Lippi befejezte

A veterán edző befejezte sikerekkel, trófeákkal teli pályafutását.


A Juventus és az olasz válogatott korábbi szakvezetője úgy nyilatkozott, hogy most már végérvényesen felhagy az edzősködéssel.

Lippi tavaly november óta munkanélküli volt, ekkor távozott a kínai válogatott éléről, miután egy világbajnoki selejtezőn vereséget szenvedtek Szíria ellen. Második regnálása az ázsiai ország szövetségi kapitányaként így csak hat hónapig tartott.

A 72 éves edző legnagyobb sikereit a Juventussal, az Azzurrival és a kínai Guangzhou Evergrandéval érte el.

„Most már biztosan nem leszek edző. Elég volt. Talán más szerepkörben kipróbálom magam, de tavaszig pihenek.” – mondta a világbajnok tréner a Radio Sportivának.

A Sampdoria ificsapata, majd kisebb olasz együttesek után az Atalanta és a Napoli edzője volt, a nagy áttörés pedig 1994-ben jött el, amikor a Juventus irányítását vette át. A Bianconeri sikeres időket élt Lippivel, három Scudetto, és a mai napig utolsó BL diadal is a toszkán mester nevéhez fűződik. Két torinói szerepvállalása közt az Internél is eltöltött egy kevésbé sikeres évet. Összesen ötször nyerte meg a Serie A-t, négyszer az Olasz Szuperkupát, egyszer pedig a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát, az Interkontinentális Kupát és az Olasz Kupát.

2004-ben távozott az Öreg Hölgytől, és az olasz nemzeti csapat irányítását vette át, akikkel 2006-ban világbajnoki címet ünnepelhetett. A vb után távozott a válogatott kispadjáról, ám a csalódást keltő 2008-as EB után visszavette az irányítást Roberto Donadonitól. A szintén balul sikerült 2010-es világbajnokság után lemondott, és Kína felé vette az irányt. Itt a Guangzhou Evergrande csapatát irányította, akikkel háromszor nyerte meg a kínai szuperligát egyszer pedig az ázsiai BL-t. A kínai válogatottnál azonban elkerülték a sikerek, tavaly novemberben váratlanul bejelentette felmondását, miután csapata alulmaradt Szíriával szemben.

„Egy csapatnak mindent bele kell adnia a pályán. Azt a taktikát kell játszaniuk, amit az edző mondott. Ha a játékosok félnek a vereségtől, nincs meg bennük a küzdőszellem és az akarat.” – mondta Lippi az ominózus mérkőzés után.

„A felelősség az edzőé, vagyis az enyém. Hiába vertük meg Guamot és a Maldív-szigeteket, a szírek jobbak, és szervezettebbek voltak nálunk. Az éves fizetésem nagyon magas. Ami történt, teljes mértékben az én felelősségem. Lemondok.”

goal.com

Total
0
Shares
Related Posts