzé tették…” „Chiesa jelenleg a mi bajnokunk, és még 100 millióért sem válnék meg tőle.”

Hétfőn az olasz szélső 10 millió euróért cserébe, egy 2 éves kölcsönszerződés keretein belül csatlakozott a Bianconerihez, bizonyos feltételek teljesülése esetén pedig a kontraktusban foglalt vásárlási opció is életbe fog lépni.

A Viola számára ez nem feltétlenül jó üzlet, de be kellett, hogy vállalják.

Baggio valóban „csak pénzért” – egészen pontosan akkoriban világrekordot jelentő, 25 milliárd líráért – adták el.

A firenzeiek akkori elnöke Flavio Pontello úgy érezte, a Juve visszautasíthatatlan ajánlatot tett neki, annak ellenére, hogy Baggio eladása a leggyűlöltebb riválisnak zavargásokhoz vezetett a toszkán város utcáin. Baggio sem akart távozni. Első mérkőzésén az Artemio Franchiban nem volt hajlandó elvégezni egy büntetőt korábbi klubja ellen, és a pályát elhagyva elfogadott egy Fior sálat az egyik szurkolótól.

Szóval miért is engedte el Commisso Chiesát?

Az egyik fontos különbség, hogy Baggióval ellentétben Chiesa nyitott volt a váltásra, és valószínűleg több szurkoló is boldogan vette tudomásul a távozását, ugyanis azt gondolták, hogy elszállt magától, a jövőjével kapcsolatos folyamatos találgatások pedig elterelték a figyelmét a játékról.

Chiesa arról tájékoztatta a Fiorentinát, hogy nincs problémája azzal, ha maradni kell, a Juventust pedig visszatartotta az ajánlattételtől, hogy komoly nehézségeket okozott nekik néhány feleslegessé vált játékos értékesítése. Ugyanakkor a 23 éves olasz azt is kijelentette, hogy nem tervezi meghosszabbítani 2022-ben lejáró szerződését, csak ha elengedik máshová. Ezeket figyelembe véve, a koronavírus által megbénított gazdasági helyzetben az 50 millió eurós üzlettel összességében jól jártak a firenzeiek.

Nyilvánvalóan az Öreg Hölgy még többet nyert a transzferen, ugyanis egy tehetséges fiatalt sikerült megszerezniük, akinek Olaszországon kívül is voltak ajánlatai. A Viola vezérigazgatója, Joe Barone így nyilatkozott, májusban: „Néhány klub kopogtat az ajtónkon Chiesa miatt, közülük néhányan angolul beszélnek…”. Chiesa szintén beszéli a nyelvet, ami erősítette a pletykákat arról, hogy a Liverpoolba, a Manchester Unitedbe, vagy valamelyik londoni csapathoz szerződik. Az interes Nicolo Barellához hasonlóan benne is megvan a kellő gyorsaság és erő a Premier Leaguehez. A korábbi olasz válogatott játékos, és Fiorentina igazgató Giancarlo Antognoni a fiatal Gareth Balehez hasonlította, sokoldalúságát pedig alighanem Jürgen Klopp is értékelni tudta volna.

A fiatal olasz papíron jobbszélső, de karrierje során a balszélen, középen, sőt még szárnyvédőként is szerepelt. Annak ellenére, hogy az idei bajnokságban Beppe Iachini utóbbi poszton szerepeltette, Chiesa így is kiosztott egy gólpasszt a Torino elleni 1-0 alkalmával, az Inter ellen pedig gólt szerzett. A legkülönbözőbb szerepkörökben mutatott hatékonyságának fényében nem csoda, hogy Pirlo Torinóban akarta őt tudni. A Juve mestere olyan játékosokat szeretne, akik könnyen és gyakran képesek posztot váltani. Az általa kedvelt formáció lényege, hogy a játékos attól függően mozognak a sorok között, hogy éppen birtokolják-e a labdát vagy sem. Ennek tükrében Chiesa a csapat leghasznosabb igazolása lehet. Ám tagadhatatlanul kockázatos lehet, hogy a játékos karrierje fordulópontján egy olyan csapatba kerül, ahol nincs egyértelműen meghatározott pozíciója. A szezon ilyen korai fázisában senki nem tudja biztosan, milyen hadrendben is fognak Pirlo fiai játszani. Cristiano Ronaldo nyilván stabil kezdő, a többiek személye – és szerepköre – egyelőre rejtély. Tehát sem Paulo Dybala az előző idény legjobbja, sem a két új igazolás Dejan Kulusevski és Álvaro Morata nem lehet biztos semmiben.

Chiesa 10 gólt szerezve karrierje legeredményesebb szezonját produkálta a legutóbbi kiírásban, de a folyamatos posztváltások miatt mintha megtorpant volna a fejlődésben az utóbbi évek során. A korábbi olasz kapitány, Cesare Prandelli egy korábbi, a La Nazionalénak adott interjúban azt mondta, Chiesának arra a posztra kellene specializálódnia, amelyet a legtermészetesebbnek érez, és ha így tesz, Európa legjobbja lehet. „De ki kell tartania, és dolgoznia kell egyetlen irányban. Meg kell találnia a helyét.”

Iachini gyakran került kritikák kereszttüzébe, amiért az egyik legtehetségesebb szélsőt hátvédként játszatta, de nem szabad meglepődni, ha Pirlo ugyanezt a szerepet szánja neki a 3-5-2-es hadrendben.

Commisso nem akarta elkövetni azt a hibát, amit elődjei, hogy a firenzei sztárokat a Juventushoz engedi. Chiesa viszont most Torinóban van…

Firenze utcáin ezúttal nem lesznek zavargások, és az elnök hibája talán csak annyi volt, hogy túl sokáig várt a játékos eladásával.

Reméljük, hogy Chiesa nem megbánással fog visszatekinteni arra, hogy eljött Firenzéből, ahogy azt Baggio tette…

goal.com

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts
Olvass tovább

Rincon-Spinazzola csere?

A több poszton is bevethető Leonardo Spinazzola jelenleg kölcsönben szerepel a bergamói alakulatnál, de a Juventus szeretné egy…