Az Ember, akiért mindent

Sir Alex Ferguson legendás nyilatkozatával elevenítenénk fel azt, hogy mennyire fantasztikus játékos volt Alessandro Del Piero, aki emberileg is jelesre vizsgázott a futball nagyszínpadán.


„Del Piero az egyetlen, akiért bármit megtettem volna. Egy Manchester United – Juventus Bajnokok Ligája meccs után, ahol a fél védelmet az őrületbe kergette, Ryan Giggs és Gary Neville odajöttek hozzám, és megkértek, hogy minden áron szerezzem meg őt, mert egy ilyen játékossal a sorainkban évtizedekig mindent megnyertünk volna. Ezért felvettem a kapcsolatot a Juventus vezetőségével, és Ale ügynökével. Korábban még arra sem volt hajlandó, hogy meghallgassa az ajánlatomat, mondván: a Juventus a legjobb hely számára, és soha nem tudná elárulni a fekete-fehér színeket. Csalódással fogadtam a szavait, még sosem láttam hozzá fogható játékost, bajnok volt a pályán, és azon kívül is. Csábítgattam akkor is, mikor Olaszország megnyerte a Világbajnokságot. Akkor ő a csúcson volt. A Real Madrid is versenybe szállt érte, és figyelembe véve a Juventus kizárását, úgy gondoltam, hogy vagy mi, vagy a Galaktikusok lehet a végső befutó.

Nyomást szerettem volna gyakorolni rá, ezért még a Juventus előtt, közvetlenül őt hívtam fel. „Alex, szeretném, ha Manchesterbe igazolnál” – mondtam neki. „Te leszel a csapat sztárja, és együtt mindent megnyerünk. Hagyd a francba a Real Madridot, igazolj hozzánk!”

Nevetett és így válaszolt: „Mister, pontosan tudja, hogy az évek során semmi sem változott. A Juventus bajban van, és kutya kötelességem segíteni rajtuk.  Nem lehetek gyáva!

Úgy gondoltam, hogy felesleges ebbe belemenni, elbúcsúztam tőle, és nem zaklattam többé. Aztán 2008-ban egy barátságos meccsen újra találkoztunk, és öleléssel fogadott. Nem beszélt jól angolul, de elnézést kért, hogy elutasította az ajánlatot, és elmagyarázta miért tette.

A kezemet a vállára tettem, és megnyugtattam: „Meg akartad menteni a Juventust, és meg is tetted.  Ez minden, ami számít.” 

Amikor valaki megkérdezi, hogy ki volt az, akit mindig is a csapatomban szerettem volna tudni, de sosem sikerült Manchesterbe hozni, rögtön rávágom: Alessandro Del Piero.”

Sir Alex Ferguson

Total
0
Shares
Related Posts