Történelem: BL/BEK

írta: kampat

BL/BEK történelem

Az UEFA Bajnokok Ligája, korábbi nevén Európa Kupa a legpatinásabb európai klubtorna, és a legfontosabb kupaküzdelem a világon üzleti és tradicionális szempontból is.

BEK – 1984-85

A legrangosabb kupa megszerzése volt az 1984-85-ös szezon legfontosabb célkitűzése. 1983-ban már majdnem sikerült megnyernie a Juventusnak, azonban ekkor a Hamburg elleni athéni döntőben 1-0-ás vereséget szenvedett a csapat. Az 1984-85-ös BEK-szezon jól kezdődött a Juventus számára, ugyanis előbb a finn Ilves Tampere csapatát (idegenben 4-0-ra, otthon 2-1-re), majd a svájci Grasshopperst (2-0-ra Torinóban, majd 4-2-re Zürichben Platini duplájával) gyűrték le.

Ezeknek a győzelmeknek köszönhetően a Juventus bejutott a negyeddöntőbe, ahol a dunai régió egyik legjobb csapata, a Sparta Prague várt rá. A kelet-európai csapat jó formában volt, így a szurkolók meg is töltötték a Stadio Comunalét, amikor 1985. március 6-án a Juventus vendégül látta a prágai csapatot. A mérkőzésen nagyszerűen futballozott a Bianconeri, és 3-0-s győzelmet aratott. Tardelli, Rossi és Briaschi voltak a gólszerzők. A visszavágón a cseh csapat már nem tudott feltámadni, noha a mérkőzést azért 1-0-ra megnyerték.

Az elődöntő ismét egy kemény párharcot hozott. Az ellenfél a francia Bordeaux volt, és egy nagyszerű Juventus-teljesítményre volt szükség április 10-én, Torinóban, hogy legyőzzék a francia klubot. A Juventus a következő kezdőcsapattal állt fel: Bodini, Favero, Cabrini, Bonini, Caricola, Scirea, Briaschi, Tardelli, Rossi, Platini, Boniek. A Bordeaux által alkalmazott letámadó taktika ellen nehéz volt játszania a Bianconerinek, azonban náluk játszott Platini és Boniek, akik a mérkőzésen a különbséget jelentették. A lengyel csatár szerezte meg a vezetést az első félóra elteltével, majd Briaschi növelte az előnyt, végül Platini egy szép góllal állította be a 3-0-s végeredményt. A bordeaux-i visszavágón szenvedett a Juve, és Bodini minden tudására szükség volt, hogy csak 2-0-ra kapjon ki a csapat, és így bejusson a döntőbe.

A döntőt 1985. május 25-én, Brüsszelben rendezték. Ez a meccs nem a futballról szólt, hanem arról a 39 ártatlan emberről, akik a Heysel Stadionban életüket vesztették. A meccset mégis lejátszották, hogy elkerüljék a további erőszakot. A Juventus Platini büntetőjével nyerte meg a kupát ezen a szomorú estén. A legcsodálatosabb kupát a legtragikusabb estén szerezte meg a Juventus.

A győztes csapat:

Tacconi, Bodini, Favero, Scirea, Bonini, Cabrini, Platini, Briaschi, Rossi, Tardelli, Boniek, Vignola, Brio, Pioli, Caricola, Prandelli, Limido, Koetting.

Edző: Giovanni Trapattoni.

BL – 1995-96

A Bajnokok Ligája 1995-96-ban a Juventus számára egy kicsit döcögősen indult. Dortmundban alig léptek pályára a csapatok, és máris előnyben volt a német csapat. Az egykori Juventus-játékos, Andreas Möller talált be, és a hazai csapat tovább támadott egy második találat reményében. Ugyanakkor a Juve magára talált, és Padovano, Del Piero és Conte góljaival megfordította a mérkőzést.

15 nappal később a felépülő Viallival és Ravanellivel és egy jó formában lévő Del Pieróval a Bianconeri a Steaua Bukarest csapatát látta vendégül, és félóra elteltével már előnyben is volt. Di Livio, Del Piero és Ravanelli góljaival 3-0-s győzelmet aratott a torinói csapat. A Bianconeri harmadik ellenfele Torinóban a Glasgow Rangers volt, Sean Connery-vel. Ugyanakkor egy egész hadsereg 007-es ügynökre lett volna szüksége a skót csapatnak, hogy megállítsa a jó formában lévő Juventust. Moore öngóljával a Juventus került előnybe, majd az első félóra után – Conte és Del Piero góljaival – már 3-0-ra vezetett, így a meccs további része már csak formalitás volt. Ravanelli szerezte a hazai csapat 4. gólját, aztán Ferrara öngóljával 4-1-re módosult a végeredmény.

A visszavágók első körében, november 1-jén, Glasgow-ba látogatott a Juventus, a 4-0-s eredményt Del Piero, Torricelli, Ravanelli és Marocchi góljai alakították ki. A 4 győzelemnek hála a Juventus már 2 fordulóval a csoportkör vége előtt biztosította a továbbjutást, így pihenhettek a hátralévő meccseken. Az 5. fordulóban a Borussia Dortmund érkezett Torinóba, és szerzett pontot, amellyel a csoport második helyén végzett, és így ők is továbbjutottak. A csoportkör utolsó fordulójában Bukarestbe látogatott a Bianconeri, és egy 0-0-s döntetlent játszott.

A negyeddöntőben a spanyol Real Madrid volt a Juventus ellenfele. Az első mérkőzést 1996. március 6-án, a Bérnabeu Stadionban játszották. Ezen a meccsen úgy tűnt, mintha a Juventus nem érezné át a mérkőzés fontosságát, amin pedig az egész szezonuk múlt. A mérkőzés 21. percében Raúl átszlalomozott a fehér-fekete védelmen, és Peruzzi mellett megszerezte a vezetést a Madridnak. Ezután az olasz kapus vált a meccs hősévé, ugyanis csak neki volt köszönhető, hogy a mérkőzés 1-0-ra végződött, így maradt esély a visszavágóra, amelyen csak egy teljesen más felfogásban pályára lépő Juvénak lehetett esélye. Ennek megfelelően március 20-án egy teljesen más mentalitású Juventus fogadta a királyi gárdát. 16 perc elteltével a Bianconeri egy szabadrúgást kapott a 16-os vonalához közel. Del Piero állt a labda mögé, és egy igazi Del Pierós szabadrúgással kiegyenlítette a párharcot. Ezután a Real „leporolta” magát, de a Juve, amely az egész első félidőben keményen nyomott, összesítésben is megszerezte a vezetést, miután a pillanat embere, Michele Padovano gólt ért el. A mérkőzés további része idegesen zajlott le, és a spanyol csapat nem volt hozzászokva ehhez, de már semmi érdemleges nem történt, így a Bianconeri jutott be a BL elődöntőjébe.

Az elődöntőbe, ahol a Nantes elleni párharc nagyon izgalmasnak ígérkezett. Az első, torinói meccs minden volt, csak könnyű nem. A Nantes keményen küzdött, 11 emberrel védekezett, és megtörte a hazai csapat lendületét. A Juventus szenvedett az egész első félidőben, hogy egyáltalán gólhelyzetet alakítson ki, de szerencsére az első adandó alkalomból gólt sikerült szerezni Ravanelli révén a második félidő 4. percében. Negyedóra múlva pedig Jugovic állította be a 2-0-s végeredményt. A visszavágón a Juventus 3-2-es vereséget szenvedett, így bejutott a sorozat döntőjébe.

A döntőt a római Olimpicóban rendezték 1996. május 22-én, az ellenfél pedig a világ egyik legerősebb csapata, a holland Ajax volt. A Juventus a mérkőzés elején Ravanelli éles szögből eleresztett lövésével szerzett vezetést, azonban ezt még a félidő lejárta előtt a sorozat gólkirály,a finn Jari Litmanen kiegyenlítette. A második félidőben a Juventus játszott fölényben, azonban sem Del Piero, sem Vialli nem tudták kihasználni az előttük adódó lehetőségeket, így hosszabbításra, majd büntetőkre került a sor. Az első lövő az ekkor még az Ajaxot erősítő Edgar Davids volt, azonban középre tartó lövését Peruzzi hárította. Ezt követően sokáig mindenki belőtte a maga 11-esét, azonban a negyedik sorozatban Peruzzi kivédte Silooy bal alsó sarokra tartó lövését, így Vladimir Jugovicnak már csak be kellett lőnie a saját büntetőjét, hogy győzzön a Juventus. A szerb játékos nem hibázott, így 11 év után ismét a Juventus ült Európa trónjára!

A győztes csapat: Peruzzi, Rampulla, Di Livio, Del Piero, Ferrara, Conte, Deschamps, Pessotto, Torricelli, Vialli, Paulo Sousa, Ravanelli, Jugovic, Vierchowod, Carrera, Padovano, Porrini, Tacchinardi, Lombardo, Marocchi, Sorin, Fusi.

Edző: Marcello Lippi