Mit várhatunk Aaron Ramseytől?

Aaron Ramsey mondhatni Arsenal legendaként fog búcsúzni Londonból. Ezt így fura lehet olvasni, hiszen a legenda szóval nem a hozzá hasonló játékosok kapcsán szoktunk dobálózni, hanem olyanén, aki egy egész éves, vagy akár több szezonos kiváló teljesíményt pakolt le az asztalra. Legenda vagy sem, Ramsey be fog vonulni az angol futball történelmébe, ha nem is úgy, mint aki parádés teljesítményt nyújtott éveken keresztül, de legalább úgy, mint aki egyetlen megmozdulásával meccseket tudott eldönteni egy pillanat leforgása alatt.

Gyakran hallja az ember (ahogy Sami Khedira kapcsán is, és elképzelhető, hogy ezt Ramsey sem fogja megúszni), hogy a jelenléte inkább idegesítő, semmint hasznos, csak lézeng a pályán, passzív, gyatra hatékonyságú játékos. De ettől ő még mindig ugyan az az Aaron Ramsey, aki két FA kupát nyert az Arsenalnak, ezzel az Ágyúsokat minden idők legsikeresebb FA kupa csapatává előléptetve. Mindhárom általa lejátszott fináléban meghatározó játékos volt, két győztes gólt lőtt, ezzel pedig véget vetett a londoni klub 9, trófeákban szűkölködő esztendejének.

Ezekből leszűrve akkor sokan mondhatnák, hogy akkor ő a nagy meccsek játékosa. Ez sem lenne egy túl pontos állítás. Ramsey keményen dolgozik, keményebben, mint a legtöbb PL középpályás. Iszonyatos állóképessége van, nem fél egy játékosra sem rátapadni, és megfojtani a jelenlétével, jól kapcsolódik bele a támadásokba, a játékintelligenciájának köszönhetően pedig jól érkezik befejezésre. És mégis rendre képes eltűnni, főleg a nagy meccseken, és különösen ott, ahol az előbb felsorolt képességei a leginkább meg kéne hogy mutatkozzanak. Lefedett tér, lezárt területek, és a pontos passzok hiánya, pláne a középpályán.

Ezektől azonban ha eltekintünk, és inkább a középpályáról érkezett góljaira koncentrálunk, az Arsenal szurkolói leginkább úgy fognak rá emlékezni, mint a játékos, aki bármelyik meccs ritmusát azonnal fel tudta venni, és ez az a kvalitása, amit a Juventus a leginkább ki tudna használni, amennyiben a walesi valóban érkezik.

És mindezek után, hol tudna játszani? Sok véleményt elolvasva és megfontolva, a klasszikus 10-es, azaz a háttércsatárt teljességgel ki lehet zárni. Tud játszani ott is, nem is egyszer bizonyította már, nem is olyan régen, de Ramsey a klasszikus példája az ún. box-to-box mindenhol segít, zenél-táncol-énekel középpályásnak. Fizikumának köszönhetően jól szerel, a pontos passzok, beadások sem jelentenek neki gondot, valamint mindkét lábbal, és fejjel is gólerős: minden megvan benne. Egy ügyes labdajátékos mellett képes lehet olyan pezsgést hozni a Juventus játékába, mint amilyet jelenleg N’Golo Kanté művel, Sarri kezei alatt. És lőn, Miralem Pjanic, aki egy Ramsey mellett felszabadultabban tudna a játék iramának irányításával foglalkozni.

2013-ban Ramsey gólt gól után szerzett, miközben hol játszott, hol nem, nem mellesleg pedig több sikeres szerelési kísérlete volt, mint bárki másnak a ligában. Ő futotta a legtöbbet, és minden labdajáratásban részt vett a pálya bármely pontján. Egy mélyebbre tolt poszton több területet tudna lefedni, mint a legtöbb játékos ezen a szinten.

Azt meg kell hagyni, hogy azzal a csapatfelállással, amivel mindig is dolgoznia kellett, sokszor volt bírálva amiatt, hogy a védelmet botrányos módon hátrahagyva gyakran inkább a támadásokra koncentrált. Akárhogy is, a Juve, a három támadót, három középpályást, és a talán valaha volt legjobb védőkombinációt felvonultató rendszerével a legjobb választás lehet Ramsey számára, hogy azzá a világklasszissá fejlődjön, amit fiatalon mondtak róla.

A walesi ráadásul még illik is a Juventus középpályásainak sorába, akiket az évek során láthattunk. Abba a sorba, ahova Marchisio, Vidal, Khedira, Matuidi, vagy éppen Can tartozik. Mind keményen dolgozó box-to-box játékosok, akiknek megvan a technikájuk, és a kreativitásuk is. Ramsey, aki ezt a vonalat követi évek óta, könnyedén be tud ugrani egy idősödő Matuidi, vagy Khedira, avagy egy pihenő Can helyére.

Egy 4-3-3-ban Ronaldóval és Dybalával, akik szeretnek rövid, gyors, pontos labdákat kapni, majd adni vissza, Ramsey befutásai egy új dimenziót tudnak adni a Juventusnak, ami könnyen lehet a hiányzó láncszem az évek óta topon lévő csapat BL álmából.

Ramsey nem egy olyan játékos, aki versenyzőből azonnal győztest csinál, de a képességei segíthetnek Allegri taktikáját új szintre emelni, ami különösen jól jöhet, amikor a kontinens igazi hatalmasságai ellen játszik a Juve, és ami ugyebár hiányzott az elmúlt alkalmakkor. A kreatív játékot űző Pjanic mellett Ramseynek meglenne a lehetősége a pálya teljes egészét bejátszani, és irányítani a játékot.

Akárhogyan alakul, egy igazán velős vérfrissítés lenne a csapatnak, hiszen még mindig csak 28 esztendős, de már 10 éve rúgja a bőrt a legmagasabb szinten. És amit a szurkolók felé közvetít, sokak számára lehetne követendő példa. Reméljük, hogy már januártól a bianconeri szurkolói felé közvetíti majd.

 

getfootballnewsitaly.com

Fordította: Kacskovics Doma

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts