Pénz, jegyek, fegyverek – na meg az ultrák – III. rész

írta: Del Tomino
0 komment 242 👁

Ha lemaradtál volna a sorozat első két részéről, ITT és ITT találod meg!

 

A 2014-es év során, az ultrák egyre több problémát okoztak. A tavaszi Juventus – Torino városi derbire Mocciola sztrájkot hirdetett, mintegy erődemonstrációként a klub vezetősége felé. Azt akarta elérni, hogy a Drughi több jegyet kapjon, még nagyobb kedvezményekkel. Az évek során, D’Angelo úgy tekintett Ciccióra, mint egyfajta ügynökre, aki a klub és az ultrák közti jó viszonyért felel, ezúttal azonban a calabriai Rocco Dominellót hívta fel, és azt mondta neki: “Azt akarom, hogy Ti (ultrák), és mi (Juventus) is nyugodtan aludjunk, és akkor együtt folytathatjuk az utunkat.”
Világossá vált, hogy Ciccio befolyása kezd meggyengülni.


A május 3-ai Coppa Italia döntőt már a mérkőzés kezdete előtt beárnyékolta az erőszak. A Napoli és a Fiorentina összecsapása előtt, egy korábbi AS Roma ultra rálőtt három Napoli drukkerre, amelyek közül az egyik később belehalt a sérülésébe. A felbőszült Napoli ultrák fél órán át megakadályozták, hogy elkezdődjön a mérkőzés.

Vezetőjük, Genny ’a Carogna (Genny a Dög), büszkén viselte a fekete pólót, amellyel azért demonstrált, hogy engedjék szabadon a 2007-ben, Raciti rendőr meggyilkolásáért bebörtönzött férfit.

2014 november 25-én egy vizsgálati jelentés valódi áttörésről számolt be az ultrák és a szervezett bűnözés közötti szálakkal kapcsolatban. Andrea Puntornót, egy 39 éves szicíliai születésű torinói lakost letartóztatták, mert a gyanú szerint heroint és kokaint importált Szicíliából és Albániából. Puntorno volt a vezetője egy másik Juventus ultra csoportnak, a Bravi Ragazzinak.

2004 és 2011 között Puntorno mindössze 2600 eurós éves bevételt könyvelhetett el, viszont volt egy háza, autója és egy motorja. A Bravi Ragazzinak eleve rossz volt a híre: 2011 decemberében egy szervezett akció során gyújtogatásokat hajtottak végre a Continassa körzetben, pár száz méterre a Juventus stadiontól, 20 családot kényszerítve arra, hogy elhagyja otthonát. Egy bíró későbbi elmondása alapján, Puntorno letartoztatása volt az első bizonyíték arra, hogy létezik üzleti kapcsolat az ultrák és a maffia között. A letartóztatását követően, Puntorno feleségét férje üzlettársai megfenyegették. Az asszony ennek ellenére elhatározta, hogy tanúskodni fog az eljárás során.

Elmondása szerint, férje esetenként 30.000 eurót is begyűjtött egyetlen Juventus meccsből, amelynek nagy része a börtönben lévő tagok hozzátartozóinak lett elküldve. A profit másik felét kábítószer beszerzésre fordították. “Ez így ment évekig” – mesélte a nő. “A Juventus minden szezon elején elküldte az éves bérleteket Andreának, aki pedig elérte, hogy hétről hétre több jegyet kapjon. A haszon jegyenként 30 és 100 euro között mozgott.”

A Bravi Ragazzinak a rajongói termékek hamisításában is monopol helyzete volt, vonatkozott ez többek között a különféle jelvényekre, kitűzőkre, pólókra, kulcstartókra, matricákra, sálakra, és így tovább. A hatóságoknak addigra kétségük sem volt afelől, hogy nem csak egy, hanem több bűnbanda is aktív résztvevője a jegyekkel való visszaélés jövedelmező üzletének.

Időközben, a Drughi Ciccio ellen fordult. Lejárató kampány indult ellene, amelyben azzal vádolták, hogy online is – őket megkerülve – értékesített jegyeket, és hogy besúgó. Amikor a rövid életű Gobbi beolvadt a Drughiba, Ciccio úgy érezte, félre lett állítva Rocco Dominello által. Egykori “hőse” Dino Mocciola, ellene fordult és keményen támadta őt.

Ciccio – életét féltve – a 2014-15-ös szezonra visszavonult szülővárosába. 8 kilót fogyott, Gabriellának pedig elmondta, hogy attól tart, el akarják őt tenni láb alól. San Severóban élt, és onnan szervezte a visszatérését. 2014-ben felhívta D’Angelót és célzásokat tett neki – jóllehet burkoltan – Rocco Dominello maffia kapcsolataira. Dominellót “olyas fajta ember”-nek nevezte. “Oh, értem.” – válaszolta D’Angelo. Az ügyészségi dokumentumokból kiderül, ez a telefonhívás kellett ahhoz, hogy D’Angelo végre megértse, mi történik.
Ezen a ponton, a klubnak végre be kellett ismernie, hogy “farkasokat tartott a karámban”, ahova még többen és többen akarnak bejutni. Folyamatosak voltak a zsarolások, többek között az új stadion építési munkálataival kapcsolatban, hogy a megbízásokat az ultrák által kijelölt cégek kapják.

A klubnál azt gondolták, Ciccio azon kevés ultrák egyike, akivel együtt tudnak működni. Már hosszú ideje a klub közelében volt, és rendkívül népszerű volt. Francesco Calvo, a klub kereskedelmi igazgatója szerint, sugárzott belőle az empátia. Egy idősebb ügyvéd, Andrea Galasso egyszerű, vidám, lelkes és normális srácnak tartotta. Így hát a terv az volt, hogy hivatalos poziciót ajánlanak neki a klubnál: a klub rajongói kapcsolatokért felelős menedzsere mellé osztották be, asszisztensként.

Ciccio hivatalosan Torino egyik biztonsági cégének, a Telecontrolnak dolgozott. D’Angelónak felvázolta, hogyan működne együtt az ultrákkal: “Nincs szándékomban elsüllyeszteni ezt a hajót” – mondta – “de egy bizonyos vízmennyiséget be kell eresztenünk.” Nem világos, hogy ezzel vajon arra célzott-e, hogy a klub kevesebb jegyet fog szolgáltatni az ultráknak, de úgy tűnik felismerte a tényt, miszerint – ahogy ő fogalmazott – “az embereknek vizes lesz a lába”, azaz, ellene fognak fordulni. “Szarházinak fognak nevezni.” – mondta.
A 2015-16-os szezonra Ciccio visszatért Torinóba. Úgy tűnt, valóra vált a gyerekkori álma: annál a klubnál dolgozott, amelyet gyerekkora óta bálványozott. Amikor a márciusi Torino-Juventus derbi alkalmával, a klub ügyvédje utoljára találkozott vele, egy lelkes ölelést kapott tőle, és boldog mosollyal újságolta:

“Hivatalos tagja vagyok a Juventusnak!”

A probléma viszont – ahogy Ciccio később megfogalmazta – az volt, hogy “kettős játszmába” került: Egyszerre kellett kielégítenie a Juventus, a rajongók, a különböző ultracsoportok, valamint a rendőrség igényeit.

“Mindennap hívogatnak hogy ‘füleseket’ szerezzenek” – panaszkodott egyszer az utóbbiról.

Ahogyan az iskolai évei alatt is tette, most is mindenkivel törekedett jó barátságot fenntartani. Az ultrák azonban nem fogadtak el semmiféle kedvezménycsökkenést a kiosztott jegyekkel kapcsolatban, így Ciccio rövidesen kikerült a bizalmi körből és árulónak bélyegezték meg. Miközben valóra vált az álma, hogy a Juventusnál dolgozzon, mindössze egy év után kiderült, hogy a vágyott pozició már nem annyira vonzó, mint ahogyan azt elképzelte. 2016 tavaszán, Ciccio elveszítette az édesanyját. Elzárkózott a külvilágtól, és idejét – leszámítva az állandó telefonhívásokat – magányosan töltötte.

Július 1-én, Rocco és Saverio Dominellót, valamint 13 másik embert letartóztattak különféle maffiához kapcsolódó bűncselekmények gyanújával. Mindannyian tagadtak mindent. Dominello és fia börtönben várták a tárgyalást, a vád bűnszervezetben való részvétel és gyilkossági kísérlet volt. Andrea Puntornót bűnösnek ítélték kábítószer kereskedelem vádjával, később azonban egy 500.000 eurós óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Július 6-án Cicciót tanúként hallgatta meg a bíróság. Egy nappal a halála előtt nem volt semmi előjele, a másnap bekövetkező tragédiának. Az egyik nyomozó állítása szerint nyugodt és jókedvű volt. Vallomásában nem szolgált meglepetésekkel, mindössze csak megerősítette azokat az információkat, amiket a nyomozó hatóságok már eleve tudtak:

“Nem tagadom, hogy kaptam jegyeket. Ezeket nem adta csak úgy nekünk a Juventus. Felhívtuk a klubot, és kértünk 300 jegyet hitelre, amelyet aztán később kifizettünk.”

Ugyanakkor, aznap este, Ciccio felhívta Gabriellát és bocsánatot kért tőle és a fiától, amiért tiszteletlen volt velük. Az asszony nem értette a helyzetet, mire Ciccio azt felelte, hogy “teljesen paranoiás”. Meg volt róla győződve, hogy le fogják tartóztatni, a Juventus pedig el fogja bocsátani. A régóta megálmodott karrierút összeomlani látszott, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Attól is tartott, hogy el kell majd adnia a házát.
Másnap délelőtt 11:30 körül ismét felhívta az asszonyt, és azt mondta neki, hogy éppen munkába tart. Fél órával később, lezuhant a hídról. Két munkás szemtanúja volt az esetnek, és bizonyosan állították, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem öngyilkosság történt.

Ez a történet nyilvánvalóan nem vet jó fényt Olaszország legnagyobb klubjára. A Juventust végül bűnrészesnek nyilvánították jegyüzérkedésben való közreműködésben, és pénzbírságot szabtak ki a klubra.

Raffaello “Ciccio” Buccit, az embert, aki egész életében szenvedélyesen szerette a klubot, előbb kiközösítették, azután pedig kikiáltották bűnbaknak. Harapófogóban találta magát, nem csak a Juventus és annak ultrái között, hanem a rendőrség és a calabriai maffia között. Talán nem látott más kiutat, mint hogy véget vessen az életének.

 

“Ultrának születni kell, az itt van legbelül. Aki a Drughi tagja, az már valaki. Kemény fickó, nem vacakol. Aki ultra, az nem fél senkitől és semmitől. Ha azt mondom semmitől, az azt jelenti hogy semmitől.” (Mimmo, Drughi)

 

Tobias Jones írása (The Guardian)
Futballhuligánok – Olaszország c. dokumentumfilm

Ha lemaradtál volna a sorozat első két részéről, ITT és ITT találod meg!

FACEBOOK POSZTOK

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 hour ago
JuventusFC.hu

Allegri: "Chiesa fáradtság miatt kihagyja a holnapi meccset, viszont játszhat majd a Lazio ellen. Cuadrado és Bonucci sem lép pályára. McKennie megegyezett egy másik klubbal, nem lesz elérhető holnap. De Sciglio, Pogba és Vlahovic viszont ott lesznek!" ... Mutass többetMutass kevesebbet

Allegri: Chiesa fáradtság miatt kihagyja a holnapi meccset, viszont játszhat majd a Lazio ellen. Cuadrado és Bonucci sem lép pályára. McKennie megegyezett egy másik klubbal, nem lesz elérhető holnap. De Sciglio, Pogba és Vlahovic viszont ott lesznek!

Kommentelés a Facebookon

Egyszer hallanám végre tőle a kifogások helyett, hogy minden és mindenki fasza, tehát rongyá verünk mindenkit IS. 🙄

Chiesa miben fàradt el? Most jött vissza ès rendre cserekènt àllt be...🤔

1 hour ago
JuventusFC.hu

@fabriziorom szerint kész az üzlet: a Leeds 1.2 millió eurót fizet @west.mckennie-ért, 33 millió euróért pedig végleg leigazolhatják. A megállapodás tartalmaz további bónuszokat is.

Kösz mindent BigMac 🍔, sok sikert Angliában. 🛫
... Mutass többetMutass kevesebbet

@fabriziorom szerint kész az üzlet: a Leeds 1.2 millió eurót fizet @west.mckennie-ért, 33 millió euróért pedig végleg leigazolhatják. A megállapodás tartalmaz további bónuszokat is. Kösz mindent BigMac 🍔, sok sikert Angliában. 🛫

Kommentelés a Facebookon

Majusban kuldik vissza...2 adag sultkrumplival

Egy forintot nem ér az amerikai.mehet az angolok ellen. A vizsgálat

Ott tuti nagy penge lesz,sok sikert😎

Végre! 🍺

View more comments

19 hours ago
JuventusFC.hu

@gianluigibuffon 4️⃣5️⃣ @vlahovicdusan 2️⃣3️⃣🎂 Boldog születésnapot🥳 ... Mutass többetMutass kevesebbet

@gianluigibuffon 4️⃣5️⃣ @vlahovicdusan 2️⃣3️⃣🎂 Boldog születésnapot🥳Image attachment
1 day ago
JuventusFC.hu

Ellentmondásos információk jelentek meg a McKennie-Leeds ságáról: a tegnap esti hírek már csak 5 millió eurós különbségről szóltak a két klub között, viszont @fabriziorom szerint csak kölcsönbe távozhat - opciós joggal együtt. 👀

Az Arthur - Zakaria transzfer okán ez azért nem lenne túl pozitív döntés.
... Mutass többetMutass kevesebbet

Ellentmondásos információk jelentek meg a McKennie-Leeds ságáról: a tegnap esti hírek már csak 5 millió eurós különbségről szóltak a két klub között, viszont @fabriziorom szerint csak kölcsönbe távozhat - opciós joggal együtt. 👀 Az Arthur - Zakaria transzfer okán ez azért nem lenne túl pozitív döntés.

Kommentelés a Facebookon

Nagy a hozzáértés ugy látom,az eladás téren🫤😂😂😂😂😂😂😂b💩rok,nem jobb ha kifizetik es viszlát?

Továbbra sem tudnak eladni

Kölcsönbe semmiképp!

1 day ago
JuventusFC.hu

A @tuttosport szerint nagy az aggodalom a Juventus háza táján, ugyanis a szövetségi ügyészek komoly büntetést kértek a Juvéra a feketén kifizetett pénzek miatt. A Serie B szele a levegőben van...🥶

Szerintetek kik maradnának a csapatnál egy esetleges kitiltás után?
... Mutass többetMutass kevesebbet

A @tuttosport szerint nagy az aggodalom a Juventus háza táján, ugyanis a szövetségi ügyészek komoly büntetést kértek a Juvéra a feketén kifizetett pénzek miatt. A Serie B szele a levegőben van...🥶 Szerintetek kik maradnának a csapatnál egy esetleges kitiltás után?

Kommentelés a Facebookon

Így is botrányosan le vannak maradva az angoloktol, erre még megszivatják megint azt az egy csapatot,akinek van esélye az olasz foci renomeját fenntartani...hát rohadjanak meg

Buffon visszajön védeni 😉

És nyilván tejesen egyértelműen CSAK a Juventus fizetett ki feketén … bár nem értem miért fáj ez bárkinek is, hogy az EREDETI szerződés alapján mégis fizettek ?! 🤷🏽‍♂️

Chiesába érzem azt, hogy ő ki fog tartani a Juve mellett. Nahát meg Rugani!!!, 🤣

Lenyeg hogy mas kluboknak ne essen bantodasa. Hisz mashol semmi ilyesmi nem tortent.

Egyedül Chiesát tartom pótolhatatlannak, visszahozhatnánk Rovellát, ès a fiataloknak lenne egy szezonjuk felèpìteni magukat egy új edzővel a fedèlzeten.

Kb senki.Hál'Istennek.Nem is nagyon lenne kár kb egyikért sem Chiesán,Iling Jr-on,meg Fagiolin kívül.

A fiatalokon kivul nagyjabol senki Chiesa,Pogba,Vlaho mind pattannak szerintem ha Serie B lesz

Erre mondottam azt,hogy ez a 15pont mínusz még istenes,talán talán vissza is vonják,DE ez a büntetést megemlegetjük azt hiszem,rohadtul ne legyen igazam de a serie b az tuti...Az meg,hogy ki marad hát a fiatalokon kívül senki!Chiesa hiába maradna esetleg de mivel nagy pénz van benne az esetleges veszteségeket csökkentendő el kell adni...

Ezen kar agonizalni. Ha ez megtortenik az olasz futball eltunik a fosodratbol a holland bajnoksag szintjere zuhan.

Attól tartok megéljük még h de sciglio legyen a csk....

Buffon, Trezeguet, Del Piero, Nedved és Camoranesi szerintem maradni fognak.

23 vagyok, feher fekete szív örökre bármi is történik. Apum lassan 40 éve pluz örökre

Menjen a k.anyjába az összes korrupt szövetségi ügyész inter,torino szurkoló mind az egész...A többi csapatot nem vizsgálják???Majd azok megússzák egy kis ejnye-bejnye büntivel oszt cső...Lesz vagy 6-7 év mire helyrejövünk...phhhh...

A legfurcsább hogy a legvadabb álmaikban sem gondoltak arra, hogy esetleg megint lehallgatják a telefonjaikat. Nekem fura.

Senki sem, manapság már nincs olyan lovagok, aki kitart a szíve hölgye mellett!

Del Piero

Agnelli tönkre tette a klubot

Chiesa, Fagioli, Pinsoglio, Miretti szerintem tuti.

Ez hihetetlen

Azt nem értem,hogy nem tanultak az elmúlt èvekből..

Perin, Rugani, Chiesa, Gatti, Bonucci, Miretti, Fagioli, Rovella, Locatelli.

Nem sokan,menekülnének mint a patkányok

Az új klub vezetés.

Jatszhatnánk Gigi ellen.

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

John Elkann: "Nem adom el a Juventust!" ❌ ... Mutass többetMutass kevesebbet

John Elkann: Nem adom el a Juventust! ❌

Kommentelés a Facebookon

Nagyon helyes! De akkor pakolj a klubba egy félmilliárd eurót mert így sosem fogunk a szarból kimászni.

A Jeep helyett viszont intézhetne egy Qatar vagy Etihad főszponzort. Akkor legalább az UEFA nem piszkálná a klubot.

Ez a beszéd... 💪

Mi nem menekülünk el a gondok elől,mint a $inter és társai...

👍

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

"A 2003-as BL döntő elvesztése után eltört nálam a mécses, Del Piero odalépett hozzám, és azt mondta: "Ne sírj, légy férfi!" De amikor bementünk az öltözőbe, véletlenül megláttam Alexet, úgy zokogott, mint egy gyerek. Soha életemben nem láttam még olyan játékost, aki úgy szerette volna a Juventust, mint ő." - @gianluigibuffon

Hiányoztok, srácok! ♥️ @alessandrodelpiero
... Mutass többetMutass kevesebbet

A 2003-as BL döntő elvesztése után eltört nálam a mécses, Del Piero odalépett hozzám, és azt mondta: Ne sírj, légy férfi! De amikor bementünk az öltözőbe, véletlenül megláttam Alexet, úgy zokogott, mint egy gyerek. Soha életemben nem láttam még olyan játékost, aki úgy szerette volna a Juventust, mint ő. - @gianluigibuffon Hiányoztok, srácok! ♥️ @alessandrodelpiero

Kommentelés a Facebookon

Azért nem láttál drága Gigi,mert nincs...semmilyen tekintetben nincs még egy olyan játékos,mint Del Piero volt, ő a Juventus!

Példaképem volt Alex, és szerencsés vagyok hogy láthattam szinte az összes mérkőzését

A gyermekkorom hősei

Legnagyobb és örök emberek a Juventusnál😪😍 köszönünk Nektek mindent is🥰

Del Piero miatt lettem Juventus drukker....

Soha többé nem lesznek ilyen játékosok sehol a világon…

Fú hogy mennyire visszasírom azt az időszakot, amikor sokszor csak miatta néztem meg a meccseket. Az se érdekelt hogy Capello szivatja. Azért a 20 percért is megérte várni, amire becserélte. Persze hozzátett az is, hogy anno az volt az alap a hűn szeretett klubbunknál hogy minőségi, belét kihajtó játékosok alkották javarészt. Trezeguet, Nedved, Camoranesi, Tacchinardi, Thuram, Zambrotta, Buffon, Cannavaro stb. stb.... Istenem de hiányzik az a korszak...

97-es nekem jobban fájt… 😒

szarni rá fiúk, olaszország legjobbjai ti vagytok, legendák ....100 év múlva is emlékezni fognak rájuk, abból a milanból meg már most nem tudok csak pár nevet. 😃

👍

View more comments

2 days ago
JuventusFC.hu

Pogba assziszt, Vlahovic mesterhámas - jól ment a srácoknak a Next Gen elleni barátságos mérkőzésen. A Monza ellen valószínűleg leülhetnek a padra. ... Mutass többetMutass kevesebbet

Pogba assziszt, Vlahovic mesterhámas - jól ment a srácoknak a Next Gen elleni barátságos mérkőzésen. A Monza ellen valószínűleg leülhetnek a padra.
2 days ago
JuventusFC.hu

Kitekintő: Zaniolo a Milanhoz szeretett volna igazolni, de végül kiszálltak az érte folyó versenyből, mert a Premier League 18. helyezettje, nevezetesen a Bournemouth rájuk licitált. Az olasz bajnoki címvédőről beszélünk. Nagy a baj jelenleg Olaszországban, és a futball világában is, óriási változásokra lenne szükség! ... Mutass többetMutass kevesebbet

Kitekintő: Zaniolo a Milanhoz szeretett volna igazolni, de végül kiszálltak az érte folyó versenyből, mert a Premier League 18. helyezettje, nevezetesen a Bournemouth rájuk licitált. Az olasz bajnoki címvédőről beszélünk. Nagy a baj jelenleg Olaszországban, és a futball világában is, óriási változásokra lenne szükség!

Kommentelés a Facebookon

Az emberek azt hiszik nincs Szuperliga. Van, úgy hívják Premier League. Lassan ott tartunk, hogy azért van Serie A, Bundesliga, Ligue 1, La Liga, hogy a Premier League csapatokat kiszolgálja, innen "draftolhassanak" játékosokat kedvükre. A pénzügyi fair play pedig annyit jelent, hogy ha fel akarod venni velük a versenyt generációkra eladósodsz (Real, Barca de mondhatnám akár a Juventust is).

Nyilván nem lehet ennyire leegyszerűsíteni ezt,de nekem,laikus focirajongónak egyértelmű,hogy miért a PL-be igyekszik mindenki...ott van a foci,ott van nézettség,ott van megőrülés a foci iránt,ott van színvonal,ott a pénz...olajcsilliárdosok vajon miért nem vesznek olasz csapatokat?! Megérteni kéne inkább,hogy miért a PL a Szuperliga,nem puffogni ezen...😅

Ha elmegy oda játszani akkor belőle sem lesz egy nagyágyú sosem

Ehhez nekünk mi közünk?🤷‍♂️

Ebben számomra nincs semmi meglepetés, évek óta ez megy..

Ezért álltak össze, az angolok meg ezért szálltak ki. Gusztustalan, hogy a szurkolókat hergelve védte érdekeit az UEFA. ( mi meg konkrétan szopóágra lettünk ítélve )

Ki kell fényképezni mert nem fogjuk látni többet 😀

Hiába fizetik ki a pénzt ha nem fogja jól érezni magát ott. Milyen céljaik lehetnek?

View more comments

TOVÁBB

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

🛑Kapcsold ki a hírdetésblokkolót!✋

A JuventusFC.hu ingyenes, viszont a hírfolyam nem fog megjelenni, ha AdBlockot vagy más hírdetésblokkolót használsz!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock