Mandzukic nyerte a JCH Aranylabdáját!

írta: kampat
0 komment 11 👁

Röviden tekintsünk vissza a szurkolók által időnként csak Super Mario-ként vagy Mr. No Good-ként emlegetett játékosunk elmúlt időszakára, valamint foglaljuk össze, mi vezetett a JCH Aranylabda-jelöléshez, majd annak megnyeréséhez!


A Juventus 190 cm magas horvát csatára a 2015-ös érkezése óta 3 bajnoki címet, 3 olasz kupát és 1 olasz szuperkupát ünnepelhetett csapatával, ezen időszak alatt pedig 30 gólt szerzett és 18 gólpasszt osztott ki.

Harcias természete, kiváló fejjátéka és mezőnymunkája révén az utóbbi időben kihagyhatatlanná vált a kezdőcsapatból, harcos mentalitásának köszönhetően pedig hamar kivívta a szurkolók szeretetét. Sokoldalúságát mutatja, hogy sokszor a pálya legváratlanabb helyein bukkan fel, hogy kisegítse társait úgy a védekezésben, mint a támadásépítésben.

Versenytársakban soha nem szenvedett hiányt, hiszen 2016-ban Gonzalo Higuain személyében az akkori gólkirállyal, idén nyáron pedig Cristiano Ronaldo érkezésével a világ talán legnépszerűbb és legsikeresebb játékosával kellett versenyre kelnie a csapatba kerülésért. Azóta már tudjuk, hogy mindkét esetben társakra lelt, nem pedig riválisokra. Ronaldoval kitűnően megértik egymást, ő maga pedig az idei szezonban eddigi 14 meccsen 8 góllal járult hozzá a jelenlegi sikersorozathoz. Néhány hete a SPAL ellen felhúzhatta a csapatkapitányi karszalagot is, melyet stílszerűen góllal ünnepelt meg.

Elmondhatjuk, hogy tapasztalt harcoshoz méltóan, képes rangadók eldöntésére, legyen az egy Serie A rangadó, vagy pedig egy Bajnokok Ligája összecsapás. Az idei világbajnokság elődöntőjében, Anglia ellen döntőbe lőtte hazája válogatottját, melyen szintén gólt ért el, még ha végül el is bukott csapata a franciák ellenében.

Nevezhetjük őt hangulatembernek vagy kereshetünk nála gólerősebb csatárt. Egy dologban azonban biztosak lehetünk. Amikor szükség van egy villanásra, hogy egy kiélezett helyzetben a Bianconeri javára billenjen a mérleg, Mandzukic mindent elkövet, hogy ő jelentse a különbséget. Ebben a szezonban pedig többnyire sikerrel is jár.

Tavaly közel volt hozzá, idén ő nyert

Gratuláljuk tehát a győztesnek és reméljük a trófeánkkal sikerül visszaadni neki valamit, abból a sok örömteli pillanatból, amellyel megajándékozott minket. GRAZIE MARIO!

A JCH Aranylabda szavazásán ismét szavaztak aktív, és egykori labdarúgók, újságírók, televíziós szerkesztők és szakértők, és természetesen ti is, így összetettben kijelenthető, hogy a voksolás során sikerült egy átfogó képet kapnunk arról, hogy ki nyújtotta a legjobb teljesítményt 2018-ban a Juventus dresszében.

Idén a kiemelt személyeket tekintve, a legnagyobb neveket sikerült a szavazás mellé állítani, mindenképpen javasolnánk a véleményük átolvasását, hiszen tökéletesen érződik a teljesség megléte: valaki az érzelmeire hagyatkozott, valaki szakmai szemmel voksolt, de ez pont így lett tökéletes, hiszen sikerült összetett, komplex, és rendkívül színes véleményeket kapnunk.

A kiemelt személyek impozáns listája a következő:

 • Bobák Róbert – újságíró, riporter, az M4 munkatársa
 • Davide Lanzafame – a Juventus egykori, a Ferencváros jelenlegi játékosa
 • Dibusz Dénes – válogatott labdarúgó, a Ferencváros kapusa
 • Fabio Cordella – a Budapest Honvéd egykori sportigazgatója
 • Feczesin Róbert – az Adanaspor  játékosa, korábbi válogatott labdarúgó
 • Fekete Zoltán – a Digi Sport munkatársa
 • Fűrész Attila – a Juventus – Újra a csúcson c. könyv szerzője
 • Gera Zoltán – a Ferencváros technikai trénere, egykori válogatott középpályás
 • Hegedűs Henrik – újságíró, televíziós szakértő
 • Holczer Ádám – a Ferencváros kapusa
 • Jova Levente – a Nyíregyháza SFC kapusa
 • Juhár Tamás – korábbi válogatott labdarúgó, a Digi Sport szakértője
 • Kéri András Dániel – a Calcio Titka c. könyv szerzője
 • Mártha Bence – újságíró, televíziós szakértő
 • Puzsér Róbert – műsorvezető, szerkesztő, kritikus
 • Simon Zoltán – az NB1.hu főszerkesztője
 • Szombathy Pál – a Reggeli Start műsorvezetője, főszerkesztője
 • Takács András – a Ferencváros ügyvezetője
 • Tihany Viktor – az M4 sport műsorvezetője, riportere

A VIP személyek ABC sorrendben – a jelöltük nevével, és az indoklással karöltve.

Bobák Róbert – újságíró, riporter, az M4 munkatársa

Választottja: Chiellini

Chiellinire tenném a voksom. Lehet, hogy nem az övé volt a leglátványosabb teljesítmény, de tapasztalata, megbízhatósága, keménysége stabil alapot ad a Juventusnak. Erre építhet Allegri, ennek hiányában Dybala és CR sem villoghatna. És egy személyes megjegyzés. Bár ő most nem szerepel a jelöltek között, június elején Bonuccival együtt a Forma-1-es Kanadai Nagydíjon a családjával a Ferrari vendége volt. Beszélgethettem vele fociról, F1-ről, családról… Nagyon szimpatikusan viselkedett!

Dibusz Dénes – válogatott labdarúgó, a Ferencváros kapusa

Választottja: Mandzukic

Az én szavazatom Mandzukicra esett. Az egyik legfontosabb láncszeme a csapatnak, támadásban és védekezésben is! Ronaldo érkezésével még nehezebb a feladata, de eddig maradéktalanul megfelel az elvárásoknak. Tökéletesen megértik egymást a portugál klasszissal, ezt látni a játékokukon és a statisztikáikon is! Arról nem is beszélve, hogy Mandzukic továbbra is alárendeli magát a csapat érdekeinek, emellett pedig eredményesen is futballozik.

Davide Lanzafame  – a Juventus egykori, a Ferencváros jelenlegi játékosa

Választottja: Mandzukic

Szerintem Mandzukic volt 2018 legjobbja! Imádom a játékstílusát, a legjobban ő testesíti meg a legendás „Spirito Juvét”.

Fabio Cordella – a Budapest Honvéd egykori sportigazgatója

Választottja: Dybala

Nálam Dybala vitte a prímet! Ő volt az, aki szint tudott vinni a csapatba a kritikus pillanatokban. A kvalitásaival és intelligenciájával sikerült mérkőzéseket eldöntenie.

Dybala teljesítménye elmaradt a várakozásoktól

Feczesin Róbert – az Adanaspor  játékosa, korábbi válogatott labdarúgó

Választottja: Chiellini

Az én szememben Chiellini volt az év játékosa a Juventusnál! Az idei év is jól megmutatja, hogy mikor a pályán tartózkodik, mennyivel magabiztosabb játékot mutatnak a mellette lévő játékosok is, és mennyivel kevesebb gólt kap a csapat! Emellett az évek során letisztult a játéka, nincsenek a régebbi kirohanásai, szabálytalanságai… Ronaldóról pedig beszéljünk majd a jövő évi választásnál! 🙂 Köszönöm, hogy most is szavazhattam, Forza Juve, és idén behúzunk mindent! 🙂

Fekete Zoltán – a Digi Sport munkatársa

Választottja: Chiellini

Sokat őrlődtem Mandzukic és Chiellini közt, de végül az utóbbi mellett tettem le a voksomat. Szerintem jelenleg ő a világ legjobbja a posztján, de a legjobb háromban mindenképpen helye van. Igazi sportember. Számomra az elmúlt másfél évben vált teljesen egyértelművé, hogy “szívember” is, amit a csapattársaival valamint az ellenfél játékosaival szembeni bánásmódja is tanúsít. Emellett mindig biztos pont a védelemben függetlenül attól, hogy éppen kivel játszik együtt. Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott egész évben, vezér volt és a jelenléte minden meccsen érződik.

Fűrész Attila – a Juventus – Újra a csúcson c. könyv szerzője

Választottja: Ronaldo

Minden idők egyik legnagyobb futballistájának tartom, aki rövid időn belül akklimatizálódott az olasz futballhoz. Úgy érzem, Ronaldo jelenti azt a bizonyos különbséget a Juventusnál is, amely elvezeti a csapatot az oly régóta várt BL-győzelemig.

Gera Zoltán – válogatott labdarúgó, a Ferencváros középpályása

Választottja: Pjanic

Én Pjanicot mondanám, mert egész évben kiemelkedően játszott, az egyik legfontosabb láncszem a középpályán, ha nem a legfontosabb.

Hegedűs Henrik – újságíró, televíziós szakértő

Választottja: Mandzukic

Megtestesíti a klub identitását, játékát teljes mértékben alárendeli a csapat érdekének. Balszélsőként is az egyik legmegbízhatóbb Juventus-játékos volt tavasszal, a centerposztra visszatérve pedig hozza a gólokat is, szinte minden Serie A-rangadón betalált az ősszel. Alázattal harcol minden meccsen, Mandzukic példakép lehet a fiatalok számára is. 

Holczer Ádám – a Ferencváros kapusa

Választottja: Chiellini

Mandzukic stílusa legalább annyira szimpatikus, mint King Kongunké, de most amolyan “életmű díjként” tekintek a szavazásra, mivel igazán komoly egyéni teljesítmény nem akadt 2018-ban. Idén csapatként volt erős a Juve, ebben pedig kulcsszerepe van Giorgionak, aki összefogja a védelmet, amely olyan stabilitást ad a csapatnak, mely akár olyan sima meccset is megteremt, mint pl. az a fájó visszavágó Madridban. Ahogy ott játszott Chiellini, az a védekezés non plus utrája, oktatni lehetne. Utoljára Paolo Maldini nyűgözött le így! Forza Giorgio! ???

Jova Levente – a Nyíregyháza SFC kapusa

Választottja: Mandzukic

Tavasszal hozta azt a szintet, amire számítottam, az őszi szezonja viszont kiemelkedő volt! A rengeteg mezőnymunka mellett rugdossa a gólókat, gólpasszokat ad, rangadókat dönt el. Minden meccsen hozza azt amit elvárnak tőle, plusz még extrákat is tud hozzátenni a játékhoz. Végül, de nem utolsósorban hatalmas szerepe volt a horvátok sikeres vb szereplésében is. Szerintem Mario érdemli a JCH Aranylabdáját.

Ronaldo jövőre biztos komoly esélyesként indulhat

Juhár Tamás – korábbi válogatott labdarúgó, a Digi Sport szakértője

Választottja: Mandzukic

Az őszi idényben eddig 16 meccsen 8 gólja és 3 gólpassza van. Ezeket a számokat 1.3-as meccsenkénti lövésszámmal érte el, ami szerintem elég jó statisztika. Úgymond feleslegesen nem lövöldöz, megtartja a labdát, visszajátssza, fel lehet rá ívelni a labdát, mivel kitűnő fejelési adottságai miatt könnyedén játssza tovább azt a társaknak. Szó mi szó, rendkívül hasznosan és hatékonyan játszik. Ami miatt viszont egyértelműen ő érdemli nálam az Aranylabdát az az alázat és az akarat. Csúszik, mászik a pályán, nem ismer elveszett labdát és küzd a végsőkig. Nem alibizik, úgymond kihajtja a belét is a csapatért. Mario hozzáállása példaértékű.

Kéri András Dániel – a Calcio Titka c. könyv szerzője

Választottja: Mandzukic

Köszönöm a megtisztelő felkérést, a 2018-as választottam Mario Mandžukić. Példás áldozatvállalása, profizmusa, megbízható, egyenletes teljesítménye mellett azért szavazok a horvát támadóra, mert döntő szerepe volt a Zebrák sikereiben, szakmai értelemben ugyanis a legfontosabb, nélkülözhetetlen láncszem Mario volt Allegri új elképzeléseiben.

Mártha Bence – újságíró, televíziós szakértő

Választottja: Chiellini

A jelenlegi Juventusban Giorgio Chiellini jelenti a Juventust. Futballistának sosem ő volt, és nem is lesz a legjobb, de amit tud, azt 100 százalékig a pályára teszi minden meccsen, és egyszerűen megingathatatlan. Igazából a legfontosabb játékosunk Pjanic, a legjobb Ronaldo, a leghasznosabb Matuidi, a leggyorsabb Cuadrado, a legígéretesebb Dybala, mégsem jutna eszembe másnak adni. 

Puzsér Róbert – műsorvezető, szerkesztő, kritikus

Választottja: Pjanic

Számomra egyértelműen Miralem Pjanić az év játékosa. Alighanem az egyetlen a jelenlegi keretben, akinek nincs hasonló képességű alternatívája – Rodrigo Bentancur ugyanis egyelőre nem tekinthető annak. Pjanić jelentőségéről mindent elmond, hogy vele volt képes a klub tartósan pótolni a Maestro, Andrea Pirlo játékát. Egyetlen komolyabb tétre menő mérkőzésről sem hiányozhat, labdabiztossága imponáló, passzpontossága mérnöki, alázata példás. Amikor nála van a labda, olyan nyugalmat áraszt, amely szinte páratlan. Aranylabda ide vagy oda, nem adnám egy Luka Modrićért. Remélem, a következő hónapokban többször látom majd szabadrúgást elvégezni, mint ahányszor Cristiano Ronaldo nárcisztikus terpeszállásán kell bosszankodnom – bármilyen felségsértő ugyanis kijelenteni, de Ronaldóval ellentétben Pjanić képes szabadrúgásból gólt szerezni. Aligha fér bele a szezon valamennyi mérkőzésén a szégyentelen mémesülést követő menetrendszerű bosszankodás. Járja mindenki a maga táncát: Ronaldo helye a címlapokon, Pjanić helye a pontrúgások mögött van.

Pjanicnak Puzsért igen, de a hazai publikumot nem sikerült meggyőznie

Simon Zoltán – az NB1.hu főszerkesztője

Választottja: Mandzukic

A futball egyre inkább a statisztikai mutatók irányába halad. Kimutatások alapján el lehet dönteni, ki, hogyan játszott egy meccsen úgy, hogy nem is láttuk a találkozót. Én továbbra is nézni szeretem a focit, s továbbra is azokat a játékosokat tiszteletem, akik zokszó nélkül, mérhetetlen alázattal teszik, eredményesen és jól a dolgukat. Ha minden futballista olyan hozzáállású lenne, mint Mario Mandzukic, sokkal több ikont ünnepelhetne a világ labdarúgása.

Szombathy Pál – a Reggeli Start műsorvezetője, főszerkesztője

Választottja: Mandzukic

Másodszor ér a megtiszteltetés, hogy szavazhatok a JCH Aranylabda jelöltjére, s konok maradok: már tavaly is Mario Mandzukicot láttam a legjobbnak önfeláldozó játéka, sokoldalú kulcsszerepei miatt, s ez idén sem változott, a horvát játékos a régi-új feladatokat is pompásan oldotta meg, s nem mellékesen vb-ezüstérmesként tért vissza Torinóba, úgyhogy ha valamikor, most tényleg neki jár a cím szerintem. 

Takács András – a Ferencváros ügyvezetője

Választottja: Mandzukic

Tavaly – ha késve is -, de Mario Mandzukicra adtam a voksomat. Az idén még inkább ezt teszem, mert mindamellett, hogy azok a paraméterei semmit sem koptak, amelyek miatt tavaly is rá szavaztam (minden körülmények között – ha csere, ha kezdő – teljes szívvel, ellentmondást nem tűrően van végig jelen a pályán, példamutató hozzáállással), idén – főleg az új szezonban – több és fontos gólt is rúgott.

Tihany Viktor – az M4 sport műsorvezetője, riportere

Választottja: Mandzukic

Egy csatárt, mint tudjuk, a góljai minősítenek, egészen pontosan a gólok mennyisége, így akár meglepő is lehet a választásom, hiszen Mario Mandzukic ebben a naptári évben (főleg tavasszal) nem ontotta a gólokat. A bajnokságban 9, a BL-ben 3, az olasz kupában 1 találatig jutott 2018-ban. Ez valóban nem sok, csakhogy nem mehetünk el amellett, hogy eközben a derék horvát harcos emberfeletti melót végez a pályán, miközben teljesen alárendeli magát a csapat sikerének. Zokszó nélkül tette akkor is a dolgát, amikor minden Higuaínról szólt, és teszi most is, amikor CR a főszereplő. Megy előre rendíthetetlenül akkor is, ha nem a saját posztján, hanem a balszélen jut neki hely, akkor is, ha a kezdőben és akkor is, ha csak csereként. Sokszor tényleg az az érzésem, hogy Mandzukic elpusztíthatatlan, bármit kibír a pályán, pedig gyakran többet faragják, mint a legnívesebb székelykaput. De ő újra és újra feláll, hogy ismét nekiveselkedjen a következő ütközésnek, hogy újra jöjjön egy fincsi könyökös a bordák közé vagy a sokadik térdes a combba. Ez a hihetetlen mentális erő és küzdeni akarás is szerepet játszik abban, hogy bár a gólok száma tényleg nem sok, de legtöbbjük annál emlékezetesebb. Elég csak a közelmúltat felidézni, hogy ki döntött ősszel a Napoli, illetve év végén az Inter, aztán a Roma ellen. Mert a foci előbb-utóbb megajándékozza azokat, akik ennyit beletesznek és ennyit áldoznak a csapat a győzelméért. Többek között ezért mesélhet majd Mandzukic az unokáinak, hogy világbajnoki döntőben (mert ugyebár nincs elveszett labda), valamint már két Bajnokok Ligája fináléban is szerzett gólt, illetve remélem arról is nosztalgiázhat majd, hogy 2018-ban ő vehette át a Juventus Club Hungary Aranylabdáját.

A JuventusFC.hu stábja

Választottunk: Chiellini

A JuventusFC.hu stábja idén Giorgio Chiellini mellett tette le a voksát, az érvek pedig a következők.

A „King Kong” becenévre hallgató 34 éves, elnyűhetetlen középhátvédünkre pozíciójából adódóan, kezdettől fogva kiemelt figyelem hárul. Amikor a sokszor mérnöki pontosságú helyezkedéseiről, önfeláldozó légi párharcairól, avagy félelmet nem ismerő szereléseiről beszélünk, akkor alighanem a világ egyik, ha nem a legjobb középhátvédjét jellemezzük.
Voksunkkal nem kizárólag az idei teljesítményét méltatjuk, hanem az elmúlt 490 zebramezben lejátszott mérkőzését is, mely az idei szezonra csapatkapitányi karszalaggal érett be.

Giorgio Chiellini végig versenyben volt a horvát csatárral

Az elmúlt bő 13 évben a védelem oszlopaként szinte végig a legmagasabb színvonalon teljesített, referenciapont volt az összes csapattársa számára, alázata, szorgalma és küzdőszelleme pedig a legnagyobb riválisok játékosainak tiszteletét is kivívta. Talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy erre a szezonra – Buffon és Marchiso távozásával – ő maradt azt egyetlen, aki az egyre halványuló Spirito Juvéban tartani tudja a reményt és képes lehet továbbadni azt a következő generációk számára.

A látogatók szavazatainak végeredménye

Tavaly Mandzukic és Chiellini óriási csatát vívott egymással, idén viszont a látogatóinknál egyértelmű volt a verseny. Az első nap kirajzolódó horvát fölény a szavazás végéig megmaradt, és az összes voks majd 62%-a Mario neve mellé került. Chiellini második helye stabilnak mondható, a többiek, Pjanic, Ronaldo, Dybala viszont alig kaptak szavazatokat.

[totalpoll id=”29080″ fragment=”results”]

A végeredmény

150 pontot ért összesen a ti véleményetek (75/50/25 p arányban), 30 pontot kapott a JuventusFC.hu szerkesztőségi stábjának jelöltje, valamint +10 pontot minden kiemelt voksoló legjobbja. Mario Mandzukic végzett az élen 175 ponttal (100 pont a kiemelt szavazóktól + 75 a látogatóinktól), őt követte Giorgio Chiellini 130 ponttal (50 pont a kiemelt szavazóktól + 50 látogatóinktól + 30 a szerkesztőségünktől), a dobogó alsó fokára pedig a két évvel ezelőtti győztes Paulo Dybala fért fel 35 egységgel (10+25 pont). Miralem Pjanic 20 pontot, míg a Torinóban valóssággal berobbanó Cristiano Ronaldo mindössze 10 pontot szerzett.

Köszönjük szépen a szavazatokat! Valamint köszönjük a kiemelt személyek voksait is, mindenképpen érdekes indoklásokat kaptunk tőlük, amely tovább színesítette a Juventus Club Hungary Aranylabda szavazást.

Továbbá az Aranylabda szavazás lebonyolításában köszönjük Molnár-Pocsaji Ildikó, Holczer Ádám, Csernus Imre, Sinka Tamás továbbá Nagy Zoltán közreműködését.

A JCH Aranylabda 9 díjazotja a következő volt: Milos Krasic, Claudio Marchisio, Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Carlos Tévez, Gianluigi Buffon, Paulo Dybala, Gianluigi Buffon, és idén Mario Mandzukic! Minden eddiginél nehezebb dolgunk lesz az átadásnál… de, mint tudjuk: lehetetlen nem létezik! ??

Kamanczi Patrik írása

Talán ez is érdekelhet

Hagyj egy kommentet